News Flash:

Intervenție în premieră naţională

Implant cohlear, realizat la un copil de doar opt luni, la Clinica ORL a Spitalului "Marie Curie"

7 Iunie 2024
59 Vizualizari | 0 Comentarii
Sursa foto cugetliber ro

Un copil de doar opt luni, născut cu hipoacuzie bilaterală profundă, a fost operat joi dimineață la Clinica ORL a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii "Marie Curie", unde a primit un implant cohlear, marcând o premieră națională.

"Unicitatea intervenţiei este reprezentată de vârsta fragedă a copilului, acesta fiind cel mai mic pacient din România care a beneficiat de un implant cohlear", precizează un comunicat remis joi presei.

Conform sursei citate, echipa medicală care a realizat intervenția chirurgicală a fost condusă de dr. Dan Cristian Gheorghe, șeful Clinicii ORL de la Spitalul "Marie Sklodowska Curie". Din echipa care a efectuat intervenția a făcut parte și dr. Alexandra Neagu, medic primar ORL cu competență în audiologie.

"Complexitatea intervenţiei a fost dată de vârsta fragedă a pacientului. Vorbim de un tratament modern pentru o afecţiune sever invalidantă. Copiii cu pierdere profundă de auz, implantaţi la vârste cât mai mici, au şanse mult mai mari de a se integra în societate şi de a duce o viaţă normală, fără sprijin suplimentar. Acest lucru reprezintă un avantaj atât pentru copil, cât şi pentru societate", a afirmat Dan Cristian Gheorghe, citat în comunicat.

Conform specialiștilor, implantarea precoce permite recuperarea rapidă a efectelor lipsa auzului în dezvoltarea neurocognitivă a copilului, facilitând o dezvoltare armonioasă. Experții subliniază că fiecare zi în care copiii încep să audă mai devreme contribuie semnificativ la reducerea decalajelor, apropiind dezvoltarea lor de cea a copiilor fără deficiențe de auz.

"Pentru o intervenţie precoce în recuperarea hipoacuziei, este nevoie de screening auditiv şi de un diagnostic audiologic efectuat cât mai rapid. Implantul cohlear la această vârstă permite o dezvoltare a limbajului apropiată de a copiilor normal auzitori", a afirmat medicul Alexandra Neagu.

Potrivit sursei citate, intervenția a fost posibilă datorită eforturilor familiei, care a achiziționat implantul din fonduri proprii. Estimările indică faptul că peste 3.500 de persoane din România sunt încadrate în grade de invaliditate din cauza afecțiunilor urechii. Implantul cohlear este un dispozitiv medical proiectat pentru a înlocui funcția urechii interne afectate. În contrast cu aparatele auditive, care amplifică sunetul și îl transmit către timpan, implantul cohlear preia semnalele sonore din exterior, le transformă în impulsuri electrice și le transmite direct către nervul auditiv.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1458 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005425 (s)