News Flash:

Protest al consilierilor judeteni PNL in Caras-Severin

19 Decembrie 2016
939 Vizualizari | 0 Comentarii
cj caras3
Repartizarea catre unitatile administrativ-teritoriale (UAT) a fondurile rezultate din colectarea cotei de 20% din sumele defalcate din TVA si a cotei de 18,5% din impozitul pe venit a dus la parasirea, de catre grupul de consilieri PNL, a salii de sedinte a Consiliului Judetean Caras-Severin, intrunit sambata in sedinta ordinara. 
'Decizia de a parasi sala a fost luata dupa consultari cu primarii liberali si de alta coloratura politica. Sunt disfunctionalitati majore in modul de repartizare a banilor. Imput modul CJ total netransparent de repartizare a acestor sume. Ele nu satisfac nevoile UAT-urilor de pe raza judetului Caras-Severin', a declarat Cristian Gafu, liderul grupului de consilieri liberali din CJ Caras-Severin, in care majoritatea este detinuta de o coalitie PSD-UNPR-PMP. 
Prin urmare, Gafu a solicitat amanarea proiectului de hotarare referitor la repartizarea pe UAT-uri a cotei de 20% din sumele defalcate din TVA si cota de 18,5% din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale, pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de functionare ori de capital, in ordinea cronologica a vechimii arieratelor. Potrivit consilierilor liberali, sumele respective ar fi fost repartizate preferential, pe criterii politice, neexistand o dovada ca repartizarea ar fi fost facuta altfel. 
La sedinta ordinara a Consiliului judetean au participat si zece primari, printre care cei ai municipiilor Resita si Caransebes si cel al orasului Anina. 
'Am venit sa sustin cauza Spitalului Municipal din Caransebes, care are o datorie mai veche si destul de consistenta, iar noi am primit 3,5% din aceasta datorie. Chiar am discutat cu presedintele CJ, care este caransebesean, iar daca priviti lista alocarilor pe UAT-uri, o sa descoperiti ca primariile PSD au primit sume cuprinse intre 50 mii si 70 mii lei, daca nu chiar mai mult, iar primariile urbane cu primari PSD sume si mai consistente. Nu este normal', a afirmat primarul municipiului Caransebes, liberalul Felix Borcean. 
La randul sau, primarul municipiului Resita, liberalul Ioan Popa, spune ca a transmis toate datele financiare solicitate, insa a primit bani cat o primarie de comuna. 
'Resita inseamna, din punct de vedere economic, un sfert din judet, dar si ca cifra de afaceri. Totusi, ni s-au alocat aceleasi sume ca si comunelor Marga sau Bucosnita. Noi, resitenii, nu murim fara acesti bani, dar aceasta practica trebuie sa inceteze. De altfel, ati vazut, cea mai afectata localitate din toata povestea asta este Anina, cu datorii istorice, careia i s-a dat o palma nemeritata', sustine Ioan Popa. 
La rectificare, orasul Anina a primit 50 mii lei, in conditiile in care datoria orasului se ridica la peste 1,2 milioane lei, avand executari silite pe baza a doua sentinte judecatoresti, dar si arierate de 600 mii lei. 
'Prin Ordonanta de Guvern, la final de an se face rectificarea bugetara. Judetului Caras-Severin i-a fost alocata o suma de 24,5 milioane lei, ce urma a fi impartita. O impartire a fost facuta de catre Administratia Financiara, pe baza unei formule de calcul ce tine cont de suprafata, numar de locuitori si grad de colectare a veniturilor. Astfel, au primit sume mari localitatile mari. 3,6 milioane lei sunt banii pe care Consiliul Judetean ii repartizeaza unitatilor administrativ - teritoriale pentru echilibrarea bugetelor locale. Banii au fost distribuiti primariilor in urma solicitarilor pe care le-au facut. Evident ca suma nu acopera toate solicitarile primariilor. S-a tinut, insa, cont de arierate, de ratele la banci si de cofinantarile proiectelor guvernamentale sau europene aflate in desfasurare. Unele primarii nu au avut arierate, altele nu au solicitat sume de bani si, prin urmare, nu au primit', a explicat Silviu Hurduzeu (PSD), presedintele Consiliului Judetean Caras-Severin. 
In sala s-a aflat si deputatul Ion Mocioalca, liderul social-democratilor caraseni, care a declarat ca liberalii nu cunosc cutumele si uzantele vietii de consilier judetean. 
'Grupul liberal cred ca nu stie ce vrea si nu cunoaste nici cutumele, nici uzantele vietii de consilier judetean, tinand cont de faptul ca avea la dispozitie arma amendamentului. Asa cum s-a mai intamplat si in alte dati, dar si acum, au fost interventii pe text pe parcursul sedintei. Liberalii, insa, au refuzat acest lucru, prejudiciind intr-un fel si imaginea grupului, si a Consiliului Judetean, dar si a primarilor PNL, care, de multe ori, se vor filantropi pe banii altora', a subliniat Ion Mocioalca. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1236 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005252 (s)