News Flash:

Proiectul „Timisoara Capitala Europeana a Culturii: Memorialul Revolutiei-decembrie 1989” va fi depus in vederea finantarii prin PNRR

12 Iulie 2022
266 Vizualizari | 0 Comentarii
memorial 3

Memoria Revolutiei este reflectata in spatiul public doar prin monumente de for public, amplasate punctual, in zonele relevante pentru evenimentele din decembrie 1989, insa, spatiile urbane respective nu ofera locuitorilor si vizitatorilor posibilitatea sa parcurga traseul pe jos sau cu bicicleta, sa se poata opri in siguranta, sa poata petrece timp in ele, sa comunice si sa se informeze. Infrastructura spatiului public din zonele marcante ale Revolutiei are nevoie de modernizare si de un mod de a marca evenimentele Revolutiei ca parte a experientei de zi cu zi a orasului, respectiv a Capitalei Culturale 2023.
In acest sens, a fost demarata procedura de contractare a serviciilor de proiectare pentru „Timisoara Capitala Europeana a Culturii: Memorialul Revolutiei-Decembrie 1989” si se fac demersuri pentru obtinerea unei finantari prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Valoarea maxima eligibila care se poate accesa este de 18.799.791,30 lei, fara TVA, echivalentul a 3,819 milioane de euro fara TVA.
„Vrem sa valorificam acest moment istoric, care aminteste ca Timisoara este primul oras liber din Romania, atat pentru cei care vin sa ne viziteze si sa ne cunoasca trecutul, cat si pentru generatiile viitoare, care sa poata retrai acele clipe. Nu e de-ajuns sa stim ca s-a intamplat, ci sa intelegem ce s-a intamplat mai exact si contextul istoric care a dus la Revolutia din 89. Acum, aducem mai aproape de concret o idee, care are dedicate cateva pagini in Planul National de Redresare si Rezilienta al tarii noastre, printr-o aplicare formala de a accesa aceste fonduri” transmite primarul Timisoarei, Dominic Fritz.
Prin realizarea proiectului se va creiona un traseu al Revolutiei din decembrie 1989, care are ca scop regandirea modului in care sunt reflectate evenimenele in spatiul public. Acest traseu va fi valorificat prin reamenajarea spatiilor publice, a locurilor „fierbinti” ale acelor zile: Piata Maria, Podul Traian, Piata Victoriei, Piata Libertatii, Piata Sfantul Gheorghe, zona Consiliul Judetean Timis, zona Baile Neptun, Cimitirul Eroilor, Calea Martirilor.
Obiective generale: comemorarea durabila a evenimentelor; interpretarea in context contemporan si prin experienta directa, construirea unui context urban care sa dea prilejul de a reflecta si pastra aceasta experienta din decembrie 1989 a Timisoarei.
Obiective specifice
•Crearea unui traseu coerent vizual, mediatic, tematic si conceptual care leaga punctele marcante ale Revolutiei din decembrie 1989;
•Realizarea unor puncte marcante in spatiul public prin materialitate si tehnologie care sa reflecte memoria Revolutiei din decembrie 1989 din Timisoara;
• Imbunatatirea calitatii punctuale a spatiului public (Piata Maria/Resedinta Pastorului Lázslo Tokés, Consiliul Judetean/fost sediu PCR);
• Integrarea unei infrastructuri de tip Internet of Things si media (Augmented Reality, Virtual Reality, New Media Art) care sa permita o experienta senzoriala si emotionala a locului.
Proiectul are in vedere interventii punctuale pe domeniul public, care impreuna formeaza Memorialul (Traseul) Revolutiei din decembrie 1989 si va avea in vedere accesibilitatea, fiecare punct avand o incarcatura de cunoastere specifica. De asemenea, vor fi promovate solutii de amenajare arhitecturala si peisagera integrate, deduse din intelegerea fiecarei zone de interventii, a obiectivelor stabilite la nivel strategic de municipiu si scenarii de bune practici din zona spatiului european, scopul final fiiind acela de a crea o experienta comemorativa si participativa directa in spatiul public, care sa aduca evenimentele din Decembrie 1989 in prezent, utilizand o varietate de mijloace si punandu-le in contextul de astazi.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1151 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007475 (s)