News Flash:

O viziune nouă pentru culoarul cultural definit de canalul navigabil Bega

Proiectul Ecluze pe Bega 2023 ar putea contribui la dezvoltarea profilului internațional, prin atragerea de turiști

27 Aprilie 2023
283 Vizualizari | 0 Comentarii

Proiectul "Ecluze pe Bega / Conexiuni culturale" își propune să continue activitățile inițiate anul trecut, care au testat realizarea de conexiuni culturale, ecologice și economice între Timișoara și teritoriile din apropiere, până la frontiera cu Serbia. În acest an, asocierea Fundația DALA, biroul de arhitectură D Proiect și clubul timișorean D'arc au inițiat un proiect care își propune să pună în discuție reluarea navigației pe canalul Bega, pe întreaga sa lungime, și să consolideze poziția Timișoarei ca port și pol cultural în regiune. În anul 1732, primul vapor a navigat pe Bega, transportând marfă de la Timișoara la Pancevo. 
Canalul a unit comunități și teritorii timp de peste 200 de ani, atingând un apogeu în perioada interbelică, când peste 500.000 de pasageri și 250.000 de tone de mărfuri circulau anual pe Bega, cu diferite nave comerciale sau de croazieră. Proiectul din acest an reunește 14 parteneri naționali și internaționali - instituții publice, ONG-uri, artiști și specialiști din diferite domenii, care vor propune o viziune nouă pentru canalul navigabil Bega, de la Uzina Hidroelectrică Timișoara și până la vărsarea în Tisa, la cetatea Titel. 
Inițiativa cuprinde o serie de activități culturale, educaționale și extraculturale, care implică specialiști din domenii precum arte, arhitectură, biodiversitate, educație sau urbanism, cu scopul de a genera un model de valorificare, promovare și monitorizare a "culoarului verde-albastru".
Proiectul "Ecluze pe Bega / Conexiuni culturale" se va desfășura pe parcursul întregului an 2023 și va oferi 10 evenimente diferite, adresate unui public larg și diversificat. Activitățile, atelierele, sesiunile de discuții sau instalațiile de artă care vor fi propuse în cadrul proiectului vor fi organizate modular, având tematici diferite pentru fiecare lună, care vor aduna informații pe parcurs și vor fi centralizate într-un catalog final cu un aspect grafic excelent. Potrivit organizatorilor, acest catalog va constitui o enciclopedie a canalului Bega și un manual de bune practici privind raportarea la râu și modul în care patrimoniul natural și antropic trebuie înțeles și respectat.
„Proiectul Ecluze pe Bega 2023 poate contribui decisiv la creșterea profilului internațional, prin atragerea de turiști și participanți din străinătate la evenimentele culturale și artistice organizate în cadrul acestuia. De altfel, implicarea artiștilor și specialiștilor internaționali în cadrul inițiativei aduce o perspectivă diversă, formând legături și consolidând practici artistice și culturale interdisciplinare. Restabilirea legăturii pe apă cu Serbia poate stimula turismul și schimburile culturale și economice transfrontaliere, valorificând potențialul artistic, cultural și economic al râului Bega și favorizând colaborarea între diferite sectoare și domenii”, au transmis organizatorii.
Proiectul va începe pe 5 mai cu prima expediție pe apă, între Timișoara și Uivar, folosind emblematica ambarcațiune Pelicanul, reprezentativă pentru oraș. În cadrul acestui proiect, vasul va fi transformat într-un laborator de artă și știință, dar și o platformă culturală pentru promovarea și valorificarea informațiilor strânse în decursul multor ani de cercetare. Pelicanul va fi dotat cu diverse instrumente de scanare, cum ar fi sonarul și scanerul 3D, și cu echipamente de monitorizare a componentelor din ecosistem. Astfel, datele strânse vor fi interpretate și prelucrate într-un atelier, folosind tehnologia, iar apoi vor fi prezentate într-o expoziție artistică accesibilă publicului larg.
„Pe data de 6 mai vom sărbători debutul proiectului Ecluze pe Bega printr-un concert electrizant cu timișorenii noștri de la Blazzaj. Va fi un concert în mișcare, cu trupa cântând de pe Pelican pentru publicul de pe maluri, pe traseul Podul Eroilor (Gara de Nord) – Podul Decebal (Băile Neptun) – Ponton D’arc pe Mal. Vom documenta în tot acest timp și vom descoperi locuri din cartierele Iosefin și Fabric care pot constitui pe viitor elemente de infrastructură culturală pe apă”, mai precizează comunicatul organizatorilor.
Proiectul „Ecluze pe Bega / Conexiuni culturale” este parte din Programul Cultural Național „Timișoara - Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”. Acesta este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, desfășurat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu fonduri alocate de la bugetul de stat prin Ministerul Culturii. Pentru a obține informații despre proiect și detalii despre evenimente, puteți accesa pagina de Facebook Ecluze pe Bega sau contul de Instagram. În luna mai, va fi lansat site-ul oficial www.ecluzepbega.ro.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1125 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004963 (s)