News Flash:

Timișorenii rămân fără ziare și reviste

Municipalitatea continuă dărâmarea chioșcurilor de presă ridicate abuziv

27 Aprilie 2023
280 Vizualizari | 0 Comentarii


În ultimele trei zile, reprezentanții Primăriei Timișoara au ridicat încă șase chioșcuri de presă. Primul chioșc, care vindea cărți și ziare, a fost ridicat pe 12 aprilie în zona centrală, între magazinul Bega și hotelul Continental. Aceste acțiuni fac parte din planul primarului Fritz de a desființa comerțul stradal și micile afaceri locale, un obiectiv pe care îl consideră prioritar în dezvoltarea orașului "dinamic". În total, Primăria dorește să ridice 40 de chioșcuri de presă. Aceste chioșcuri vând ziare, reviste, cărți poștale și mici suveniruri și nu produc nicio formă de poluare sau deșeuri. Cu toate acestea, Primăria își continuă acțiunile de demolare, în ciuda faptului că anul 2023 este anul în care Timișoara este Capitală Culturală Europeană.

Ridicarea forțată a acestor chioșcuri este abuzivă și pare a fi ilegală. Primăria afirmă că nu există niciun contract între părți, dar proprietarii chioșcurilor se află în litigiu cu Primăria pentru menținerea construcțiilor pe amplasamentul actual și pentru realizarea unui nou contract. Deși proprietarii au obținut o sentință favorabilă în prima instanță, juriștii Primăriei au atacat hotărârea. În timp ce procesul este încă în desfășurare și nu există o hotărâre definitivă, Primăria a procedat la ridicarea chioșcurilor. Dintr-o perspectivă democratică, această acțiune reprezintă o amenințare la libertatea presei și la accesul publicului la informație.

“Până acum ne-au ridicat șapte chioșcuri. Din cee ace ni s-a comunicat, ne așteptăm ca în zilele următoare să rămânem și fără restul de 33 de chioșcuri de presă. În mod clar încurcă, desi ele sunt chiar utile în anul Capitalei Culturale. Până se va organiza licitația pentru amplasamente și pentru noile modele de chioșcuri, va mai dura luni bune.

Noi avem un termen în instanță chiar pe data de 2 mai. Chiar dacă al Curtea de Apel am pierdut în fața primăriei, noi am contestat decizia și totul se va rejudeca de la zero, la prima instanță. Să vă mai spun că vânzătoarea de la chioșcul din Piața Bălcescu s-a speriat și s-a panicat, iar acum e deja în spital? A făcut un atac cerebral, din cauza enervării și a sperieturii de azi dimineață.

Nu poți lăsa orașul fără presă peste noapte. Noi am făcut o adresă către primărie, în care am precizat că respectăm deciziile lor, dar să ne dea timp să intrăm în legalitate. Doar din firma pe care o conduc, 50 de oameni sunt în pericol să își piardă locul de muncă: vânzători, șoferi, distribuitori. Primăria ne-a pus într-un blocaj. Eu nu pot face un contract unilateral. Apoi, ca primărie, mă acuzi că nu am contract, dar tu nu vrei să faci contract și să lansezi licitația”, a transmis Sorin Nica, administratorul firmei căreia i-au fost ridicate chioșcurile de ziare.

În data de 8 martie 2023, a început operațiunea de ridicare a tonetelor sub pretextul de a elibera domeniul public de structuri ilegale. În prima fază, au fost vizate 11 amplasamente, inclusiv tonete care comercializează mezeluri, ziare și reviste.

Deși licitația pentru amplasamente a fost întârziată fără niciun motiv timp de doi ani, Primăria Timișoara a anunțat pe 12 aprilie 2023 că se pregătește să organizeze o licitație publică pentru instalarea de chioșcuri și tonete moderne, pentru comercializarea de ziare, reviste, produse alimentare, culturale și artizanale. Această întârziere a apărut în 2021, când s-a ridicat problema legalității acestor puncte de vânzare. Primarul Dominic Fritz a omis faptul că din vara anului 2022 trebuia să se organizeze o licitație pentru închirierea unor noi locații, cu respectarea noilor reguli adoptate în Regulamentul de comerț stradal, adoptat de Consiliul Local în 26 iulie 2022, referitor la rulotele cu mezeluri și chioșcurile de ziare din oraș.

Consilierul local Roxana Iliescu a subliniat inechitatea practicată de Primărie în această speță. Ea a afirmat că este ușor pentru primar să demoleze, dar imposibil să construiască. Primăria ar fi trebuit să promoveze un proiect de hotărâre care să cuprindă lista cu locații noi propuse pentru închiriere și un raport de evaluare cu prețuri actualizate de închiriere a domeniului public. Până în prezent, nu a fost propus un astfel de proiect de hotărâre, astfel că nu poate fi vorba de o licitație.

În concluzie, dacă un comerciant cu contractul de închiriere neînnoit ar fi vrut să se conformeze noilor reguli stabilite în iulie 2022, i-ar fi fost practic imposibil. Prin urmare, declarația primarului conform căreia respectarea regulamentului de comerț stradal "nu este negociabilă" este ridicolă și imposibilă.

“Va fi o licitație cât de curând posibil. Eu cred că acest consiliul trebuie să se exprime asupra a doua principii de guvernanță. Primul, despre competiția comercială, și al doilea, calitatea publică a spațiului public” spunea Dominic Fritz, pe 26 iulie 2022”, a transmis, într-o postare pe Facebook, la începutul luni aprilie, consilierul local Roxana Iliescu.

Regulamentul privind condițiile de desfășurare a activităților de comerț stradal, aprobat de Consiliul Local Timișoara în ianuarie 2022, stipulează la articolul 47 că “amplasamentele…precum și modelele agreate a chioșcurilor se stabilesc de către Direcția Generală Urbanism și Planificare Teritorială din cadrul Primăriei Timișoara în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului Regulament și vor fi adoptate prin Hotărâre a Consiliului Local”.

Cu alte cuvinte, conform Regulamentului privind condițiile de desfășurare a activităților de comerț stradal aprobat de Consiliul Local Timișoara în ianuarie 2022, Primăria era obligată să organizeze licitația pentru tonete, chioșcuri și rulote în luna septembrie 2022, după emiterea HCL din iulie 2022.

Însă, Primăria a întârziat cu doi ani și a prezentat soluția abia pe 12 aprilie 2023. În prezent, Primăria pregătește prima licitație publică deschisă cu strigare pentru amplasarea de chioșcuri și tonete pe domeniul public al orașului. Acestea vor fi folosite pentru comercializarea de produse alimentare și nealimentare de mici dimensiuni, precum și de produse culturale, artizanale și care promovează Timișoara.

La licitație vor fi scoase 7 spații pentru chioșcuri și 35 de spații pentru tonete. Chioșcurile vor avea o suprafață standard de 12 mp, iar tonetele de 6 mp. Autorizația de construire va fi necesară pentru chioșcuri, iar pentru tonete și pupitre care nu au fundație și se racordează doar la electricitate va fi necesar avizul pentru locație.
Dacă termenele pentru obținerea autorizațiilor nu sunt respectate, amplasamentele vor fi scoase din nou la licitație publică. Licitația va fi valabilă pentru o perioadă de închiriere de 5 ani. Prețul de pornire propus este de 2-3 lei/mp/zi, în funcție de zona vizată.

Ulterior încheierii licitației, chioșcurile existente vor fi ridicate de către cei care le operează în prezent sau, în cazul în care aceștia nu se conformează, de către administrația locală, iar costurile vor fi suportate de operatori. La licitație se pot înscrie persoane juridice sau fizice autorizate, asociații familiale sau întreprinderi individuale care desfășoară activităţi economice în mod independent. Prețul de plecare propus este de 2-3 lei/mp/zi, în funcție de zona vizată.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1186 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006121 (s)