News Flash:

Programul Prima Casa a avut un efect in economie aproape zero

24 Octombrie 2013
1373 Vizualizari | 0 Comentarii

Efectul multiplicator în economie al programului Prima Casă a fost aproape zero, deoarece doar 5-6% din achiziţii au vizat locuinţe noi, astfel că sprijinul statului trebuie orientat către construcţiile noi, a declarat joi directorul general al ANL, Dumitru Nancu.

"Există această măsură («Noua Casă», n.r.) în programul de guvernare şi poate va fi din 2014, dar nu sunt eu în măsură să spun acest lucru. Pentru a avea însă acest efect multiplicator în economie, este important ca statul să sprijine construcţiile noi", a spus Nancu, la conferinţa de deschidere a targului imobiliar tIMOn.

El arătat că din cele 97.000 de locuinţe cumpărate de la lansarea programului Prima Casă, doar 5-6% sunt construite după anul 1990.

Plafonul garanţiilor pentru creditele Prima Casă a fost majorat la 30 iulie, prin hotărare de Guvern, cu 1 miliard de lei pentru acest an, din care 300 milioane lei pentru cumpărarea de locuinţe construite de ANL. Garanţiile vor fi acordate şi plătite numai în monedă naţională.

"Prin modificarea programului, locuinţele construite de ANL vor putea fi vandute şi prin Prima Casă, iar asta ne permite ca tot ce obţinem din vanzări să investim în construcţii de alte proiecte", a arătat Nancu.

ANL are în derulare patru proiecte de locuinţe destinate programului "Locuinţe prin credit ipotar", totalizand 1.200 de unităţi (în Timişoara, Alba Iulia, Braşov şi Venus-Olimp), şi 41 de şantiere unde sunt construite locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, care însumează 2.500 de unităţi.

Locuinţele prin credit ipotecar sunt vandute cu 380-425 de euro pe metru pătrat, iar cele pentru tineri cu 326 de euro pe metru pătrat.

ANL a vandut pană în prezent 320 de locuinţe prin programul Prima Casă.

In ultimii 15 ani, ANL a construit 34.000 de locuinţe în toată ţara.

tIMOn se desfăşoară în perioada 24-26 octombrie în Piaţa Constituţiei din Bucureşti.
MEDIAFAX

 


guvern nancu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1198 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007323 (s)