News Flash:

Cota unica de impozitare ramane neschimbata pana in 2016

24 Octombrie 2013
1310 Vizualizari | 0 Comentarii

 Vicepremierul Daniel Chitoiu, ministru al Finantelor Publice, a declarat joi, la Timisoara, ca nivelul de 16% al cotei unice asigura competitivitate pentru economia romaneasca si va ramane neschimbat 'în perioada 2013-2016'
'Din punct de vedere al impozitarii directe, pe profit, pe dividende si pe toate veniturile obtinute de o persoana fizica, cota de 16% este una dintre cele mai mici din UE si din acest punct de vedere suntem cei mai competitivi din acest punct de vedere. (...). Ea va ramane neschimbata pe perioada 2013-2016', a declarat ministrul Chitoiu, facand referire la informatia vehiculata recent în media privind discutii pentru cresterea acesteia la 22% din 2014. El a afirmat ca în perioada guvernarii Cabinetului Ponta 2 s-au luat, în principal, masuri de natura financiara pentru stimularea mediului economic, legate de asigurarea din bugetul statului de împrumuturi din Trezorerie pentru decontarea fondurilor europene în avans. Acest lucru a avut un efect pozitiv, în acest an Romania reusind sa deblocheze toate programele operationale, inclusiv POS CCE, dar si sa atraga fonduri europene în valoare totala care acopera întreaga perioada 2007-2012.

'Mentinem, în continuare, aceasta masura, alocam, în continuare, împrumuturi din Trezoreria statului pentru a achita în avans atat partea de cofinantare, cat si decontarile catre mediul de afaceri si institutiile publice, inclusiv autoritatile publice locale, pentru ca am considerat ca este o masura de a veni în sprijinul mediului economic si, mai ales, a deblocarii financiare care exista în prezent, în Romania', a spus ministrul Finantelor.

Daniel Chitoiu a amintit o recenta masura luata de Executiv, în sensul garantarii, în limita unui plafon de 2 miliarde de lei, 50% din valoarea creditelor luate sub forma de capital de lucru de catre IMM-uri de la banci, cu conditia ca valoarea totala a creditului sa nu depaseasca 5 milioane de lei.

Vicepremierul a mentionat ca Executivul a luat la începutul anului o serie de masuri de natura fiscala, de introducere sau majorare de impozite, dar numai în ceea ce priveste impozitarea resurselor sau a veniturilor suplimentare obtinute din liberalizarea pretului la gaze sau energie, tinand cont si de alinierea la calendarul asumat cu UE pentru accize.

El a mai evidentiat ca lipsa de lichiditate si de finantare este cea mai mare problema a IMM-urilor, în momentul de fata, iar mediul economic se confrunta cu o presiune fiscala din punct de vedere al nivelului impozitarii, însa numai în ceea ce priveste impozitarea fortei de munca.

Potrivit unui comunicat de presa transmis joi dimineata AGERPRES, vicepresedintele PNL, Daniel Chitoiu, a declarat ca liberalii nu sustin si nu vor sustine orice masura de majorare a cotei unice. 'La nivelul conducerii USL a avut loc o discutie informala, în perspectiva constructiei bugetului pe 2014, în ceea ce priveste cresterea veniturilor. Masurile invocate nu sunt cuprinse în prevederile programului de guvernare, iar PNL ramane consecvent angajamentelor facute prin acest document de baza al guvernului USL, aprobat de Parlamentul Romaniei. PNL nu sustine si nu va sustine orice masura de crestere a cotei unice de 16%', se arata într-un comunicat de presa al PNL semnat de vicepremierul Daniel Chitoiu.

Precizarile PNL sunt facute în contextul unor informatii aparute în presa potrivit carora cota unica ar urma sa fie majorata de la 16% la 22% si iar TVA ar fi redusa de la 24% la 22% . AGERPRES


pos cce ministrul finantelor daniel chitoiu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1193 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007209 (s)