News Flash:

Importul de ovine din judetul Timis, interzis in Turcia

24 Octombrie 2013
1402 Vizualizari | 0 Comentarii

Prima jumatate a perioadei postdecebriste a fost prilenica exportului de ovine, tarile Orientului Apropiat fiind, din motive lesne de înteles, destinatii predilecte pentru berbecutii si mioritele romanesti. A urmat un oarecare regres pentru ca, mai apoi, unele tari sa interzica importul de ovine si de produse de la acestea, provenite din Romania.

Serviciile veterinare din Turcia, bunaoara, au luat aceasta masura în 2002, conditionand reluarea activitatilor comerciale de o confirmare oficiala pe care Romania s-o primeasca din partea Organizatiei Mondiale pentru Sanatatea Animalelor (OIE) privind absenta scrapiei în anumite zone (judete) ale tarii.

Potrivit buletinului OIE publicat în 16 octombrie, Romania are declarate zone libere de scrapie pentru 19 judete, Timisul, ca de altfel nici unul dintre celelalte judete din vestul tarii, neaparand pe aceasta lista.

„Avem, într-adevar, cazuri de scrapie la oile din judet. Nu e o boala care se întalneste frecvent, sunt mai degraba cazuri izolate. Scrapia afecteaza mai ales ovinele mature, este o boala cronica. Problema cea mare este ca nu exista o procedura foarte «tehnica» pentru a se putea depista aceasta maladie la animalele tinere. In plus, monitorizarea este scumpa”, recunoaste Adrian Popa, directorul executiv al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Animalelor - ANSVSA Timis.

Desigur, fiecare tara are politica ei comerciala, fiind posibil ca lucrurile sa stea diferit de la stat la stat, îndeosebi cand e vorba de un „tert” extracomunitar precum Turcia. Pana una alta, înspre Bosfor vor pleca berbecutii din Botosani, Mehedinti sau Harghita, iar cei timiseni vor ramane si pe mai departe fara viza de Istanbul.

 


orientului apropiat animalelor ansvsa timis
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1242 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004980 (s)