News Flash:

Productia industriala a crescut cu 7 la suta in primele noua luni al anului, potrivit Institutului National de Statistica

8 Noiembrie 2013
1264 Vizualizari | 0 Comentarii

Producția industrială din primele nouă luni al acestui an a crescut cu 7% comparativ cu perioada similară din 2012, pe serie brută, susținută de industria prelucrătoare (+8,5%) și industria extractivă (+3,2%), potrivit datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS).

Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat au scăzut cu 3,9%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creșteri la majoritatea categoriilor de bunuri: în industria bunurilor de folosință îndelungată (+11,5%), în industria bunurilor de capital (+11,1%), în industria bunurilor intermediare (+7,9%) și în industria bunurilor de uz curent (+4,5%). Industria energetică a scăzut cu 3,6%.

Producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în perioada 1 ianuarie—30 septembrie 2013, comparativ cu aceeași perioadă din 2012, a crescut cu 6,2%, datorită industriei prelucrătoare (+8,0%) și industriei extractive (+2,8%). Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat a scăzut cu 4,6%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creșteri în industria bunurilor de folosință îndelungată (+11,7%), în industria bunurilor de capital (+11,6%), în industria bunurilor intermediare (+6,3%) și în industria bunurilor de uz curent (+4,4%). Industria energetică a scăzut cu 3,4%.

Potrivit INS, în luna septembrie 2013, producția industrială (serie brută) a crescut față de luna precedentă cu 19,5%, datorită creșterilor înregistrate în industria prelucrătoare (+22,8%) și în industria extractivă (+6,1%). Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat au scăzut cu 3,3%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creșteri la majoritatea categoriilor de bunuri: în industria bunurilor de capital (+39,9%), în industria bunurilor de folosință îndelungată (+19,7%), în industria bunurilor intermediare (+13,0%) și în industria bunurilor de uz curent (+9,3%). Industria energetică a scăzut cu 1,9%.

Producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, a crescut cu 2,4%, ca urmare a creșterii industriei extractive (+5,9%) și industriei prelucrătoare (+1,5%). Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat au scăzut cu 1,1%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creșteri în industria bunurilor de folosință îndelungată (+5,9%), în industria bunurilor intermediare (+4,5%), în industria bunurilor de uz curent (+3,5%) și în industria bunurilor de capital (+2,5%). Industria energetică a scăzut cu 0,9%.

De asemenea, INS anunță că în luna septembrie 2013, producția industrială (serie brută) a crescut cu 10% față de luna corespunzătoare din anul precedent, susținută de creșterea industriei prelucrătoare (+11,3%) și producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+2,0%). Industria extractivă a scăzut cu 1%.

Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creșteri la toate categoriile de bunuri: în industria bunurilor de folosință îndelungată (+13,8%), în industria bunurilor intermediare (+13%), în industria bunurilor de capital (+11,4%), în industria bunurilor de uz curent (+7,9%) și în industria energetică (+1,6%).

Producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, a crescut cu 7,1%, ca urmare a creșterii industriei prelucrătoare (+8,3%) și producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+0,1%). Industria extractivă a scăzut cu 0,9%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat următoarele creșteri: în industria bunurilor de folosință îndelungată (+12,4%), în industria bunurilor intermediare (+12,2%), în industria bunurilor de capital (+8,8%), în industria bunurilor de uz curent (+8,6%) și în industria energetică (+0,5%).

INS precizează că datele sunt provizorii și periodic pot fi revizuite pe baza rectificărilor ce se efectuează retroactiv de către operatorii economici din eșantion.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1229 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004814 (s)