News Flash:

Pretul cartofului va exploda!

7 Noiembrie 2013
1341 Vizualizari | 0 Comentarii

Cererea venită din Germania, Austria, Slovacia și Ungaria, unde producția a fost una slabă, ar putea scumpi cartoful romanesc la 1 euro pe kilogram.

Și asta chiar dacă recolta romanească a fost una bună în acest an.

Ioan Benea, preşedintele Federaţiei Naţionale a Cartofului, susține că „la iarnă preţul cartofului va fi de un euro pe kilogram”, avand în vedere explozia preţului din ultima vreme și oferta scăzută la nivel naţional şi internaţional.

 „In Romania se mai cultivă doar 41.000 de hectare cu cartofi, după ce în urmă cu doi ani aveam 100.000 de hectare cultivate. Dar după ce oamenii au văzut că nu îşi acoperă costurile din vanzarea cartofilor în ultimii ani, au decis să se reorienteze spre alte culturi”, a spus Benea, citat de bunaziuabrasov.ro.

Deși în prezent prețul cartofului s-a dublat față de aceeași perioadă a lui 2012, ajungand la 1,5 lei/kilogram, fermierii nu se grăbesc să vandă, așteptand ca prețurile să mai crească.

„Problema este că nu mai avem nici sămanţă de cartof certificată. Firmele germane care au creat societăţi mixte în Romania au primit ordin să trimită sămanţa în Germania şi să nu o vandă în Romania. In aceste condiţii, cu doar 100 de hectare de sămanţă certificată, este foarte posibil ca în ţara noastră cultura de cartof să se prăbuşească”, a explicat Benea.
..


ioan benea benea
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1212 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006978 (s)