News Flash:

Salariul minim brut va fi majorat la 900 lei in 2014, in etape

5 Noiembrie 2013
1360 Vizualizari | 0 Comentarii

Premierul Victor Ponta a prezentat, luni seară, REZULTATELE NEGOCIERILOR ce au avut loc în cursul zilei de astăzi între Guvern şi FMI. Printre acestea se numără, majorarea salariului minim brut anul viitor în două etape, respectiv de la 800 lei, în prezent, la 850 lei începand cu 1 ianuarie şi la 900 lei de la 1 iulie. Vor fi operate şi creşteri salariale individuale, dar nu pentru toţi bugetarii, ci ţintit pe profesori debutanţi şi medici rezidenţi. De asemenea, Guvernul va introduce o acciză de 7 eurocenţi la litrul de carburant, fie benzină, fie motorină, banii astfel colectaţi urmand să fie vărsaţi într-un fond special destinat investiţiilor în infrastructura rutieră.

- Plafonul de împrumuturi pentru arieratele primăriilor urcă la 1,2 miliarde lei, bani în plus prin PNDL

Plafonul de împrumuturi din Trezorerie pentru achitarea arieratelor de către autorităţile locale va creşte de la 800 milioane lei, în acest an, la 1,2 miliarde lei anul viitor, conform înţelegerii dintre Guvern şi Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Finanţarea investiţiilor realizate de autorităţile locale, prin programul Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), va creşte de la 376 milioane lei la 2 miliarde de lei.

Va fi înregistrată şi o creştere cu 300 milioane lei a cheltuielilor de investiţii din împrumuturi externe (BEI şi BERD).

Surse oficiale au declarat săptămana trecută agenţiei MEDIAFAX că ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea, a cerut Guvernului să primească în 2014, an electoral, două miliarde lei (450 milioane euro) peste bugetul din acest an, aproape dublu faţă de nivelul actual, în principal pentru proiectele locale ale primăriilor.

- Salariul minim brut va fi majorat în etape la 900 lei, majorări salariale doar la unii bugetari

Salariul minim brut va fi majorat anul viitor în două etape, respectiv de la 800 lei, în prezent, la 850 lei începand cu 1 ianuarie şi la 900 lei de la 1 iulie, urmand să fie operate şi creşteri salariale individuale, dar nu pentru toţi bugetarii, ci ţintit pe profesori debutanţi şi medici rezidenţi.

"Vom lua în calcul creşterea salariului minim la 850 lei începand cu 1 ianuarie şi la 900 lei începand cu 1 iulie. Avem şi un fond de creştere a salariilor în domeniul bugetar, nu va fi o creştere egală pentru toţi angajaţii, ci va fi o creştere ţintită pentru anumite categorii. Vom continua, de exemplu, negocierile pentru a stabili gradul în care vor creşte salariile medicilor rezidenţi, ale profesorilor debutanţi şi ale altor categorii", a anunţat premierul Victor Ponta, la finalul discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional.

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a precizat la randul său că nu toţi bugetarii vor beneficia de majorări salariale.

"Am luat în calcul să majorăm - şi asta va fi o decizie politică - numai la anumite categorii socio-profesionale. Deci, nu majorăm salariile la toţi bugetarii, la toate categoriile de bugetari, vor rămane cu salariul pe care îl au în prezent", a spus Chiţoiu.

Surse oficiale au declarat anterior agenţiei MEDIAFAX că Guvernul a negociat cu Fondul Monetar Internaţional pentru anul viitor o majorare salarială cuprinsă între 3-4% pentru profesori debutanţi şi medici rezidenţi, pentru celelalte categorii bugetare o astfel de creştere depinzand de veniturile existente.

In vara acestui an, agenţia MEDIAFAX a anunţat, citand un document guvernamental, că salariile bugetarilor vor fi majorate anual prin noua lege a salarizării, începand cu 2014, în mod etapizat şi succesiv, dar numai pentru anumiţi funcţionari, respectiv aceia al căror salariu de încadrare este mai mic decat cel care va rezulta prin aplicarea noii legi.

- Ponta: Vom indexa accizele în funcţie de rata inflaţiei, care pentru 2013 este mică

Accizele vor fi indexate de de la 1 ianuarie 2014 în funcţie de rata inflaţiei şi nu de cursul de schimb, a declarat, luni premierul Victor Ponta, confirmand informaţile publicate în urmă cu cateva zile de MEDIAFAX.

"Vom indexa accizele în funcţie de rata inflaţiei. Din fericire, inflaţia a avut şi va avea pentru 2013 o cotă scăzută şi, evident, influenţa acestora va fi destul de mică", a spus Ponta luni seara, după discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional.

Luni dimineaţa, consilierul premierului pe probleme de comunicare, Mirel Palada, era citat de presă declarand că acciza se va calcula "tot în funcţie de euro", însă "mult mai des".

Surse oficiale au declarat săptămana trecută că nivelul accizelor ar putea fi stabilit, începand din 2014, prin indexarea valorilor actuale cu rata inflaţiei, renunţandu-se astfel la calculul legat de cursul de schimb anunţat de BCE la 1 octombrie, care în acest an a fost sub cel din 2012.

Banca Centrală Europeană a anunţat la 1 octombrie un curs de 4,4485 lei pe euro, mai redus cu 1,6% faţă de rata de schimb de 4,5223 lei/euro utilizată în acest an.

Modificarea metodologiei de calcul a accizelor a fost convenită cu Fondul Monetar Internaţional.

- Guvernul introduce o acciză de 7 eurocenţi la litrul de carburant

Guvernul va introduce o acciză de 7 eurocenţi la litrul de carburant, fie benzină, fie motorină, banii astfel colectaţi urmand să fie vărsaţi într-un fond special destinat investiţiilor în infrastructura rutieră.

Premierul Victor Ponta a anunţat că acciza va fi de "0,7 cenţi" pe litru, dar consilierul premierului, Mirel Palada, a revenit ulterior şi a precizat că acciza va fi de "7 cenţi" pe litru.

Premierul a susţinut că banii colectaţi vor fi vărsaţi în Fondul special pentru marile proiecte de infrastructură rutieră.

Săptămana trecută, premierul Ponta a anunţat că Guvernul analizează posibilitatea introducerii unei anumite taxe pe preţul benzinei şi al motorinei, pentru suplimentarea fondurilor necesare construcţiei de infrastructură rutieră.

Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu declara recent că a găsit soluţia prin care în Romania să existe fonduri suplimentare pentru construirea mai multor kilometri de autostradă, şi anume mărirea accizei la carburant cu 10 eurocenţi şi taxarea pe distanţă a traficului greu

- Nivelul CAS va fi redus cu 5 puncte din semestrul II 2014 dacă Guvernul identifică resurse

Nivelul contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) va fi redus cu 5 puncte procentuale din al doilea semestru al anului viitor, dacă Guvernul va identifica pană la 1 iulie toate resursele care să permită compensarea integrală a efectelor acestei măsuri, a anunţat premierul Victor Ponta.

- Ponta: Vom creşte cu 25% redevenţele, altele decat la petrol şi gaze

Guvernul va creşte cu 25% redevenţele pentru resursele naturale, cu excepţia celor de petrol şi gaze, a declarat luni premierul Victor Ponta, în urma finalizării negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisiei Europene (CE).

"Va fi o creştere a redevenţelor la resursele minerale, cu excepţia celor de petrol şi gaze, de 25%", a spus Ponta.

Creşterea redevenţelor a fost convenită în negocierile din ultimele zile cu FMI şi CE.

- Privatizarea CFR Marfă va fi finalizată pană la jumătatea anului 2015, cu un an întarziere

Vanzarea a 51% din CFR Marfă către Grup Feroviar Roman, companie deţinută de omul de afaceri Gruia Stoica, nu a putut fi finalizată pană la termenul limită, 14 octombrie, pentru că unele bănci creditoare ale CFR Marfă nu şi-au dat acordul pentru schimbarea acţionariatului, iar Consiliul Concurenţei nu a avut timpul necesar pentru a se pronunţa asupra tranzacţiei.

In urmă cu două săptămani, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Transporturilor, Ramona Mănescu, să înceapă procedurile pentru o nouă privatizare a companiei, el anunţand atunci că procesul va fi încheiat pană în vara anului viitor.

- FMI şi CE au acceptat pentru 2014 un deficit bugetar de 2,2% din PIB şi o creştere economică de 2,2%

Bugetul pe anul viitor va fi construit pe un deficit de 2,2% din PIB şi o creştere economică de 2,2%, indicatori conveniţi cu FMI şi Comisia Europeană, a anunţat luni premierul Victor Ponta, la finalul negocierilor cu misiunea experţilor internaţionali.

MEDIAFAX.ro


- privatizarea
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1336 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006549 (s)