News Flash:

Primarul Timisoarei nu da bani pentru Catedrala Mantuirii Neamului. Lista primarilor care nu cotizeaza la Patriarhie

6 Februarie 2014
1144 Vizualizari | 0 Comentarii
Primarul Timisoarei, Nicolae Robu, spune ca nu va aloca bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului, desi Patriarhia Româna i-a cerut 200.000 de lei, edilul afirmând ca orasul are "alte prioritati".
Întrebat, miercuri, de corespondentul MEDIAFAX, daca Primaria Timisoara va sustine financiar Catedrala Mântuirii Neamului, primarul Nicolae Robu (PNL) a declarat ca nu se vor aloca bani pentru acest proiect deoarece orasul are alte prioritati.
"Nu dam bani la Catedrala Mântuirii Neamului, avem alte prioritati în oras. Avem solicitari de la Catedrala Mitropolitana si de la alte biserici din Timisoara de diverse culte. Lor le-am alocat în buget anumite sume de bani", a afirmat Nicolae Robu.
Acesta a adaugat ca a primit o solicitare din partea Patriarhiei Române, la sfârsitul anului 2013, prin care Primariei Timisoara i se cerea sa doneze Catedralei Mântuirii Neamului suma de 200.000 de lei.
În bugetul municipiului Timisoara pe acest an este prevazuta suma de 12,8 milioane de lei pentru capitolul cultura, recreere si religie, însa banii nu sunt, deocamdata, împartiti pe investitii.
În schimb, în 21 ianuarie, Consiliul Judetean Timis a alocat 100.000 de lei, drept donatie, pentru Catedrala Mântuirii Neamului, din bugetul judetean pe anul 2014.
"Daca discutam de cei 100.000 de lei, cred ca este o suma care poate fi alocata de Consiliul Judetean Timis, chiar daca, îmi pare rau ca nu am putut si nu putem sa alocam suma care a fost ceruta de catre Patriarhie, pentru ceea ce înseamna Catedrala Mântuirii Neamului. Noi atât am putut, am considerat ca este corect sa alocam aceasta suma", declara presedintele CJ Timis, Titus Bojin, care preciza ca Patriarhia a cerut suma de 300.000 de lei.
Patriarhia Româna a adresat o scrisoare reprezentantilor autoritatilor locale pentru sprijin financiar la construirea Catedralei Mântuirii Neamului, precizând, într-un comunicat transmis marti, ca a fost vorba despre un demers în conformitate cu Legea construirii Catedralei Mântuirii Neamului, care prevede ca, la solicitarea Administratiei patriarhale, autoritatile de stat centrale si locale pot sprijini financiar edificarea viitoarei Catedrale patriarhale.
"Aceasta prevedere a fost inclusa în lege deoarece construirea Catedralei Mântuirii Neamului este un proiect bisericesc national reprezentativ pentru poporul român majoritar ortodox, contribuabil în proportie de 86% la bugetul de stat central si la cele locale. Ca atare, recent, mai multe consilii judetene au raspuns pozitiv la solicitarea Patriarhiei de a sprijini construirea acestei Catedrale", preciza Patriarhia Româna.
Constructia Catedralei Mântuirii Neamului a început în decembrie 2010. Viitoarea catedrala, de pe Dealul Arsenalului, va avea 120 de metri lungime, 70 de metri latime si 120 metri înaltime, iar la slujbe vor putea participa 5.000 de credinciosi. Costul lucrarilor pentru constructia la rosu a fost estimat la 100 de milioane de euro.
La începutul anului 2011, Sfântul Sinod a aprobat o procedura de colecta nationala pentru construirea Catedralei. În februarie 2011, Guvernul a alocat 10 milioane de lei pentru acest proiect. Primaria Capitalei si primarii de sector au donat la rândul lor pentru constructie.
Reprezentanti ai societatii civile au criticat însa alocarea de bani publici pentru construirea Catedralei.
------------------
Mai multi primari din tara au decis sa nu acorde sprijin financiar pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului, dupa ce Patriarhia Româna a adresat o scrisoare reprezentantilor autoritatilor locale pentru sprijin la construirea edificiului.
Primarul din Târgu Mures, în disputa cu BOR pe tema banilor pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Florea reclama "partizanatul" cu iz politic al Bisericii
 Conflictul primarului Florea cu reprezentantii Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a plecat de la declaratii ale edilului publicate de presa locala în 30 ianuarie.
Astfel, într-un articol cu titlul "Dorin Florea: BOR este complicele politicienilor", primarul din Târgu Mures afirma, în contextul solicitarii BOR pentru fonduri destinate Catedralei, ca "adevarata mântuire a neamului înseamna în momentul asta sa te implici sa scoti acest popor dintr-un derapaj urias spre mediocritate, spre subcultura, spre lipsa de educatie".
"Astea mi se par acum problemele cele mai mari pe care Biserica ar trebui sa si le asume, nu sa fie partizana, partenera sau sa se creeze culpabilizari din astea: - da-mi niste bani sau ti-am dat niste bani, dar vii sa îmi faci campanie sau îmi faci nu stiu ce", a adaugat Dorin Florea, citat de presa locala.
Primarul Timisoarei nu da bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului: Avem alte prioritati în oras
 "Nu dam bani la Catedrala Mântuirii Neamului, avem alte prioritati în oras. Avem solicitari de la Catedrala Mitropolitana si de la alte biserici din Timisoara de diverse culte. Lor le-am alocat în buget anumite sume de bani", a afirmat Nicolae Robu.
Acesta a adaugat ca a primit o solicitare din partea Patriarhiei Române, la sfârsitul anului 2013, prin care Primariei Timisoara i se cerea sa doneze Catedralei Mântuirii Neamului suma de 200.000 de lei.
Buzau: CJ si Primaria nu aloca bani pentru Catedrala Neamului. Boscodeala: Avem alte prioritati
"Am primit o solicitare din partea Bisericii Ortodoxe Române la finele anului trecut. Tot la finalul anului trecut am aprobat o suma pentru culte, dar aceasta suma merge catre bisericile în constructie din municipiul Buzau. Municipalitatea nu îsi poate permite sa finanteze decât lacasurile de cult de pe raza municipiului. Nici anul acesta si cu siguranta nici anii viitori nu vom putea aloca bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului pentru ca municipalitatea nu îsi permite acest lucru si avem alte prioritati", a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX Constantin Boscodeala, primarul municipiului Buzau.
Nici Consiliul Judetean Buzau nu va aloca bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului, desi Biserica Ortodoxa Româna a solicitat institutiei buzoiene 300.000 de lei.
Primar Ploiesti: Prioritatile noastre, bisericile din oras. Abia apoi vom sprijni Catedrala Neamului
"Am primit o adresa (privind alocarea unei sume de bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului - n.r.) din partea Patriarhiei, dar prioritatile noastre sunt cele cu privire la bisericile de pe raza municipiului Ploiesti si sprijinul nostru va veni în prima instanta pentru finalizarea lucrarilor la aceste biserici. În masura în care reusim sa îndeplinim toate cererile bisericilor din municipiul Ploiesti, cu mare placere o sa dam curs si cererii Patriarhiei Române", a declarat primarul Ploiestiului, Iulian Badescu.
Si Consiliul Judetean Prahova a primit o solicitare în acest sens din partea Patriarhiei, însa nici aceasta institutie nu va da curs solicitarii.
Proiect privind alocarea a 200.000 de lei pentru Catedrala Mântuirii, supus aprobarii Consiliului Local Bistrita
"Am prevazut în buget 200.000 de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Noi am finantat în fiecare an constructia lacasurilor de cult la toate bisericile din Bistrita, indiferent de confesiune, propunerea mea a fost în fiecare an de 300.000 de lei. Anul acesta am propus suplimentar. Trebuie sa tinem seama ca legea spune ca finantarea se face pe baza cererii unitatii centrale de cult. Deci ne-am putea trezi ca banii pe care vrem sa-i alocam pentru bisericile din Bistrita sa fie luati fara sa ne întrebe de unitatea centrala de cult. Eu cred ca noi, ca bistriteni, ca români, avem datoria sa sustinem. Nu este o suma care sa ne îngroape, e vorba de 0,01 la suta din buget, nu este o suma mare pentru bugetul municipiului nostru. Cred ca merita sa aratam un semn ca ne pasa ce se întâmpla acolo si sa sustinem. Sigur, zecile sau sutele de milioane de euro care se folosesc pentru acea constructie vor veni din alta parte. Ceea ce facem noi este un gest", a declarat primarul Ovidiu Cretu.
Decizia va fi luata însa de alesii locali care se vor întruni, joi, în sedinta extraordinara de Consiliu Local pentru a vota bugetul.
Autoritatile din Dâmbovita nu sunt dispuse sa sprijine financiar construirea Catedralei Neamului
Primarul orasului Târgoviste, Gabriel Boriga, a declarat ca solicitarea venita din partea Patriarhiei Române nu a fost discutata la nivel local deoarece nu este cazul sa se aloce bani pentru ridicarea Catedralei Mânturii Neamului, de la Bucuresti, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"La nivelul administratiei publice a municipiului Târgoviste nu s-a luat în discutie aceasta solicitare deoarece nu aveam de ce sa discutam. Fondurile pe care noi le avem, atât resursele proprii cât si cele atrase, abia ne ajung pentru a duce la bun sfârsit proiectele pe care municipalitatea le are în derulare si pentru a porni altele care sunt stringente dezvoltarii orasului", a declarat primarul din Târgoviste.
Gabriel Boriga a spus ca nici nu se pune problema ca în viitorul apropiat sa se aloce vreo suma de bani în sensul solicitarii facute de Patriarhie.
"Nu s-a pus si, din punctul meu de vedere, nu se va pune problema în viitorul apropiat asupra unei astfel de finantari. Nu avem acesti bani si nu se pune aceasta problema, cel putin deocamdata", a adaugat primarul.
Autoritatile din Calarasi nu aloca bani pentru construirea Catedralei Neamului
"Un preot de la Bucuresti a venit si ne-a solicitat o suma de bani destul de consistenta. Problema este ca bugetul pe care-l avem abia daca ne ajunge sa ne satisfacem nevoile proprii. În cazul în care va exista posibilitatea unei donatii o vom face, dar momentan nu putem face acest lucru. Avem destul de multe biserici în municipiul Calarasi care trebuie sprijinite", a spus primarul Daniel Dragulin, citat de corespondentul MEDIAFAX.
Edilul municipiului Calarasi a spus ca suma solicitata de Patriarhie ar putea fi folosita pentru asfaltarea unei sosele de centura sau renovarea mai multor unitati de învatamânt sau pentru co-finantarea proiectelor europene.
"Eu sunt un bun crestin, dar prioritatile la ora actuala sunt si prioritati sociale, nu neaparat religioase. (…) La ora actuala, conform bugetului am alocat 11 miliarde de lei vechi pentru bisericile din municipiul Calarasi. Sunt lucrari care trebuie terminate, sunt picturi care trebuie facute, vrem sa facem doua centre sociale pe lânga biserici, pentru ca sunt necesare aceste centre, vrem sa facem capele la cimitire. Avem prioritatile noastre", a spus primarul municipiului Calarasi. Mediafax.ro

primaria timisoara
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0964 (s) | 33 queries | Mysql time :0.044707 (s)