News Flash:

Dobritoiu: Analizam in Comisia de Aparare a Senatului modul de interventie la accidentul din Apuseni

5 Februarie 2014
1382 Vizualizari | 0 Comentarii
Presedintele Comisiei de Aparare din Senat, Corneliu Dobritoiu, a declarat, miercuri dimineata, ca membrii Comisiei vor analiza modul în care s-a intervenit pentru salvarea victimelor accidentului aviatic din Apuseni, precizând ca va fi abordata inclusiv oportunitatea unei comisii de ancheta.
El a facut declaratia înaintea unei sedinte a Comisiei, precizând ca se va discuta despre invitarea la audieri a factorilor responsabili.
"Ar putea fi vorba (de o comisie de ancheta - n.r.), depinde si de vointa colegilor mei din Comisie si de sperantele lor ca rezultatele acestei comisii de ancheta sa produca ceva substanta în conditiile în  care sunt alte anchete care se desfasoara pe rol, la Parchet, ma refer, sunt analize, evaluari facute de Corpul de control al premierului", a spus acesta.
Potrivit acestuia, aria de audieri ar trebui sa fie extinsa în ideea în care membrii Comisiei se pot edifica asupra prevederilor legale si asupra atributiunilor fiecarei institutii care participa în "spectrul generos al misiunilor de cautare-salvare" si sa vada în ce masura au fost duse la îndeplinire atributiunile pe care le avea fiecare institutie.
El a adaugat ca o eventuala comisie de ancheta va solicita o expertiza tehnica asupra modului în care au fost achizitionate anumite repere tehnice care sa conduca la "triangularea punctului sau statiei care emite un semnal".
"Daca densitatea este mai mare în zonele populate decât în zonele muntoase care se situeaza pe directia culoarelor de transport aerian, care nu se schimba de la o zi la alta, atunci vom face si noi analize", a spus Dobritoiu.
Întrebat despre existenta unor rapoarte "diferite" din partea ROMATSA si a Ministerului Transporturilor în care se mentiona ca nu au fost transmise corect coordonatele locului accidentului sau ca nu era necesara înfiintarea unui comitet de situatii de urgenta pentru ca nu se încadra cu normele legale, el a spus ca nu poate sa emitpa nicio judecata de valoare în legatura cu aceste informatii.
"Categoric ca cei care le-au plasat în spatiul public banuiesc ca au la baza niste reglementari precise", a spus el, adaugând ca modul în care reglementarile în spatiul institutional converg sau sunt divergente vor fi stabilite de catre Parchet.
El a adaugat ca, în sedinta de miercuri, membrii comisiei pe care o conduce vor analiza, printre altele, si modul în care sunt reglementate operatiunile de cautare-salvare.
"Dupa aceea vom discuta liber, între colegi, asupra oportunitatii chemarii la audieri sau a unei comisii de ancheta", a spusl liberalul.
Întrebat daca vor fi audiati si ministrii responsabili în acest caz, senatorul a raspuns afirmativ, mentionând ca se va insista mai mult pe "prezenta subordonatilor, a specialistilor cu autoritate în institutii".
"Poate un ministru sa fie violonist sau pianist, dar are în spate un corp de cadre tehnice care au raspundere. E adevarat, ministrul, în baza propunerilor acelor experti, spune «Da», «Nu», «Mai asteptam»…. Degeaba ne îndreptam asupra unui ministru si spunem un ministru nu a facut, a avut sincope de comunicare, a fugit în teren, a fugit în padure…Nu asa stau lucrurile. Dar daca ministrul nu era prezent? Institutiile trebuie sa functioneze la parametrii optimi", a tinut sa precizeze Corneliu DCorneliu Dobritoiu
Întrebat despre posibilitatea ca Armata sa fi putut supraveghea pe radar traseul avionului pâna la prabusire, fostul ministru a raspuns: "Într-adevar, sunt doua tipuri de sisteme. Unul tridimensional, FPS-ul, care asigura monitorizarea spatiului aerian de la înaltimi de la 1.500 m în sus. Oricum si ROMATSA si Armata au imaginea aeriana reala, la zi. Cum e firesc, pentru acoperirea unor necesitati de siguranta nationala, de aparare nationala, Armata a achizitionat si alte sisteme care sa asigure supravegherea înaltimilor sub 1.500 de metri. Nu cred ca se întâmpla pâna la firul ierbii si nu stiu unde sunt localizate, acesta este un alt aspect".
Chestionat daca, în opinia sa, ROMATSA si-a facut datoria, acesta a aratat ca ar putea sa dea un raspuns daca ar cunoaste câte ceva privind fluxul informational între ROMATSA si celelalte institutii coordonatoare.
"Necunoscând acest lucru, nu pot sa spun daca ROMATSA a facut tot ceea ce trebuia sau daca a fost vorba despre sincope majore de comunicare, care au fost relevate în însasi fapta în teren, ca nu s-a întâmplat mare lucru", a spus fostul ministru al Apararii.
Întrebat despre folosirea de catre presedintele Traian Basescu în spatiul public al unor harti STS, liberalul a raspusns ca, nefiind expert în domeniul comunicatiilor, nu se poate pronunta.
"Nu stiu în ce masura…Presedintele a lucrat cu materialul asigurat de un serviciu care este în subordinea CSAT, mai departe, acuratetea datelor, banuiesc ca nici domnia sa, cum nici eu de altfel, nu le pot aprecia", a spus el. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1251 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008943 (s)