News Flash:

Primar aradean suspendat si repus in functie de instanta de contencios administrativ

29 Octombrie 2013
1391 Vizualizari | 0 Comentarii
Adrian oca
Intanţa de contencios administrativ a Tribunalului Arad a anulat ordinul Prefectului prin care primarul comunei Hălmagiu, Adrian Ţoca a fost suspendat din funcţie pe motiv că a lipsit nemotivat de la serviciu.
  'Am acţionat Prefectura în contencios administrativ, solicitând anularea Ordinului 433/28.08.2013 şi implicit, repunerea mea în funcţie. Judecătorii mi-au dat dreptate motiv pentru care consider că mi s-a făcut dreptate atât mie cât şi cetăţenilor comunei Hălmagiu, care mi-au acordat încrederea şi m-au ales pentru cel de al doilea mandat', a declarat marţi, pentru AGERPRES, Adrian Ţoca.

Ordinul de revocare a fost emis având în vedere situaţia creată la Primăria comunei Hălmagiu de absenţa repetată a primarului din instituţie, sesizată la Prefectură de consilieri locali, de cetăţeni ai comunei, dar şi probată în urma acţiunilor pe linie instituţională întreprinse de Instituţia Prefectului.

În sesizările trimise de consilieri locali din comuna Hălmagiu, înregistrate la Prefectură, se arată că primarul Adrian Ţoca nu s-a mai prezentat la Primărie şi nu a mai participat la nicio şedinţă a Consiliului Local, de la data învestirii în funcţie absenţa primarului de la şedinţele CL fiind certificată de procese verbale de şedinţă. Absenţa primarului de la locul de muncă a condus la neîndeplinirea atribuţiilor şi obligaţiilor conferite de lege.

În privinţa unor acte curente ale primarului comunei Hălmagiu, autorii sesizărilor amintite susţin că acestea ar fi fost semnate de primarul Adrian Ţoca în afara instituţiei, chiar şi în afara comunei Hălmagiu, prin mijlocirea unor angajaţi ai Primăriei Hălmagiu, în cazul altor documente existând suspiciunea că ele ar fi fost semnate în numele primarului Adrian Ţoca de către alte persoane.

Primarul Adrian Ţoca a absentat de la şedinţa de constituire a Comisiei de inventariere a terenurilor conform prevederilor Legii 165/2013, cu toate că legea prevede obligativitatea primarilor de a participa la şedinţele acestor comisii.

Instituţia Prefectului Judeţul Arad a efectuat un control la Primăria comunei Hălmagiu în 17 iulie 2013, în urma căruia a fost aplicată sancţiunea contravenţională în cuantum de 10.000 lei primarului, pentru faptul că nu a pus în executare un număr de 56 de hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile privind reconstituirea dreptului de proprietate.

De asemenea, a fost aplicată sancţiune şi pentru că primarul Ţoca nu a prezentat CL raportul anual privind starea economică, socială şi de mediu a localităţii şi nici Raportul asupra situaţiei gestionării bunurilor pe anii 2011-2012.
Instituţia Prefectului Judeţul Arad, prin prefectul Cosmin Pribac, a formulat pe 14.08.2013 o plângere penală împotriva primarului Adrian Ţoca, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, prevăzută şi pedepsită de art. 248 Cod penal.
În conformitate cu prevederile Legii nr. 393/2004 privind statutul aleşilor locali, primarii, în calitate de reprezentanţi ai colectivităţii locale, au îndatorirea de a participa, pe durata mandatului, la exercitarea funcţiilor autorităţilor administraţiei publice locale din care fac parte sau pe care le reprezintă, cu bună credinţă şi celeritate faţă de ţară şi de colectivitatea care i-a ales. Primarul Adrian Ţoca avea deci obligaţia de a respecta prevederile legale în vigoare, de a-şi îndeplini atribuţiile şi de a asigura bunul mers al administraţiei publice din comuna Hălmagiu.
Ordinul Instituţiei Prefectului Arad privind constatarea încetării de drept a mandatului de primar al comunei Hălmagiu a lui Adrian Ţoca are la bază prevederile articolului 69, alin. 2, lit. b din Legea nr. 215/2001 a administraţiei publice locale (mandatul primarului încetează de drept 'dacă acesta nu îşi exercită, în mod nejustificat, mandatul timp de 45 de zile consecutiv'), precum şi prevederile art. 69, 20, 25 din Legea nr. 340/2004 privind Prefectul şi Instituţia Prefectului.

În data de 2 septembrie, prefectul judeţului Arad, Cosmin Pribac, a sesizat Agenţia Naţională de Integritate (ANI) privind verificarea unui posibil conflict de interese în cazul primarului comunei Hălmagiu, Adrian Ţoca.
'Sesizarea a fost făcută ca urmare a faptului că, în calitatea sa de primar al comunei Hălmagiu, Adrian Ţoca a semnat la data de 21 septembrie 2012 ordonanţarea de plată cu numărul 442 a compartimentului de contabilitate din cadrul primăriei către societatea comercială 'Beby Iimpex' SRL Hălmagiu, ai cărei asociaţi sunt părinţii săi, Aurel Ţoca şi Monica Ţoca', a declarat prefectul Cosmin Pribac.

El a adăugat că, în sesizare, s-a făcut referire şi la prevederile art. 25 din Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice. AGERPRES

tribunalului arad raportul asupra cod penal
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1178 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006073 (s)