News Flash:

Presedinta Croatiei a vizitat mai multe comune din judetul Caras-Severin

5 Octombrie 2017
929 Vizualizari | 0 Comentarii
Kolinda Grabar Kitarovic
Guvernele României şi Croaţiei trebuie să facă toate eforturile şi să creeze condiţiile pentru ca standardul de viaţă al oamenilor să crească, a declarat miercuri preşedinta Republicii Croaţia, Kolinda Grabar-Kitarović, aflată într-o vizită oficială în Caraş-Severin, unde trăieşte cea mai numeroasă populaţie de etnici croaţi. 

'Ne angajăm în păstrarea limbii, a culturii. Noi, ca stat croat, trebuie să ajutăm limba şi literatura croată peste tot pe unde trăiesc croaţi. Trebuie să ajutăm la continuarea cultivării limbii, a culturii croaţilor, a credinţei şi, bineînţeles, într-un fel sau altul, să continuăm pregătirile pentru o revenire a acestora în ţara natală. Obligaţia ambelor guverne este de a crea condiţii pentru ca tinerii să se dezvolte, să-şi continue activitatea şi să-şi continue educaţia. De dimineaţă am fost la Timişoara, unde lucrăm la deschiderea lectoratului pentru limba croată. Trebuie să ne angajăm, să facem eforturi considerabile, astfel încât să fie create noi locuri de muncă şi să crească standardul de viaţă. Vom încerca să creăm toate condiţiile, aşa încât toţi cei care sunt nemulţumiţi de salarii, toţi cei suferinzi de educaţie, de protecţie să poată beneficia de sprijinul nostru, al guvernelor, pentru a elimina aceste probleme', a afirmat preşedinta Croaţiei. 

Pentru comunitatea croată din România vizita preşedintei Kolinda Grabar-Kitarović reprezintă o reafirmare a sprijinului şi a legăturilor pe care statul croat le are cu minoritatea etnică din Banatul Montan. Preşedintele Uniunii Croaţilor din România, deputatul Ghera Giureci-Slobodan, a subliniat că doreşte ca aceste legături să fie continuate şi în domeniul economic, prin atragerea de investitori. 

'Vizita doamnei preşedinte survine chiar în cadrul aniversării a 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Croaţia şi este încă o dovadă a relaţiilor bilaterale excelente dintre ţările noastre, dar şi o dovadă a grijii statului croat pentru minoritatea croată din spaţiul multietnic şi multicultural românesc, unde legile minorităţilor naţionale sunt respectate cu sacralitate. Pentru noi, vizita oficială a doamnei preşedinte Kolinda Grabar-Kitarović reprezintă un eveniment deosebit de important, aş spune un moment istoric, deoarece, prin această vizită, Croaţia ne arată că a fost, este şi, cu siguranţă, va fi alături de comunitatea croată. Totodată, vreau să mulţumesc statului român pentru deschiderea pe care o are faţă de toate minorităţile din ţară. Pentru viitor ne dorim să atragem şi investitori din Croaţia, în special în domeniul turismului, potenţialul judeţului nostru fiind unul cu totul deosebit şi să fie create locuri de muncă şi aici, la Caraşova, şi la Reşiţa, în general, în judeţul Caraş-Severin', a afirmat Ghera Giureci-Slobodan. 

În ultima zi din cadrul vizitei oficiale în România, preşedinta Croaţiei a poposit în Caraş-Severin, în mijlocul comunităţii croate, ocazie cu care a vizitat localităţile Caraşova, Clocotici şi Lupac. 

În România trăiesc, după ultimul recensământ, peste 6.700 de croaţi, din care cei mai mulţi, aproximativ 5.400, sunt în Caraş-Severin. 

În luna martie, şi ministrul educaţiei din Croaţia, Pavo Bari?ić, s-a aflat în mijlocul comunităţii croate din Caraşova şi Lupac, unde a vizitat unităţile de învăţământ cu predare în limba maternă croată şi unde populaţia şcolară numără circa 350 de elevi. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1134 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005944 (s)