News Flash:

Presa rusa ia in deradere ancheta din Polonia: Racheta s-a dovedit ucraineana, iar vina este ruseasca

18 Noiembrie 2022
403 Vizualizari | 0 Comentarii
Racheta polonia


Incidentul cu caderea rachetei pe teritoriul polonez nu este calificata de Occident ca o incercare expresa a Rusiei de a ataca o tara membra a NATO. Federatia Rusa este facuta raspunzatoare, dar numai ca initiator al conflictului din Ucraina. In orice caz, SUA si aliatii lor nu intentioneaza sa intreprinda vreo actiune. Amenintarea unui conflict militar de amploare intre Federatia Rusa si NATO a trecut, cel putin in acest moment - aceasta este concluzia care se poate trage din declaratiile facute miercuri de oficiali.

Explozia, care s-a produs la opt kilometri de frontiera cu Ucraina, in satul polonez Przewodow, si care a omorat doua persoane, a devenit subiectul de dezbatere pentru liderii UE si ambasadorii tarilor membre NATO. Unii oficiali au cerut imediat dupa ce au aparut informatii referitoare la incident sa se faca apel la aliati. Marti, 15 noiembrie, dupa sedinta de urgenta a Comitetului Consiliului de ministri pentru probleme de securitate si aparare, secretarul de presa al Guvernului Poloniei, Petr Mulle, a comunicat jurnalistilor ca tara sa intentioneaza sa analizeze posibilitatea activizarii Articolului 4 al Cartei ONU. Articolul prevede consultari ale membrilor aliantei in cazul in care, "dupa parerea unora dintre ei, integritatea teritoriala, independenta politica sau sucuritatea" tarilor membre NATO "se vor trezi amenintate". Ambasadorul rus Serghei Andreev a fost chemat noaptea la Ministerul de Externe al Poloniei. Seful departamentului de externe polonez, Zbignew Rau, i-a cerut explicatii detaliate. Dar deja a doua zi polonezii si-au relaxat pozitia, relateaza Nezavisimaia Gazeta citata de Rador.

Primul ministru polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat faptul ca analizarea incidentului este posibil sa nu necesite nici chiar convocarea Consiliului NATO. La randul sau, presedintele Poloniei, Andrzej Duda, a calificat incidentul de la Przewodow ca fiind un incident nefericit. Afirmatiile au avut legatura cu o ancheta desfasurata operativ, care a stabilit ca lovitura cel putin nu a fost premeditata. Potrivit informatiilor transmise de Reuters, Joseph Biden le-a comunicat miercuri, la summitul din Indonezia, partenerilor SUA pe linie G7 si NATO ca racheta a fost ucraineana, si nu ruseasca.

Acest lucru este in concordanta cu informatiile transmise de AP care, citand trei oficiali americani anonimi, transmite ca racheta cazuta la Przewodow a fost, potrivit datelor anchetei preliminare, ucraineana. Racheta a fost lansata de luptatorii apararii antiaeriene a Ucrainei pentru a dobori o racheta ruseasca, dar au dat gres.

Bilantul incidentului a fost facut de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. "Nu avem indicii ca acest incident este rezultatul unui atac intentionat asupra teritoriului NATO. Nu avem date referitoare la faptul ca Rusia planifica actiuni militare ofensive impotriva aliatilor NATO. Acest lucru demonstreaza faptul ca exista un pericol legat de continuarea razboiului in Ucraina. Acest lucru nu a modificat conceptia noastra fundamentala referitoare la o amenintare pentru aliatii NATO", a spus acesta la un briefing tinut la Bruxelles. Stoltenberg a avertizat, totodata, asupra acuzatiilor la adresa fortelor de aparare antiaeriana ale Aliantiei si a explicat ca sistemele de aparare antiaeriana ale NATO sunt pregatite "pentru aparare impotriva atacurilor". Dar deoarece la Przewodow, cel mai probabil, a explodat o racheta ucraineana cazuta intamplator, "acest lucru explica de ce reactia a fost asa cum a fost si acest lucru nu spune nimic de capacitatea noastra de a ne apara impotriva unor atacuri premeditate asupra teritoriului NATO".

Incidentul care a avut ca rezultat uciderea unor oameni nu duce nici la racirea legaturilor polono-ucrainene, nici la o criza in legaturile dintre Kiev si Bruxelles. Acest lucru il dau de inteles Ucrainei oficialii tarilor NATO. Astfel, primul ministru al Marii Britanii, Rishi Sunak, a declarat ca responsabilitatea pentru incident revine oricum partii ruse, pentru ca "nimic din acestea nu s-ar fi petrecut, daca nu ar fi fost invazia Rusiei in Ucraina". Fiindca veni vorba, evenimentele din tara vecina nu au influentat in niciun fel hotarirea Camerei deputatilor (camera inferioara) a Parlamentului ceh, care au sprijinit miercuri in majoritate (129 din 156) rezolutia privind recunoasterea actualelor autoritati din Rusia ca "regim terorist". Kremlinul este incriminat, inclusiv si "loviturile sistematice cu racheta asupra infrastructurii civile ucrainene".

Pesemne nu vor fi introduse niciun fel de modificari la noul pachet, - al IX-lea, de sanctiuni ale UE impotriva Rusiei si Republicii Belarus. Acest pachet se preconizeaza sa fie prezentat la sfarsitul lunii noiembrie. Oficialii europeni nu se refera la vreo schimbare in pregatirea pachetului, avandu-se in vedere incidentul de la Przewodow.

In schimb este posibila sa se intensifice apararea spatiunului aerian al Poloniei. Dupa cum informeaza "Spiegel", Ministerul Apararii al Germaniei i-a propus acestei tari ajutor pentru controlul asupra spatiului aerian. Este vorba de patrularea spatiului aerian american de Fortele Armate germane. "Acest lucru poate fi facut chiar si maine, daca Polonia va dori acest lucru", a declarat un reprezenatnt al Ministeului german al Apararii.

Kremlinul a ramas mustumit de reactia Occidentului. Secretarul de presa al presedintelui Federatiei Ruse, Serghei Peskov, chiar l-a laudat pe Biden pentru circumspectia si profesionalismul maifestate. "Polonezii aveau toate mijloacele posibile pentru a comunica imediat ca este vorba de ramasitele unei rachete S-300. Si imediat toti specialistii ar fi inteles ca aceasta nu putea fi o racheta care are legatura cu fortele armate rusesti", a afirmat Peskov.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1362 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005154 (s)