News Flash:

Expert in energie, avertisment sumbru: "Trebuie sa ne pregatim. Situatia nu este buna!" | Ce riscuri sunt in Sistemul Energetic National

17 Noiembrie 2022
313 Vizualizari | 0 Comentarii
Sistemul Energetic National

Ionut Purica, analist in energie, a explicat la ce riscuri se supune Sistemul Energetic National in aceasta perioada cand autoritatile au decis inchiderea mai multor capacitati de productie, dar si sustinerea Republicii Moldova si a Ucrainei. Exista posibilitatea ca romanii sa fie fortati sa economiseasca drastic energie? Iata concluziile.

Sunt zile foarte dificile in Republica Moldova, acolo unde mai multe localitati au ramas in bezna dupa decuplarea unei linii electrice din Sistemul Energetic National romanesc.

Situatia nu este deloc buna nici la noi, avertizeaza expertii in energie, mai ales ca in Romania se inchid foarte multe capacitati de productie.

Pana la sfarsitul anului 2022 mai trebuie sa inchidem si cele 2 grupuri de la Turceni si Rovinari.

Mai mult, potrivit analizelor, in primele 9 luni ale acestui an productia de energie a scazut cu 7%, iar productia termo a scazut cu 18 %, in Romania, dupa ce s-a decis inchiderea unor capacitati de 1.308 megawati.

In acest context se naste intrebarea: exista posibilitatea ca romanii sa treaca prin situatii similare cu cei din Republica Moldova?

"In primul rand, dati-mi voie sa spun ca Sistemul Energetic romanesc, asa cum este el, fara inchiderile respective, era cam al doilea din Uniunea Europeana din punct de vedere al securitatii de alimentare.

Aveam si carbune, si hidrocarburi, si hidro si nuclear, si regenerabile, eoliene, fotovoltaice si o mica centrala pe biomasa.

In conditiile date, cand suntem in razboi economic cu Federatia Rusa, cand Germania, care isi cauta alte surse de gaz, da drumul din nou la centralele pe carbune.

Si era o stire acum vreo saptamana de dezactiva un camp eolian ca sa largeasca o mina de lignit de suprafata cum avem si noi in Oltenia, astfel incat centrala pe carbune sa poata sa functioneze bine.

Cand isi opreste inchiderea ultimelor 3 centrale nucleare, eu nu inteleg de ce la noi sau poate sa actioneaza in interesul Federatiei Ruse.

Nu stiu de ce inchidem sau ne pregatim sa inchidem grupuri pe carbune in momentul asta, cand avem nevoie de toata energia disponibila.

De ce nu luam masuri pentru a creste generarea de energie? Mai ales ca Republica Moldova nu mai conteaza pe altceva decat pe energie din Romania, pentru ca liniile de inalta tensiune cu care era legata de Ucraina sunt constant bombardate de armata rusa.

Suntem in razboi atata timp cat nu intelegem ca suntem in razboi. Mi se pare o logica absolut nelalocul ei, ca sa folosesc un termen mai politicos", a spus Ionut Purica, analist in energie.

Astazi, Romania a importat 648 megawati
Astazi la ora 11:12 minute in Sistemul Energetic National productia era de 6.773 de megawatti, iar consumul era de 7.421 de megawati si evident,  am luat din import 648 de megawati. Sunt intervale orare in care Romania importa.

- Ce facem daca nu mai avem de unde sa importam energie electrica?

In acest moment Romania exporta energie in Republica Moldova, iar Ucraina incearca sa-si rezolve retelele de transport ca sa preia energie tot din tara noastra.

"Pai, in primul rand, sa nu mai inchidem si sa dam drumul din nou la unitatile inchise pe carbune, de exemplu. Sa cautam sa repunem in functiune o serie de unitati care erau in conservare.

In sfarsit, era sa zic sa ne rugam sa ploua si sa vina apa pe Dunare si in lacuri ca sa avem energie hidro", a mai spus Ionut Purica, analist in energie. 

 - Exista riscul ca Romania sa aiba probleme de furnizare de energie electrica?

Transelectrica vorbeste despre acest risc si vedem clar pe date ca am inchis 1.300 de megawati.

"Risc e intotdeauna ca sa existe intreruperi in sistemul nostru. Numai ca sistemul nostru, dupa niste experiente care au inceput chiar inainte de una mare, a fost o blackout mare in '77 dupa cutremur, nu prea multa lume vorbeste, dar daunele au fost aproximativ egale cu cele de la cutremur, exceptand populatia, exceptand mortii, ca sa zic asa.

In context avem o experienta si s-au luat o serie de masuri de protectie la potentiale situatii de avarie. S-a vazut de curand, acum cativa ani cand a fost o avarie in partea de est a Uniunii Europene.

N-a patruns atat de mult, a afectat numai o zona de nord-vestul tarii, pentru ca sistemele de protectie au actionat.

Trebuie sa fim pregatiti la situatii de genu asta. Si faptul ca, mai stiu eu, ISU face exercitii, simulari blackout de pregatire sunt absolut normale pentru tot soiul de alte tipuri de accidente, cutremure, mai stiu eu ce altceva", a explicat Ionut Purica, analist in energie, in emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN. 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1194 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005694 (s)