News Flash:

Prefectura Timis a decis. Sefii si consilierii locali de la Timisoara scapa de obligatia publicarii actelor de studii si a domiciliului

10 August 2021
429 Vizualizari | 0 Comentarii
Institutia Prefectului Judetul Timis

Prefectura Timis a decis: nu se publica obligatoriu acte de studii si domiciliul primarului, viceprimarilor, consilierilor locali, consilierilor personali ai primarului si viceprimarilor precum si a angajatilor care detin functii de conducere din Primaria Timisoara. Dorinta consilierilor locali USR si a primarului, care s-au opus HCL adoptate s-a indeplinit, iar deciziile adoptate in 13 iulie au fost declarate ilegate de institutia condusa de Zoltan Nemeth.

Degeaba au fost ”prieteni” la vot consilierii PNL, PSD sau Pro Romania, tot partea USR a castigat. Hotararile de Consiliu Local in sedinta din 13 iulie, cele cu mumarul 268 si 269, ”privind promovarea transparentei institutionale in Primaria Municipiului Timisoara prin publicarea actelor de studii ale primarului, viceprimarilor, consilierilor locali, consilierilor personali ai primarului si viceprimarilor precum si a angajatilor care detin functii de conducere”, respectiv ”privind promovarea transparentei institutionale prin publicarea dovezii domiciliului alesilor locali ai Unitatii Administrativ Teritoriale Timisoara”, au fost declarate nelegale de Institutia Prefectului.

”Masurile au fost adoptate cu depasirea competentei materiale a consiliului local prevazuta expres si limitativ de art. 129 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ. Masurile adoptate tind sa legifereze intr-un domeniu reglementat printr-un act normativ ierarhic superior, respectiv Legea nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, contrar prevederilor Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative. Deciziile luate de CLT legifereaza peste un act legislativ superior”, spune Prefectura.

De asemenea, incalca legislatia actuala, mai spun reprezentantii acesteia.

”Masurile adoptate prin HCL nr. 268/13.07.2021 in privinta functionarilor publici nominalizati in HCL contravin prevederilor HG nr. 432/2004 privind dosarul profesional al functionarilor publici. Prin reglementarea obligatiei de publicare a diplomei de bacalaureat sau a diplomei de licenta la alesii locali (primar, viceprimar, consilieri locali) si la consilierii personali, fara exceptie, indiferent daca acestea exista sau nu, se incalca prevederile Legii nr. 115/2015 privind alegerea administratiei publice locale. Prin reglementarea obligatiei de a publica diplomele de studii de catre alesii locali, se incalca prevederile art. 4 din Legea nr. 115/2015, solicitandu-se alesilor locali documente suplimentare fata de cele solicitate pentru ocuparea pozitiei prin depunerea candidaturii. Prin reglementarea obligatiei de a publica diplomele de studii de catre consilierii personali, se incalca prevederile Codului administrativ, deoarece pentru acestia legea nu solicita conditii minime de studii. Masurile adoptate contravin dispozitiilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public in masura in care vizeaza date cu caracter personal, iar art. 12 alin. 1 lit. d) din Legea nr. 544/2001 prevede ca se excepteaza de la accesul liber al cetatenilor informatiile cu privire la datele personale. Conform art. 14 alin. 1 din Legea nr. 544/2001: (1) Informatiile cu privire la datele personale ale cetateanului pot deveni informatii de interes public NUMAI in masura in care afecteaza capacitatea de exercitare a unei functii publice. Totodata, cele 2 hotarari prevad publicarea unor date suplimentare fata de cele expres prevazute de art. 5 alin. 1 lit. c) din Legea nr. 554/2001”, se spune in motivarea prezentata de Prefectura Timis legat de legalitatea celor doua hotarari.

Institutia a solicitat si opinia Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal pe tema abordata de cele doua decizii.

”Mentionam ca, in paralel, s-a solicitat si opinia Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal – ANSPDCP, respectiv daca cele 2 hotarari ale Consiliului Local al Mun. Timisoara respecta reglementarile legale privind protectia persoanelor fizice vizate de aceste doua hotarari in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si in ceea ce priveste libera circulatie a acestor date”, se mai spune in anuntul Prefecturii.

Adresa transmisa va fi prezentata in sedinta consiliul local. In situatia in care consiliul local nu va revoca hotararile in cauza, dupa primirea punctului de vedere al consiliului local cu privire la aspectele sesizate si respectiv dupa primirea punctului de vedere al ANSPDCP, se va analiza daca se impune introducerea unei actiuni la instanta competenta pentru anularea acestora, mai subliniaza reprezentantii Prefecturii.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1169 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004691 (s)