News Flash:

Vine în vizită în Europa

Preşedintele american Joe Biden va efectua un turneu diplomatic în Europa

3 Iulie 2023
297 Vizualizari | 0 Comentarii


Președintele Joe Biden al Statelor Unite va efectua un turneu diplomatic în Europa în perioada 9-13 iulie, conform anunțului făcut de Casa Albă și transmis de agenția AFP. În cadrul acestui turneu, el va vizita mai întâi Marea Britanie, va participa la summitul NATO în Lituania și va ajunge apoi în Finlanda.

La Londra, liderul american se va întâlni cu regele Charles al III-lea și cu premierul britanic Rishi Sunak. În continuare, el va participa la summitul NATO de la Vilnius, care se va desfășura pe 11 și 12 iulie, conform declarațiilor purtătoarei de cuvânt a președintelui, Karine Jean-Pierre.

În Helsinki, Joe Biden va participa la un summit între Statele Unite și liderii țărilor nordice. De asemenea, președintele american Joe Biden va primi miercuri șeful guvernului de la Stockholm, Ulf Kristersson, la Casa Albă, pentru a discuta despre aderarea Suediei la NATO și sprijinul acordat Ucrainei, potrivit anunțului făcut de administrația americană.

„Cei doi vor reafirma că Suedia trebuie să adere la NATO cât mai curând posibil şi vor discuta despre angajamentul lor comun de a sprijini Ucraina”, a transmis purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, într-un comunicat.

 Din iunie 2022, Suedia a fost invitată să adere la NATO, dar candidatura sa este blocată de Turcia și Ungaria și necesită ratificarea tuturor celor 31 de state membre.

Joi, la Bruxelles, vor avea loc discuții cu privire la aderarea Suediei la Alianță, cu participarea reprezentanților Suediei și Turciei.

Relațiile dintre cele două state s-au răcit și mai mult în această săptămână în urma unui incident. Un irakian a incendiat un exemplar al Coranului în fața principalei moschei din Stockholm săptămâna trecută, ceea ce a provocat indignare în lumea musulmană și critici dure din partea președintelui turc Recep Tayyip Erdogan la adresa Suediei, care a autorizat protestul irakianului.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Casei Albe, Joe Biden și Ulf Kristersson vor discuta și despre "cooperarea în creștere în materie de securitate".

Întâlnirea va oferi, de asemenea, o oportunitate de a "întări coordonarea transatlantică cu privire la China", a adăugat ea.
 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1276 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006411 (s)