News Flash:

Ponta: Afirmatia lui Basescu privind pierderea asamblarii Dacia este o inconstienta sinistra, o tampenie

11 Februarie 2014
1143 Vizualizari | 0 Comentarii
Afirmatia presedintelui Basescu potrivit caruia nefinalizarea Coridorului IV paneuropean va duce la pierderea asamblarii Dacia la Pitesti reprezinta o "inconstienta sinistra, o tâmpenie", a spus premierul Ponta, adaugând ca a fost asigurat chiar de seful grupului Renault de continuarea investitiei.
"M-am întâlnit de curând cu presedintele grupului Renault si a spus foarte clar ca investitiile în România se dezvolta. Acum, dumneavoastra îl credeti pe presedintele Renault sau pe sinistrul nostru presedinte", a spus Ponta jurnalistilor, întrebat, la Forumul de afaceri Franta-Europa de Sud-Est, organizat la Bucuresti, cum comenteaza declaratia presedintelui legata de uzinele Dacia.
Ponta a asigurat ca Guvernul lucreaza la îmbunatatirea infrastructurii rutiere si ca are încredere în ce spune presedintele Renault, nu în ce "mai arunca, într-o chestie strict politica, Basescu".
Presedintele Traian Basescu a declarat, într-o emisiune difuzata luni de postul Look Tv, ca nefinalizarea Coridorului IV paneuropean va duce la pierderea asamblarii de la Pitesti, la uzinele Dacia, care deja extinde uzina din Maroc.
"Eu va pot spune ca în mine Guvernul va avea un adversar total pentru o astfel de abordare. România, daca nu se conecteaza integral cu Coridorul IV la sistemele rutiere europene, este o tara care ramâne enorm în urma", a declarat seful statului.
El a mai aratat ca România va pierde foarte multe investitii daca nu finalizeaza Coridorul IV, iar Dacia este ceva "sigur".
"Este sigur ca se va pierde asamblarea de la Pitesti, la uzinele Dacia, pentru ca deja la Tanger sunt capacitati de preluare existente. S-a trecut la faza a doua de extindere a capacitatii uzinei Dacia din Maroc. Acolo pui masina direct în vapor, este portul la câtiva kilometri de fabrica, nu ca în România, unde Guvernul poate gândi sa dea prioritatea la Bucuresti-Alexandria decât la Pitesti-Sibiu", a mai spus Traian Basescu.
Potrivit presedintelui, tronsonul Pitesti-Sibiu trebuie facut cu prioritate, altfel Coridorul IV este înterupt.
"Degeaba vin pe autostrada pâna la Pitesti si de acolo înfund traficul într-o singura banda. Degeaba plec de la Sibiu mai departe daca pâna la Sibiu ma târâi pe o singura banda si cu tranzitul si cu propriul transport", a mentionat el.
Ambasadorul Philippe Gustin a declarat recent, într-un interviu acordat MEDIAFAX, ca este important ca România sa aiba rapid infrastructura de autostrazi si feroviara conectata cu Europa Occidentala, întrucât firme precum Dacia exporta în Vest si întârzierile la livrare influenteaza costul masinilor.
"E foarte important pentru România sa aiba foarte rapid infrastructura de autostrazi, drumuri, infrastructura feroviara, aeroportuara care sa fie conectata cu restul Europei, cu Europa Occidentala, pentru ca firmele care activeaza aici sunt adesea companii exportatoare. Sa luam ca exemplu Renault, cu 3% (contributie) la PIB-ul României, 10% din exporturile României. Masinile sunt facute la Pitesti pentru alte tari europene, dar si pentru piata mondiala. Si masinile trebuie duse foarte rapid, cu tiruri, trenuri si fiecare zi de întârziere, fiecare ora de întârziere are o influenta asupra costului masinii si asupra competitivitatii Renault-Dacia. Bineînteles ca infrastructura e importanta pentru România, pentru dumneavoastra, pentru mine, pentru cei care calatoresc, pentru a ajunge mai usor dintr-o localitate în alta, dar e la fel de importanta pentru investitori ca sa fie legati de restul Europei", a declarat Philippe Gustin.
Diplomatul francez a spus ca Renault s-a plâns de mai multe ori de aceasta problema, precizând ca ar fi buna o autostrada care sa lege Pitestiul de Ungaria. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0958 (s) | 22 queries | Mysql time :0.032173 (s)