News Flash:

În amintirea atentatului antisemit petrecut acum 85 de ani

Plăcuță comemorativă, amplasată pe clădirea Operei din Timișoara

27 Noiembrie 2023
126 Vizualizari | 0 Comentarii


Pe clădirea Operei din Timișoara a fost pusă o plăcuță comemorativă în amintirea atentatului antisemit petrecut acum 85 de ani, în urma căruia patru persoane au pierit.

Duminică, a fost dezvelită o plăcuță comemorativă pe fațada clădirii Operei din Timișoara, marcând evenimentul tragic de acum 85 de ani, când la data de 26 noiembrie 1938, patru persoane și-au pierdut viața în timpul unui spectacol.

„Patru timișoreni au murit când două grenade de mână au explodat în clădirea Teatrului din Timișoara. Se întâmpla în timpul spectacolului ținut de cântăreața evreică din Bucovina, Sidy Thal, acum exact 85 de ani, la 26 noiembrie 1938. Atentatul antisemit a fost comis de mișcarea naționalistă de extremă dreapta. Este unul din episoadele puțin cunoscute din istoria Timișoarei. De astăzi, există o plăcuță comemorativă, în patru limbi, amplasată pe clădirea Operei, care nu ne lasă să uităm acest episod. O piesă de teatru inspirată de acest moment a fost creată special în anul Capitalei Culturale”, a declarat Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei consideră că și în prezent ne confruntăm cu o serie de probleme sensibile.

„Vremurile dificile pe care le trăim azi ne arată că acest context istoric nu este pe deplin îngropat. Ne confruntăm din nou cu teme dureroase: naționalism, extremism, limbajul urii. Nu uităm. Ne opunem urii și violenței. Apărăm Timișoara tolerantă și multietnică”, a menționat primarul.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1116 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004897 (s)