News Flash:

Emoții pentru părinții absolvenților clasei a-VIII-a

Peste 5.000 de elevi din județul Timiș susțin astăzi proba la limba română a examenului de Evaluare Națională

25 Iunie 2024
85 Vizualizari | 0 Comentarii
Sursa foto Tion ro

În județul Timiș, peste 5.000 de elevi s-au înscris pentru a susține Evaluarea Națională, care începe marți, 25 iunie. Prima probă este la limba română, iar a doua probă, la matematică, va avea loc pe 27 iunie. Nu toți absolvenții ciclului gimnazial din Timiș s-au înscris pentru a participa la examen, conform Inspectoratului Școlar Județean, din motive diverse: unii urmează să se îndrepte către învățământul profesional, alții sunt corigenți sau au cerințe educaționale speciale. În total, 5.502 de elevi absolvenți de clasa a opta s-au înscris pentru a susține Evaluarea Națională în județul Timiș. Din numărul total de elevi de la finalul ciclului gimnazial în anul școlar anterior, puțin peste 300 nu au optat să participe la examene.

„În anul școlar 2023-2024 au fost înscriși în clasa a VIII-a 5959 de elevi, dintre care 5859 în învățământul de masă și 100 în învățământul special. Elevii din învățământul special nu participă la evaluarea națională, decât la cererea scrisă a părintelui/reprezentantului legal. În acest an școlar nu s-au depus cereri pentru elevi din învățământul special. Dintre cei 5859 de elevi din învățământul de masă, la evaluarea națională s-au înscris 5502, iar 357 de elevi de clasa a VIII-a nu s-au înscris la EN VIII 2024.

Dintre motivele pentru care unii elevi nu s-au înscris la EN VIII 2024, menționăm: există absolvenți ai clasei a VIII-a care se înscriu în învățământul profesional-pentru care nu este obligatorie participarea la evaluarea națională, există elevi corigenți, elevi cu situația școlară neîncheiată, elevi care au fost retrași – plecați în străinătate, elevi cu risc de abandon școlar. Pe de altă parte există elevi cu CES și curriculum adaptat, încadrați în învățământul de masă și care nu participă la evaluarea națională decât la cererea scrisă a părintelui/reprezentantului legal; pentru cei mai mulți astfel de elevi nu s-au depus solicitări de înscriere la EN VIII”, declară reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Timiș.

Pentru a facilita accesul la probele examenului, Inspectoratul Școlar Județean Timiș organizează susținerea evaluării naționale și pentru elevii încadrați în categorii speciale.

„Până în acest moment au fost raportate 109 cazuri speciale și au primit aprobarea Comisiei Judeţene, după cum urmează: 11 elevi: TSI (tulburări specifice de învățare), 6 elevi: TSA (tulburări de spectru autist), 5 elevi: diabet, 1 elev cu deficiențe de vedere. 1 elev (cu diagnostic oncologic) va susține examenul la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” Timișoara, iar 1 elev va susține examenul la domiciliu, (având școlarizare la domiciliu). Organizăm de asemenea susținerea probelor scrise la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara, cu aprobarea comisiei naționale, pentru un candidat din județul Caraș Severin care este spitalizat”, mai spun cei de la IȘJ Timiș.

În județul Timiș, pentru sesiunea curentă a Evaluării Naționale, au fost stabilite 50 de centre de examen și un centru zonal de evaluare, care include cinci puncte de lucru. Proba începe la ora 9, când elevii din săli primesc subiectele, foile ștampilate și ciornele. Timpul alocat pentru rezolvarea subiectelor este de două ore. Subiectele și baremul de corectare vor fi disponibile AICI, începând cu ora 15 în fiecare zi de probă scrisă.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1234 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006334 (s)