News Flash:

Întârzii, ești bun de plată!

Penalități uriașe cerute de Primăria Timișoara firmei Formin SA pentru întârzierea lucrărilor la un bloc ANL

2 Noiembrie 2023
202 Vizualizari | 0 Comentarii

Primăria Timișoara a inițiat o acțiune în justiție împotriva societății Formin SA din cauza întârzierii cu aproape un an a unui proiect. Aceasta vizează elaborarea proiectului tehnic și construcția unui bloc de locuințe ANL pe strada Ion Ionescu de la Brad, care este destinat specialiștilor din domeniul sănătății.

Conform reprezentanților Primăriei Timișoara, întârzierea în executarea obligațiilor contractuale de către firma Formin SA totalizează 330 de zile. După calcularea penalităților, acestea se ridică la suma de 400.151 lei fără TVA. În conformitate cu clauzele contractuale, valoarea penalităților nu poate depăși valoarea totală a contractului. Prin urmare, municipalitatea solicită în instanță o sumă echivalentă cu valoarea inițială a contractului, adică 242.516 lei fără TVA. Contractul a fost semnat în 2018 și finalizat în februarie 2023.

„Nu e primul caz în care cei care câștigă licitația cred că pot trage de timp, fără să suporte consecințele. Dar e primul caz în care cerem penalități de întârziere care echivalează cu întreaga contravaloare a lucrării. E un semnal ferm către firmele care vin la licitații că suntem atenți nu doar la calitatea lucrărilor, dar și la disconfortul la care sunt supuși timișorenii pe toată perioada lucrărilor. Sunt hotărât să nu închid ochii atunci când firmele depășesc nejustificat termenele de execuție. Chiar recent, instanța ne-a dat dreptate în cazul penalităților pe care le-am solicitat constructorului pentru întârzierile în finalizarea lucrărilor de modernizare a străzii Grigore Alexandrescu”, a declarat, joi, primarul Dominic Fritz.

Primăria a încheiat un contract în anul 2018 cu o durată totală de 63 de luni, care cuprindea o lună pentru faza de proiectare, două luni pentru execuția lucrărilor, începând de la data menționată în ordinul de începere, și o perioadă de garanție de 60 de luni.

Potrivit contractului, firma trebuia să efectueze lucrări de branșament la rețeaua de apă, racordare la rețeaua de canalizare, conectarea la sursa de energie electrică, amenajarea locurilor de parcare și a unui drum de acces pentru blocul de locuințe ANL situat pe strada Ion Ionescu de la Brad.

După semnarea contractului cu Primăria, reprezentanții firmei au depus mai multe solicitări pentru amânarea termenelor contractuale. Aceste solicitări au inclus motive precum întârzieri în obținerea avizelor și certificatelor necesare, precum și cereri pentru suspendarea diferitelor etape ale proiectului.

„După finalizarea proiectului tehnic, în ianuarie 2021 a fost emis ordinul de începere a lucrărilor de execuție. După o nouă solicitare de sistare, motivată de obținerea avizelor tehnice de racordare la alimentarea cu energie electrică, a fost emis ordinul de reîncepere a lucrărilor în iunie 2021. Societății i s-a comunicat și faptul că, din data de 2 iulie 2021, conform contractului, se vor aplica penalități de 0,5,% din prețul lucrărilor, pentru fiecare zi de întârziere, până la îndeplinirea efectivă a obligațiilor”, au menționat, joi, reprezentanții municipalității timișorene.

Deși Primăria Timișoara a insistat de mai multe ori asupra necesității accelerării ritmului de lucru și nu a permis extinderea termenelor contractuale, lucrările nu au fost finalizate până în februarie 2023, momentul programat pentru recepție.

În prezent, compania refuză să achite penalitățile pentru întârziere, astfel că Primăria Municipiului Timișoara intenționează să recupereze prejudiciul pricinuit în instanță.

Galerie Foto

blocanl-1
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1153 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005915 (s)