News Flash:

Povești inedite pentru cei mici

Proiectul „LittleLIT pe scenă – Poveștile se dau în spectacol”, o bucurie pentru peste 600 de copii din Timișoara

2 Noiembrie 2023
207 Vizualizari | 0 Comentarii

Proiectul "LittleLIT pe scenă – Poveștile se dau în spectacol", derulat de Asociația De Basm, a adus bucurie pe chipurile a peste 600 de copii din Timișoara. La mijlocul lunii noiembrie, Teatrul Merlin va prezenta un spectacol inspirat din povești contemporane, indicând necesitatea revitalizării ofertei destinate copiilor.

Proiectul "LittleLIT pe scenă – Poveștile se dau în spectacol", inițiat de Asociația De Basm și finanțat în parte de Administrația Fondului Cultural Național, a debutat în premieră în Timișoara. Scriitoarele Adina Rosetti, Andreea Iatagan, Victoria Pătrașcu, Luminița Corneanu, Sînziana Popescu și Iulia Iordan din România, împreună cu Garajszki Margit din Ungaria, au întâlnit copii curioși, profesori și bibliotecari dedicați, precum și profesioniști din domeniul teatrului pentru copii, interesați de noile perspective și dezvoltarea creativă. Lecturile publice s-au desfășurat la librăriile Cărturești și La Două Bufnițe, în timp ce întâlnirile cu elevii au avut loc la Colegiul Național Bănățean, Școala Gimnazială nr. 19 "Avram Iancu," Liceul "Grigore Moisil," Liceul Teoretic "Béla Bartók" din Timișoara și școlile generale din localitățile Bucovăț, Carani și Sânandrei, cu sprijinul United Way Romania. Copiii au experimentat momente de distracție, surprindere, au pus întrebări și au creat expresii de poveste.

La Teatrul "Merlin," actorii Diana Boboc, Lucian Matei, Mădălina Ghițescu-Petre, Raul Bastean, Corina Dohanici, Robert Copot, Cuța Gornic, Octavia Petrișor, Raluca Grumăzescu și Cristian Brătoiu au prezentat trei zile de lecturi performative.

Incubatorul De Basm a organizat discuții cu privire la "nevoia de povești contemporane" cu participarea Corinei Dohanici de la Teatrul Merlin, Lucian Vărșăndan, managerul Teatrului German de Stat, Andrada Mazilu, profesor la Liceul "Nikolaus Lenau" și co-fondatoare a "Inițiativei în educație," și Sînziana Popescu, scriitoare, dramaturgă și membră a Asociației De Basm. Aceste discuții au relevat cum literatura pentru copii și teatrul pot colabora pentru a aduce poveștile în viitor.

Scriitoarele Victoria Pătrașcu și Margit Garajszki au susținut în ultima zi un masterclass destinat scriitorilor și profesioniștilor din industria teatrului.

„Deși știam în mare ce urma să se întâmple, am fost copleșită de reacțiile care au venit de la publicul timișorean, fie că a fost vorba de copii sau de maturi. Interesul viu al copiilor pe care i-am întâlnit, curiozitatea învățătorilor și a profesorilor față de acest proiect și entuziasmul publicului prezent la spectacolele lectură de la Teatrul Merlin mi-au confirmat încă o dată că există o nevoie de povești contemporane”, a concluzionat Victoria Pătrașcu.

Pe data de 16 noiembrie, la Teatrul pentru Copii și Tineret "Merlin," trupa MiniReactor va prezenta spectacolul "Bucătăria familiei Balaur," inspirat din povești scrise de Adina Rosetti, care se întoarce în Timișoara pentru a se revedea cu publicul.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1123 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005025 (s)