News Flash:

Parc fotovoltaic la Utvin si centrala hidroelectrica pe Bega. Viitorul termoficarii in Timisoara

2 Mai 2022
579 Vizualizari | 0 Comentarii
parc fotovoltaic

La Timisoara se fac planuri pentru viitorul termoficarii. Vineri, primarul Dominic Fritz a anuntat cinci masuri care vor fi luate strict pentru Colterm, astfel incat timisorenii racordati la sistemul central de incalzire sa treaca „cu mai putine emotii” peste urmatorul sezon rece. Insa, pe langa masurile privind Colterm, au fost aduse in discutie patru obiective pe termen mediu si lung care sa contribuie la stabilitatea energetica a orasului.

 
„Putini oameni mai au incredere in viitorul termoficarii din Timisoara, insa ne-am asumat toate aceste schimbari. Ne asumam si aceste investitii importante care urmeaza. Speram ca aceste masuri pentru iarna care urmeaza sa ne ajute sa trecem prin ea cu mai putine emotii”, a spus Dominic Fritz, prezentand cinci masuri care ar urma sa fie luate pentru urmatorul sezon rece.

Pe scurt, cele cinci masuri pentru Colterm sunt urmatoarele:

investitii in repararea cazanelor de la CET Sud
inmagazinarea gazului
instalarea unor module termice in cladirile publice
continuarea proiectelor de retehnologizare a retelei
decolmatarea instalatiilor – pentru scoli, spitale, institutii etc., dar si pentru apartamente si case.
Insa pe langa acestea – in contextul in care societatea de termoficare a orasului se confrunta cu varii probleme, precum insolventa, necesitatea achizitionarii certificatelor EUA, amenda istorica de peste 20 de milioane de euro, frecvente avarii, pierderea abonatilor, proaste relatii cu furnizorii etc. – au fost prezentate patru masuri pe termen mediu si lung pentru termoficarea orasului.


Astfel, prima dintre masuri consta in construirea unui parc fotovoltaic la Utvin cu o capacitate de pana la 30 MW, pe un teren al Colterm. Acesta va fi primul proiect depus pentru obtinerea de fonduri.

A doua masura se refera la instalarea a 10 motoare de inalta eficienta de cogenerare pe gaz, capabile sa produca 45 MW, dar si energie termica reziduala, care va fi introdusa in sistemul energetic national si va produce bani.

Cea de-a treia masura ar fi instalarea unei centrale hidroelectrice pe Bega, iar cea de-a patra instalarea a 2 turbine de inalta eficienta la CT Phoenix.

Compania Colterm, aflandu-se in insolventa, nu este eligibila pentru a accesa fonduri prin Planul National de Redresare si Rezilienta, astfel ca pentru fiecare proiect va fi infiintata cate o entitate separata.

„Pentru fiecare proiect infiintam, saptamana viitoare, cate o entitate separata de proiect, in subordinea orasului. Rolul lor este de a pregati documentatiile pentru a accesa fonduri prin PNRR si apoi vor implementa aceste proiecte”, a explicat Dominic Fritz.

Odata puse in practica, Timisoara ar urma sa devina un producator de energie electrica, pe langa cea termica, ceea ce inseamna cresterea veniturilor si producerea de energie verde.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1267 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006392 (s)