News Flash:

Operatie in premiera in Romania

13 Noiembrie 2013
1376 Vizualizari | 0 Comentarii

La Insitutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie din Cluj-Napoca a avut loc recent o intervenţie în premieră pentru Romania, dar şi pentru Europa de Sud-Est, spun medicii clujeni. Este vorba despre o miotomie perorala endoscopică, o tehnică mimim invazivă, utilizată pentru tratarea Achalaziei (o afecţiune a esofagului).

Potrivit citynews.ro, interveţia a fost realizată de Prof. Dr. Marcel Tanţău, iar pacientă a fost o femeie în varstă de 41 de ani, care suferea de tuse nocturnă, vărsături şi chiar malnutriție, din cauza stagnării în esofag a alimentelor (aici se pot acumula pană la 1,5 kg de alimente).

Pacienţii care suferă de Achalazie sunt trataţi, de cele mai multe ori, prin dilatări repetate endoscopice, sau tehnici de chirurgie laparoscopică. Conform sursei citate, la nivel mondial, există puține centre unde se practică miotomia perorala endoscopică. Ea a fost dezvoltată de către profesorul Haruhiro Inoue, de la Universitatea Showa din Japonia, care le-a prezentat această tehnică medicilor romani, la un workshop de endoscopie digestivă, ce a avut loc în 2011, la Cluj.


medicii clujeni
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1227 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004607 (s)