News Flash:

OBIECTIVELE programelor de sanatate in 2014: Reducerea mortalitatii infantile si a cazurilor de ciroza

26 Decembrie 2013
1203 Vizualizari | 0 Comentarii

Principalele obiective ale programelor naţionale de sănătate sunt reducerea mortalităţii infantile, diminuarea cazurilor de ciroză hepatică şi cancer la ficat, precum şi realizarea celor trei programe etalon, pentru cancer, diabet şi transplant, a anunţat, duminică, ministrul Eugen Nicolăescu

"Vrem ca din 2014 să introducem 21 de programe naţionale de sănătate, care să poată fi organizate şi finanţate precis şi coerent. Programele reprezintă priorităţi de politică publică a Ministerului Sănătăţii. Dorim ca aceste programe să fie realizate unitar, uniform, printr-o singură structură. În urmă cu două săptămâni, prin hotărâre de guvern, s-a aprobat înfiinţarea direcţiei în cadrul Ministerului Sănătăţii - Agenţia Naţională de Programe. După 7 ianuarie, vom putea să înfiinţăm această direcţie, care să treacă la elaborarea şi implementarea programelor naţionale de sănătate", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Potrivit lui Nicolăescu, pe lângă programele naţionale de sănătate deja existente, vor fi şi unele noi.

"Pentru prima oară, (programele - n.r.) se vor realiza în România sub o formă foarte precisă şi foarte coerentă. Avem trei obiective. Primul este reducerea mortalităţii infantile, prin vaccinarea antipneumococică şi introducerea programului de chirurgie cardiologică pediatrică pentru secţiile specializate de la Târgu Mureş şi 'Marie Curie'. În felul acesta, vom putea să decontăm costurile reale ale acestor intervenţii chirurgicale şi vom stimula echipele medicale şi cât mai mulţi copii vor putea să trăiască urmare a acestor intervenţii. Un al doilea obiectiv este scăderea mortalităţii prin diminuarea cazurilor de ciroză hepatică şi cancer hepatic, ca urmare a introducerii programului de depistare şi tratament a hepatitelor virale şi cronice", a explicat ministrul Sănătăţii.

Un alt obiectv vizează creşterea calităţii vieţii pentru unele categorii de persoane, cum ar fi cele suferind de hemofilie şi talasemie, prin realizarea unor programe distincte în acest domeniu.

"De asemenea, trei programe, respectiv cancer, diabet şi transplant, ne dorim ca până la sfârşitul lui 2014 să ajungă programe etalon, ca urmare a aplicării unui alt tip de management, respectiv să mărim domeniul de intervenţie, dar şi calitatea terapiilor. Aş mai spune că toate programele naţionale de sănătate, mai ales cele noi, dar şi cele pe care le vom îndrepta spre statutul de etalon, s-au elaborat ţinând cont de propunerile asociaţiilor de pacienţi, pe baza protocoalelor încheiate în acest an. Vrem ca programele etalon să le organizăm cap-coadă, adică de la început până la sfârşit, încercând să plecăm de la prevenţie şi să încheiem cu paliaţia, acolo unde este cazul, sau cu bolnavul tratat care să plece acasă şi să urmeze o viaţă normală", a mai spus ministrul.

Hotărarea de Guvern privind aprobarea pachetului programelor naţionale de sănătate este în dezbatere publică de duminică şi până la 22 ianuarie.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, se urmăreşte astfel "asigurarea cadrului legislativ pentru derularea pachetului programelor naţionale de sănătate, în sensul definirii clare în cadrul fiecărui program a ansamblului de servicii medicale, preventive şi curative, acordate atât persoanelor care au calitatea de asigurat în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, precum şi persoanelor care nu realizează venituri din muncă pensie sau alte surse care prezintă patologii cu impact major asupra stării de sănătate".

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1231 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005397 (s)