News Flash:

O noua tehnologie de diagnosticare a cancerului va ajunge la Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara

8 Aprilie 2022
393 Vizualizari | 0 Comentarii
Spital

Spitalul Clinic Municipal de Urgenta pregateste constructia si amenajarea unui spatiu care sa gazduiasca una dintre cele mai performante tehnologii pentru depistarea si localizarea cancerului. Este vorba despre tehnologia PET-CT de care dispune si Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes” din Timisoara.
 

 
Miercuri, 06 aprilie, consilierii locali au fost convocati de indata intr-o sedinta extraordinara. Printre proiectele de hotarare supuse votului, s-a numarat si Proiectul de hotarare privind acordul Consiliului Local al Municipiului Timisoara in vederea realizarii de catre SPITALUL CLINIC MUNICIPAL DE URGENTA Timisoara a obiectivului de investitii „Constructie si amenajare spatiu PET-CT”.

Ce presupune acest proiect
Spitalul de pe Gheorghe Dima nr. 5 se va ocupa de realizarea intregii investitii, amenajarea si echiparea spatiului realizandu-se din fonduri proprii. Spatiul va deservi Sectia de Radiologie si, odata finalizat, va urma achizitionarea aparatului PET-CT.


Varstnicii si stirile false
Astfel, conform referatului de aprobare, intregul proces necesita ca Spitalul Municipal sa asigure:

• Achizitia de servicii de proiectare (expertiza, DALI, PT etc.);
• Obtinerea Certificatului de urbanism, a tuturor avizelor si acordurilor, a Autorizatiei de construire;
• Achizitia de executie lucrari;
• Urmarirea derularii contractelor rezultate in urma procedurilor de achizitie (mentionate mai sus);
• Utilizarea, functionarea, intretinerea, repararea si punerea in functiune a echipamentelor, utilizarea si post utilizarea edificarii (inclusiv obtinerea avizelor, autorizatiilor, etc. prevazute de legislatia in domeniu);
• Predarea catre Directia Economica – Birou Evidenta Mijloace Fixe a intregii documentatii necesare inregistrarii investitiei.

In prezent, Spitalul Municipal nu beneficiaza de niciun astfel de aparat. Dar nu va fi primul spital din Timisoara care poseda tehnologia PET-CT.

Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes” din Timisoara a fost primul spital de stat din vestul tarii care a primit un aparat performant de diagnosticare a diferitelor forme de cancer. Valoarea investitiei este de 13,1 milioane de lei, 90% din fonduri fiind alocate de Ministerul Sanatatii, iar 10% de la bugetul local al Primariei Timisoara.

Un PET-CT este o combinatie intre doua metode si tehnologii diferite: PET – tomografie cu emisie de pozitroni si CT – tomografie computerizata. Aparatul permite diagnosticarea si monitorizarea pacientilor cu diferite forme de cancer. Scanarea PET-CT permite stabilirea cu certitudine a diagnosticului pacientilor care prezinta tumori sub diverse forme.

Examinarea PET-CT ajuta specialistii sa vada forma si dimensiunile formelor canceroase, dar si modificarile lor. Investigatia este superioara unui examen imagistic de tip Computer Tomograf si reprezinta una dintre cele mai avansate metode de investigatie imagistica. Investigatia se face prin injectarea unei molecule de glucoza radioactiva in organismul pacientului.

In sistemul sanitar de stat din Romania mai sunt, in prezent, doar patru asemenea aparate: la Clinica de Pneumologie Iasi, la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central Dr. Carol Davila, Spitalul Judetean Galati si Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1141 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005149 (s)