News Flash:

S-a lansat Programul Rabla 2023

Cei care vor să-și cumpere o mașină se pot înscrie în programele Rabla Clasic și Rabla Plus

27 Martie 2023
359 Vizualizari | 0 Comentarii

Programul Rabla 2023 a fost lansat la data de 24 martie 2023, ora 10:00. Persoanele fizice se pot adresa producătorilor validați pentru a îndeplini formalitățile de înscriere în programele Rabla Clasic și Rabla Plus.

În același timp, de la aceeași dată, persoanele juridice vor putea încărca în aplicația informatică documentele necesare pentru a participa la cele două programe, conform informațiilor disponibile pe portalul avocat.net.

Miercuri, Ministerul Mediului a publicat două ordine în Monitorul Oficial prin care modifică programele Rabla Clasic și Rabla Plus, care vor fi lansate mâine dimineață. Prin aceste schimbări, se va majora prima de casare pentru Rabla Clasic și se va impune un plafon al prețului pentru mașinile electrice achiziționate prin Rabla Plus. De asemenea, ministerul va modifica regulile programului Rabla Local, printre care interzicerea achiziționării unei mașini cu nivel de poluare mai mic de Euro 5 timp de trei ani. Ordinul 784/2023 stabilește modificarea regulilor programului Rabla Clasic, inclusiv majorarea primei de casare și reducerea nivelului de emisii acceptate pentru acordarea primei. Ordinul 783/2023 vizează modificarea regulilor programului Rabla Plus, printre care stabilirea unei valori maxime de 75.000 de euro pentru achiziționarea unui autovehicul electric și eliminarea obligației de casare a unui autovehicul uzat în cazul instituțiilor publice.

Ministerul Mediului dorește să schimbe regulile programului Rabla Local, care nu a fost încă lansat, prin intermediul Ordinului 2.261/2022. Toate modificările propuse pentru programul Rabla Local sunt prezentate în proiectul de ordin, care se află în dezbatere publică.

Înainte de lansarea programului, care nu are încă o dată exactă, vor fi introduse următoarele modificări pentru Rabla Local: procentul de finanțare acordat în cadrul programului va fi modificat (pentru a face programul mai atractiv pentru primării și să atragă cât mai multe persoane): 80% de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și 20% de la primărie (transpus în lei, ținând cont că stimulentul este în valoare de 3.000 de lei – 2.400 lei de la AFM și 600 de lei de la primărie); introducerea noțiunii de contribuție proprie a primăriilor, pentru a fi evidențiată suma acordată persoanelor fizice de către acestea; detalii suplimentare cu privire la etapele programului, astfel încât acestea să fie mai clare pentru persoanele fizice; angajamentul persoanei fizice conform căruia nu va achiziţiona un autoturism cu norma de poluare Euro 5 şi/sau inferioară în termen de trei ani de la primirea stimulentului pentru casare (regulile actuale se referă la mașinile cu norma de poluare Euro 4); introducerea termenului de decontare a cererilor de plată de 30 de zile și posibilitatea depunerii lunare a unei cereri de plată pentru primării.

În ceea ce privește Rabla Local, prin modificarea pragurilor de finanțare, în cadrul unei sesiuni de înscriere, o primărie poate primi finanțare pentru cel mult:

50 de autovehicule uzate, pentru localitățile cu o populație sub 5.000 de locuitori;
100 de autovehicule uzate, pentru localitățile cu o populație cuprinsă între 5.001 și 10.000 de locuitori;
500 de autovehicule uzate, pentru localitățile cu o populație cuprinsă între 10.001 și 50.000 de locuitori;
1.000 de autovehicule uzate, pentru localitățile cu o populație cuprinsă între 50.001 și 200.000 de locuitori;
5.000 de autovehicule uzate, pentru localitățile cu o populație mai mare sau egală cu 200.001 de locuitori.

Pentru a putea fi implementate, modificările propuse pentru regulile programului Rabla Local trebuie aprobate la nivelul Ministerului Mediului și publicate în Monitorul Oficial.
 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1159 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005481 (s)