News Flash:

S-a întâmplat în Norvegia

O fetiță a dat peste o comoară în apropierea școlii sale, în regiunea Vestland, din Norvegia

11 Mai 2023
341 Vizualizari | 0 Comentarii

În timp ce se juca în afara școlii din Norvegia, o elevă a descoperit o comoară de valoare neprețuită. Este vorba despre un obiect creat de oamenii din epoca de piatră.

Descoperirea constă într-un pumnal din cremene, care a fost utilizat în vremurile preistorice.

Elise a găsit acest pumnal de culoare gri-maro în timp ce se juca într-o zonă stâncoasă aproape de școala sa din regiunea Vestland.

"Eram în căutarea unui obiect strălucitor care părea a fi o sticlă și apoi am observat piatra", a declarat ea într-o declarație pentru municipalitate.

Elise i-a arătat piatra profesoarei ei, Karen Drange, care a observat imediat că nu era vorba despre o bucată obișnuită de sticlă sau piatră, ci despre un obiect de o vechime remarcabilă.

Karen Drange a contactat consiliul regional din Vestland, iar arheologii au examinat artefactul.

Acest instrument de aproximativ 12 centimetri reprezintă o descoperire rară, conform declarației traduse din norvegiană a arheologului Louise Bjerre Petersen de la municipalitatea județului Vestland.

Experții susțin că acest tip de rocă sedimentară dură nu se găsește în mod natural în Norvegia, sugerând că pumnalul ar putea proveni din Danemarca, de dincolo de Marea Nordului.

Arheologii au observat că acest tip de pumnal este adesea asociat cu descoperiri de sacrificii rituale.

Pentru a continua investigarea zonei, Consiliul local Vestland și Muzeul Universității din Comitatul Vestland din Bergen, al doilea oraș ca mărime din Norvegia, au colaborat pentru a explora terenul școlii. Cu toate acestea, oficialii au declarat că nu au mai găsit alte dovezi care să dateze din epoca de piatră.

Se estimează că pumnalul datează din perioada Neolitică sau Noua Epocă a Pietrei, în care oamenii preistorici modelau unelte de piatră, începeau să se bazeze pe plante și animale domestice, construiau sate permanente și dezvoltau meșteșuguri precum ceramica.

În Norvegia, epoca de piatră, inclusiv paleoliticul, mezoliticul și neoliticul, a durat din anul 10.000 î.Hr. până în 1800 î.Hr., iar unele grupuri de vânători-culegători s-au stabilit permanent în jurul anului 2400 î.Hr., conform Talk Norway.

Pumnalul va fi catalogat și supus unor cercetări suplimentare la Muzeul Universității. Astfel de obiecte sunt vândute la licitații pe diferite piețe de antichități, cu prețuri care încep de la câteva mii de euro și pot ajunge chiar și la zeci de mii de euro.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1134 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006188 (s)