News Flash:

Noul pod peste Mures din judetul Arad este aproape finalizat

10 Octombrie 2013
1577 Vizualizari | 0 Comentarii

Lucrarile de constructie a noului pod ce va lega cele doua maluri ale raului Mures în dreptul localitatilor aradene Pecica si Sanpetru German (apartinatoare comunei Secusigiu) sunt aproape de finalizare, executant fiind firma aradeana 'Tehnodomus' SA.

Gheorghe Maximan, administratorul firmei constructoare, la mijlocul lunii noiembrie, carosabilul va fi acoperit cu un învelis asfaltic, podul urmand sa fie gata pentru a fi dat în folosinta.

Probleme ridica însa legatura rutiera între pod si Sanpetru German, cu o lungime de 5 kilometri, care va fi gata, probabil, la începutul anului viitor si, mai ales, legatura rutiera dintre pod si Pecica, cu o lungime de 3 kilometri, pentru care s-au reluat procedurile de licitatie, dupa ce primul contract a fost reziliat pe cale amiabila.

'Este cea mai importanta investitie finantata pana acum de Consiliul Judetean (CJ) Arad, valoarea totala a proiectului ridicandu-se la 28.615.838, 36 lei, banii provenind dintr-un împrumut contractat pentru o perioada de 15 ani, cu o perioada de gratie de trei ani, cu dobanda fiind de numai 2,95%', a declarat miercuri, pentru AGERPRES, presedintele CJ Arad, Nicolae Iotcu.

Studiul de fezabilitate a fost întocmit în septembrie 2009, termenul de executie a podului fiind de 22 luni de la semnarea contractului, din care 3 luni pentru întocmirea proiectului tehnic.
Potrivit sursei citate, prin constructia noului pod peste raul Mures se va asigura legatura directa între orasul Pecica (situat pe DN 7), Semlac, Seitin, Nadlac (pe DJ 709D) si localitatile de pe malul stang al Muresului: Felnac, Sanpetru German, Secusigiu, Satu Mare (situate pe DJ 682) si în continuare spre localitatile din judetul Timis, urmand ca de constructia noului pod sa beneficieze peste 45.000 de locuitori din zona.

Noul pod rutier peste raul Mures este deopotriva important si necesar pentru locuitorii de pe cele doua maluri ale Muresului, mai ales ca din municipiul Arad si pana în Ungaria nu exista nici macar un sigur pod care sa lege cele doua maluri, traversarea raului în zona facandu-se, în prezent. cu bacul, în conditii deosebit de periculoase pentru cetateni.
Prin construirea noului pod, traseul Pecica - Sanpetru German se scurteaza cu aproape 40 de kilometri fata de parcursul actual, care trece prin municipiul Arad. De asemenea, în perioada de exploatare a podului, estimata la 120 de ani, impactul asupra mediului va fi benefic prin reducerea emisiilor de noxe si praf.

Podul, care este cel mai mare peste Mures realizat în ultimii 30 de ani, va avea o lungime totala, inclusiv rampele de acces, de 610,56 m, din care lungimea totala efectiva va fi de 444 m, cu o oblicitate de 820.

Latimea totala între balustrade va fi de 12 m, din care latimea parti carosabile va avea 7 m (2x3,50 m), cele doua benzi pentru biciclisti vor avea cate 1,25 m, iar cele doua trotuare vor avea cate 0,75 m. Deschiderea de libera trecere va fi de 69 m, latimea gabaritului de navigatie va fi de 40 m, iar înaltimea gabaritului de navigatie va avea 5 m.


timis
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1236 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006405 (s)