News Flash:

Modificarile Noului Cod Rutier si bolile care te pot lasa fara permis

31 Ianuarie 2022
468 Vizualizari | 0 Comentarii
Noul Cod Rutier

Modificarile intrate in vigoare in anul 2022 la Codul Rutier pun accent pe importanta documentului oficial prin care persoanele care primesc dreptul de a conduce sunt declarate apte din punct de vedere medical.

Pe lista afectiunilor vizate se afla si cele ale aparatului respirator. Persoanele care sufera de astfel de afectiuni au nevoie de aviz medical pentru a obtine permisul.

De asemenea, cei care sunt diagnosticati cu sindromul de apnee moderata in somn au nevoie de aviz medical pentru obtinerea permisului. Apneea in somn este oprirea respiratiei in timpul somnului, urmata de trezirea din lipsa oxigenului.


Sforaitul persistent si zgomotos este un simptom la marea majoritate a celor care sufera de apnee obstructiva. Alte simptome sunt senzatia de sufocare, mersul frecvent la toaleta in timpul noptii, adormirea in timpul unor activitati de rutina, capacitatea redusa de concentrare, iritabilitatea, somnolenta in timpul zilei, dureri de cap dimineata, tulburari de memorie.


Printre factorii de risc sunt si cei genetici, fumatul, consumul de alcool sau de medicamente sedative, bolile endocrine precum hipotiroidismul, sindromul ovarelor polichistice. 60% dintre pacientii cu sindrom de apnee in somn sunt supraponderali si obezi. O crestere de 10% a greutatii este asociata cu un risc de 6 ori mai mare de aparitie a episoadelor de apnee. O circumferinta a gatului peste 44 cm la barbati si peste 37 cm la femei creste riscul de aparitie a sindromului de apnee in somn.

Din cauza acestor probleme, riscul ca un sofer sa adoarma la volan sau sa faca accidente este crescut.

Alte afectiuni ce pot limita dreptul de a conduce autovehicule
(OMS 1162/2010 se aplica de la 29 decembrie 2017)

Conducatorii auto sunt diferentiati pe grupa 1 (autovehicule din categoriile A, A1, A2, AM, B, B1 si BE) si grupa 2 (autovehicule din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 si D1E).

Boli cardiovasculare
Afectiunile sau bolile cardiovasculare pot determina o alterare brusca a functiilor cerebrale, care constituie un pericol pentru siguranta rutiera, reprezentand un motiv pentru interzicerea, cu titlu temporar sau permanent, a conducerii unui autovehicul.

Poti obtine permisul doar cu aviz medical de specialitate persoanele care sunt diagnosticate cu/ manifesta/ au suferit interventii de: aritmii, tahicardii, simptome de angina, implantare sau inlocuire a unui stimulator cardiac permanent; pierdere tranzitorie a starii de constienta si a tonusului postural, sindrom coronarian acut; interventie coronariana percutanata; operatie de bypass coronarian cu grefa; infarct sau accident ischemic tranzitoriu; insuficienta cardiaca, transplant de cord; dispozitiv de asistenta cardiaca; chirurgie valvulara; hipertensiune arteriala maligna; cardiopatie congenitala si altele.

Nu li se pot elibera sau reinnoi permisele de conducere celor care au: boli vasculare periferice, cardiopatii, insuficienta cardiaca. Sunt si exceptii, cu conditia ca solicitarea respectiva sa fie justificata corespunzator printr-un aviz cardiologic si sa faca obiectul unui control medical periodic care sa garanteze ca persoana in cauza este in continuare capabila sa conduca autovehiculul in siguranta, tinand seama de efectele afectiunii respective.

Vederea / afectiuni oculare
Toti solicitantii unui permis de conducere trebuie sa se supuna unui examen corespunzator pentru a se asigura ca au acuitatea vizuala necesara pentru conducerea unui autovehicul.

Daca exista motive de indoiala cu privire la acuitatea vizuala a solicitantului, acesta este examinat de o unitate de asistenta medicala autorizata. La examinarea respectiva se acorda o atentie deosebita la: acuitatea vizuala, campul vizual, capacitatea vizuala in conditii de luminozitate redusa, sensibilitatea la lumina puternica si contraste, diplopia, alte afectiuni oculare care pericliteaza conducerea in conditii de siguranta.

Persoanele care solicita un permis de conducere sau reinnoirea acestui permis trebuie sa aiba o acuitate vizuala binoculara, daca este necesar, cu lentile de corectie, de cel putin 0,5, cand se utilizeaza ambii ochi.

Atunci cand se detecteaza sau se declara o afectiune oculara evolutiva, se pot emite sau reinnoi permise de conducere, cu conditia ca solicitantul sa efectueze unele examene periodice in cadrul unei unitati de asistenta medicala autorizate.

Nu se emit si nu se reinnoiesc permise de conducere pentru solicitantii sau conducatorii auto care prezinta probleme in ceea ce priveste sensibilitatea la contraste sau care sufera de diplopie.

Auzul
Permisele de conducere auto pot fi eliberate sau reinnoite pentru candidatii sau conducatorii auto din grupa 2 numai cu avizul unei unitati de asistenta medicala autorizate. Se acorda o atentie deosebita examinarii medicale, tinandu-se seama de posibilitatile de compensare.

Handicapul locomotor
Eliberarea sau reinnoirea permiselor de conducere candidatilor ori conducatorilor auto cu handicap fizic este posibila, cu anumite restrictii, numai cu avizul unei unitati de asistenta medicala autorizate, acordat in urma evaluarii medicale a afectiunii sau anomaliei respective si, in cazul in care este necesar, a efectuarii unui test practic. De asemenea, avizul acordat trebuie sa precizeze ce tip de modificare este necesara la vehicul si daca respectivul conducator auto trebuie sa poarte un dispozitiv ortopedic.

Diabetul zaharat
Un candidat sau un conducator auto care sufera de diabet zaharat si care urmeaza un tratament medicamentos cu risc de inducere a hipoglicemiei trebuie sa demonstreze ca intelege riscurile hipoglicemiei si ca este capabil sa tina sub control aceste episoade; nu se elibereaza si nu se reinnoiesc permisele de conducere auto in cazul solicitantilor sau conducatorilor auto care nu au primit informatii referitoare la aceste riscuri si nu sunt deplin constienti de implicatiile hipoglicemiei.

In cazul in care un candidat sau un conducator auto cu diabet zaharat urmeaza un tratament medicamentos, eliberarea sau reinnoirea permiselor se efectueaza numai pe baza avizului medicului diabetolog si, dupa caz, pe baza unor controale medicale periodice efectuate la intervale de maximum 5 ani. Daca persoana are hipoglicemie cronica grava, permisul de conducere auto se elibereaza sau se reinnoieste numai dupa ce au trecut 3 luni de la cel mai recent episod.

Regulile sunt mai stricte pentru soferii din grupa 2.

Afectiuni neurologice
Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reinnoite candidatilor sau conducatorilor auto care sufera de afectiuni neurologice grave, in afara cazului in care solicitarea se bazeaza pe un aviz medical autorizat.

Epilepsia

Conducatorilor auto cu epilepsie din grupa 1 trebuie sa li se monitorizeze capacitatea de a conduce pana cand trec cel putin 5 ani fara nicio criza.

Daca persoana sufera de epilepsie, criteriile pentru acordarea/reinnoirea neconditionata a permisului nu sunt intrunite.

Solicitantul care a avut o prima criza de epilepsie neprovocata poate fi declarat apt pentru condus dupa o perioada de 6 luni in care nu au mai avut loc crize si daca s-a efectuat o evaluare medicala corespunzatoare.

Conducatorii auto sau solicitantii pot fi declarati apti pentru condus dupa trecerea unui an in care nu au mai avut loc crize.

Solicitantul sau conducatorul auto care a avut crize doar in timpul somnului poate fi declarat apt pentru a conduce daca acest tipar a fost observat pe o perioada care nu trebuie sa fie mai mica decat perioada fara crize necesara in cazul epilepsiei.

Tulburari mintale

Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reinnoite in cazurile candidatilor ori conducatorilor auto care prezinta urmatoarele afectiuni:

tulburari mintale grave, congenitale sau dobandite ca urmare a unor afectiuni, trauma ori interventii neurochirurgicale;
retard psihic sever;
probleme comportamentale grave datorite varstei sau tulburari grave ale capacitatii de judecata, comportament ori adaptabilitate.
Sunt exceptate situatiile in care solicitarile sunt insotite de avizul medical autorizat si, daca este necesar, de controale medicale periodice.

Alcoolul / dependenta de alcool
Permisele de conducere nu se elibereaza sau nu se reinnoiesc in cazurile persoanelor care sunt dependente de alcool ori sunt incapabile sa se abtina de la consumul de alcool atunci cand conduc.

Dupa o perioada de abstinenta dovedita si numai cu conditia existentei unui aviz medical autorizat, precum si a unor controale medicale periodice, permisele de conducere pot fi eliberate sau reinnoite candidatilor ori conducatorilor auto care au fost dependenti de alcool.

Droguri si medicamente
Abuz: Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reinnoite candidatilor ori conducatorilor auto care sunt dependenti de substante psihotrope sau care nu sunt dependenti de astfel de substante, dar fac abuz de ele in mod regulat, oricare ar fi categoria de permis care se solicita.

Consumul regulat: permisele de conducere nu sunt eliberate sau reinnoite in cazul persoanelor dependente de substante psihotrope, sub orice forma, care pot limita capacitatea lor de a conduce in siguranta in cazul in care cantitatile absorbite sunt atat de mari incat au efecte negative asupra conducerii.

Dispozitia de mai sus se aplica tuturor medicamentelor sau combinatiilor de medicamente care afecteaza capacitatea de a conduce.

Afectiuni renale
In cazul persoanelor cu insuficienta renala grava, permisele pot fie eliberate/reinnoite numai pe baza unui aviz medical autorizat si cu conditia efectuarii unor controale medicale periodice.

Permisele de conducere pot fi eliberate sau reinnoite candidatilor ori conducatorilor auto care au suferit un transplant de organe sau au un implant artificial care afecteaza capacitatea lor de a conduce, numai pe baza unui aviz medical autorizat si, daca este necesar, cu conditia efectuarii unor controale medicale periodice.

Ca regula generala, permisele de conducere nu sunt eliberate sau reinnoite candidatilor ori conducatorilor auto care prezinta afectiuni care nu sunt mentionate in prezentele norme minime, dar sunt susceptibile de a constitui sau de a genera o incapacitate functionala care poate afecta siguranta rutiera, in afara situatiilor in care solicitarea se bazeaza pe un aviz medical autorizat si, daca este necesar, cu conditia efectuarii unor controale medicale periodice.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1263 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006036 (s)