News Flash:

De cand vom putea folosi bancnota cu Ecaterina Teodoroiu? BNR a anuntat data punerii in circulatie

25 Noiembrie 2021
688 Vizualizari | 0 Comentarii
ecaterina teodoroiu pe bancnota de 20 de lei

BNR pune in circulatie, din 1 decembrie, o bancnota cu valoarea nominala de 20 lei. Este prima bancnota cu putere circulatorie pe care este prezenta o personalitate feminina, Ecaterina Teodoroiu.

 
„Incepand cu data de 1 decembrie 2021, Banca Nationala a Romaniei va pune in circulatie o bancnota cu valoarea nominala de 20 lei. Noua bancnota va fi prezentata publicului vineri, de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Este prima bancnota cu putere circulatorie pe care este prezenta o personalitate feminina: Ecaterina Teodoroiu. Se raspunde astfel interesului public legitim, care a gasit o larga sustinere la nivelul societatii, sustinandu-se consolidarea egalitatii de gen si a rolului major al personalitatilor feminine in istoria si societatea romaneasca”, anunta BNR.

Bancnota cu valoarea nominala de 20 lei este imprimata pe suport de polimer, in tehnica mixta plana/in relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm si culoare predominant verde oliv.

Pe aversul bancnotei se regasesc urmatoarele elemente grafice reprezentative: portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii intre care a trait (1894-1917), un element floral reprezentand un buchet de branduse (Crocus flavus). In plan secund, in zona centrala este reprezentata o insigna a Asociatiei Cercetasii Romaniei.

Pe reversul bancnotei compozitia grafica include: o reprezentare a Victoriei inaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Marasesti, iar in spatele Mausoleului, o floare de crin.

„In scopul protejarii impotriva falsificarii, bancnota include o serie de elemente de siguranta - unele destinate publicului, altele detectabile cu aparatura speciala, destinate lucratorilor din sistemul bancar. (...) Punerea in circulatie a bancnotei cu valoarea nominala de 20 lei se va face prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Constanta, Dolj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei, cu ocazia efectuarii platilor in numerar catre institutiile de credit/Trezoreria Statului”, potrivit comunicatului de presa transmis de BNR.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1269 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005163 (s)