News Flash:

Medicii de familie vor sa impuna pacientilor cu venituri de pana la 700 de lei adeverinta de la ANAF ca sa obtină reteta

13 Decembrie 2013
1516 Vizualizari | 0 Comentarii
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.8745 RON (-0.0001)
USD: 4.0189 RON (-0.0006)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti

Situația este generată de faptul că organele de control au depistat recent că unii pensionari beneficiau de medicamente compensate, deși veniturile lor depășeau plafonul stabilit prin lege, iar medicii de familie sunt trași la răspundere.

"Pentru pacienții cu venituri între 0-700 lei nu vom mai elibera rețete compensate cu 90% pentru medicamentele incluse la compensare cu 50% decât dacă vor duce adeverință fiscală de la ANAF. Nu dorim să fim organe fiscale și să punem pacienții pe drumuri, dar nici nu dorim să ni se impute sumele pentru aceste rețete, pentru că nu există un contract între asigurat și asigurator. Lipsa acestui contract a determinat această situație și ne-am trezit cu notificări de sute de mii de lei", a declarat președintele Federației Patronatelor Naționale a Medicilor de Familie, dr. Doina Mihăilă.

Medicii de familie au ridicat și problema sumelor pe care centrele de permanență trebuie să le înapoieze Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru serviciile prestate, conform unei decizii a Curții de Conturi.

În urma unui control al Curții de Conturi pentru perioada 2009-2011, centrele de permanență au primit notificări să restituie sume cuprinse între 20.000 de lei și 120.000 de lei, a explicat dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie și responsabil pentru centrele de permanență din județe.

El a arătat că plata pentru centrele de permanență se făcea conform Ordinului Ministrului Sănătății pentru gărzi și pentru cheltuieli de administrație, în schimb Curtea de Conturi a făcut alte calcule.

"Medicii au respectat contractele, deci nu li se pot reține bani. Ceea ce este grav este că imputările se fac cu dobânzi", a adăugat dr. Gindrovel Dumitra.

Medicul a anunțat că din februarie este posibil ca aceste centre de permanență să se închidă dacă nu va exista nici cel mai mic semn din partea autorităților de rezolvare a acestei situații.

"Cei ce vor închide centrele vor respecta pașii legali prin denunțarea unilaterală a contractului, cu notificare scrisă cu 30 de zile anterior datei încetării contractului. Iată cum, între politicile de sănătate anunțate, nevoile pacienților, munca medicilor și normalitate este încă o uriașă diferență. Problemele legislative nu sunt de competența medicilor sau a pacienților, dar aceștia vor fi cei pedepsiți", a mai arătat dr. Dumitra.

Reprezentanții medicilor de familie au adus în discuție și faptul că tot ei trebuie să elibereze rețete pentru pacienții cu boli cronice internați în spital cu alte afecțiuni.

"Nu este drept, sistemul informatic integrat ar trebui să spună când se internează un pacient. Ca medic, nu ar trebui să mă intereseze să fac control fiscal", a afirmat dr. Doina Mihăilă.

Ea a explicat că au fost situații când pacienți internați s-au învoit de la spital și au venit la medicul de familie pentru a-și lua rețeta pentru boala cronică.

"Curtea de Conturi a imputat aceste rețete CNAS, iar casele de asigurări le impută medicilor! Este vorba, cel mai adesea, de pacienți care s-au internat fără bilet de la medicul de familie. Sfidarea realității cunoscute care arată că pacienții nu primesc în spital tot ceea ce au nevoie și ceea ce au dreptul este inadmisibilă! Menționăm că pe anumite programe pacienții nici nu pot primi medicamentele din spital. Menționăm, de asemenea, că am solicitat CNAS ca prin Sistemul Informatic Unic Integrat să ne avertizeze în 24 de ore dacă un pacient apare internat. Nu există prejudiciu material, căci pacienții nu au primit din spital aceste medicamente și aveau nevoie de ele. Ar fi o aberație să ajungem să trimitem pacienții la casele de asigurări ca să ne elibereze o adeverință că nu figurează internat, ca să putem elibera o rețetă", a susținut președintele Federației Patronatelor Naționale a Medicilor de Familie. AGERPRES 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2021 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1225 (s) | 22 queries | Mysql time :0.012894 (s)