News Flash:

Bine de știut!

Marţi, 25 iunie, la Luxemburg, Republica Moldova şi Ucraina au început oficial negocierile de aderare cu UE

25 Iunie 2024
94 Vizualizari | 0 Comentarii
Sursa foto cugetliber ro

Uniunea Europeană, alături de Ucraina și Republica Moldova, au lansat oficial negocierile pentru aderarea acestor două țări în calitate de membri cu drepturi depline în UE, într-o conferință interguvernamentală desfășurată la Luxemburg, astăzi, 25 iunie, conform informațiilor furnizate de agenția AFP.

În cadrul unei conferințe interguvernamentale (CIG), negocierile de aderare între UE și o țară terță reprezintă un moment crucial. Deschiderea acestor discuții a fost posibilă prin intermediul unui acord laborios obținut între cele 26 de state membre ale UE, care au reușit să convingă Ungaria, condusă de Viktor Orban, să nu blocheze procesul. Orban s-a opus ferm oricărei discuții de aderare a Ucrainei, considerând că țara nu este pregătită.

Ca stat membru UE cel mai apropiat de Rusia lui Vladimir Putin, Ungaria a blocat și orice sprijin militar european pentru Kiev. În cele din urmă, Orban a acceptat să renunțe la obstrucționarea discuțiilor la summitul liderilor UE-27 din decembrie, iar cei 26 de omologi ai săi au decis să inițieze negocieri de aderare cu Ucraina și Republica Moldova. După deschiderea oficială a conferinței interguvernamentale, negociatorii vor analiza legislația celor două țări pentru a verifica compatibilitatea cu cea a UE.

Acest proces, cunoscut sub numele de „screening” în termeni bruxellezi, durează în mod normal între unu și doi ani, conform surselor diplomatice. Totuși, în cazul Ucrainei și Republicii Moldova, acesta ar putea fi accelerat, dat fiind că „avem deja o înțelegere destul de clară asupra situației”, a subliniat un diplomat european.

Cu toate acestea, va mai dura câteva săptămâni sau chiar luni până când capitolele diferitelor negocieri vor fi deschise oficial. Este improbabil ca acest lucru să se întâmple înainte de sfârșitul anului, deoarece la 1 iulie Ungaria preia președinția semestrială a Consiliului UE, având o atitudine rezervată față de aderarea Ucrainei.

Decizia de a deschide negocieri de aderare a fost luată de șefii de stat și de guvern ai Uniunii Europene la mijlocul lunii decembrie 2023. Cu toate acestea, Ungaria a amânat deschiderea oficială a acestor negocieri până în prezent, considerând că nu sunt îndeplinite condițiile necesare. La 7 iunie, Comisia Europeană a concluzionat că Ucraina și Republica Moldova au satisfăcut toate cerințele preliminare pentru aderare.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1218 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005277 (s)