News Flash:

Bine de știut!

Rusia, condamnată, marţi, 18 iunie, de CEDO pentru că nu a permis accesul la arhivele asupra represiunii sovietice

19 Iunie 2024
93 Vizualizari | 0 Comentarii
Sursa foto cugetliber ro

Marți, 18 iunie, Rusia a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru refuzul de a permite accesul la arhivele referitoare la represiunea sovietică, inclusiv pentru ONG-ul Memorial, laureat al Premiului Nobel pentru pace în 2022, conform informațiilor furnizate de agenția AFP.

„Căutarea adevărului istoric face parte integrantă din dreptul la libertatea de expresie”, a explicat într-un comunicat CEDO, cu sediul la Strasbourg.

Între anii 2012 și 2022, cinci cetățeni ruși dedicati cercetării asupra istoriei represiunii politice în Uniunea Sovietică, împreună cu International Memorial, un ONG rusesc laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2022 pentru munca sa de documentare asupra încălcărilor drepturilor omului, au depus cereri pentru accesarea arhivelor. Moscova a dizolvat ulterior acest ONG. Solicitanții încercau să obțină acces la arhivele care conțin informații despre execuțiile și deportările etnice ordonate de organele extrajudiciare în anii 1930 și 1940, conform CEDO.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1246 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006605 (s)