News Flash:

Bilanț tragic

Peste 1.000 de pelerini răpuși la Mecca din cauza caniculei

21 Iunie 2024
109 Vizualizari | 0 Comentarii
Sursa foto cugetliber ro

Bilanțul deceselor în timpul celui mai mare pelerinaj musulman, Hajj, desfășurat în Arabia Saudită într-o căldură sufocantă, a depășit pragul de 1.000 de victime, conform unei numărători realizate de AFP pe baza datelor furnizate de mai multe țări.

Un diplomat arab a declarat joi pentru AFP că au fost înregistrate 58 de decese suplimentare printre pelerinii egipteni, ceea ce ridică la 658 numărul cetățenilor din această țară care au murit în timpul Hajj-ului. Potrivit aceleiași surse, 630 dintre cei decedați nu dețineau o autorizație oficială pentru acest pelerinaj. În total, 1.081 de decese au fost raportate de zece țări prin comunicate oficiale sau prin diplomați implicați în operațiunile de căutare a victimelor.

Hajj-ul este unul dintre cei cinci piloni ai islamului, iar toți musulmanii care au mijloacele financiare și fizice necesare trebuie să îl îndeplinească cel puțin o dată în viață. Pelerinajul are loc într-o perioadă specifică a calendarului musulman, bazată pe ciclurile lunare. Ritualurile s-au desfășurat în 2024 în plină vară în una dintre cele mai călduroase regiuni ale lumii, cu temperaturi care au atins 51,8 grade Celsius la Mecca, cel mai sfânt oraș al islamului. În fiecare an, zeci de mii de credincioși încearcă să participe la acest pelerinaj fără să dețină permisele necesare, eliberate pe bază de cote și care implică costuri considerabile.

La începutul lunii iunie, Arabia Saudită a anunțat că forțele sale de securitate au expulzat peste 300.000 de pelerini care nu erau înregistrați oficial. Cu toate acestea, se pare că un număr mare de pelerini clandestini au participat la ritualuri începând de vineri, în condiții meteorologice extrem de dificile. "

"Oamenii erau obosiţi după ce au fost urmăriţi de forţele de securitate înainte de ziua ritualului morţii, Arafat, sâmbătă. Erau epuizaţi", a afirmat joi pentru AFP un diplomat arab sub protecţia anonimatului.

Conform acestuia, căldura a fost principalul factor care a dus la decesele înregistrate printre pelerinii egipteni, provocând în special complicații asociate cu hipertensiunea arterială.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1256 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006065 (s)