News Flash:

Maicutele care l-au ingrijit pe Regele Mihai I al Romaniei au povestit despre ultima perioada din viata Majestatii Sale

22 Decembrie 2017
1032 Vizualizari | 0 Comentarii
maicute

Maicile de la Manastirea cu hramul Acoperamantul Maicii Domnului de la Tauti, o localitate de langa Cluj, au avut grija in ultima perioada a vietii de Regele Mihai la resedinta sa din Elvetia.

Maicutele povestesc despre fostul suveran al Romaniei ca a suferit in vara anului 2016, o operatie pentru extirparea unei tumori la gat si ca de atunci starea de sanatate a Majestatii Sale s-a degradat. Dupa operatie, Regele Mihai, vorbea foarte greu si comunica, in ultima perioada, doar prin semne.

Maicutele au mers in Elvetia pentru a asigura serviciul religios pe langa Casa Regala si una dintre ele marturiseste: „A fost dorinta Regelui sa fie ingrijit de calugarite. Noi am ajuns acolo, fiind rugate sa mergem de IPS Andrei, mitropolitul Clujului, Salajului si Maramuresului. Am dat ascultare. Stateam langa Majestatea Sa, zi si noapte. Una, ziua si alta, noaptea. Nu il lasam singur nicio secunda. In prima parte, Regele a umblat ajutat de un cadru, apoi s-a deplasat tot mai greu, iar la final a fost imobilizat la pat”.

Maica stareta povesteste: „Citeam rugaciuni de mai multe ori pe zi, dupa cum este randuiala Bisericii, iar Regele ne ruga sa citim cu voce tare. Se simtea mai bine cand ne auzea ca citim. Cand am ajuns noi acolo, Regele era intr-o stare mai buna. Se plimba prin casa. Era un om foarte educat si foarte religios. Ii placea enorm ca suntem langa el”.

La resedinta din Elvetia, Majestatea Sa, era asistat de o echipa de medici, asistenti medicali si infirmieri.
Maicutele aveau rolul sa-i stea alaturi fostului monarh si povestesc facand referire la personalul medical: „La ora sase dimineata erau acolo. In fiecare zi era consultat medical si se verifica starea sanatatii Majestatii Sale. Medicii ii spuneau Domnul Romaniei si vorbeau foarte fumos cu el. Stiau ca a fost regele romanilor si il respectau foarte mult”.

Maicutele au povestit ca ultimele patru luni din viata Regelui Mihai au fost cele mai grele.

Una dintre calugarite spunea:”Statea doar in pat in ultimele patru luni. Vorbea cuvinte neintelese. Existau nopti cand nu dormea si atunci ii citeam rugaciuni, iar el asculta. Alteori, ar fi pornit la plimbare si de aceea trebuia sa fim acolo cu el, sa avem grija sa nu cada si sa se loveasca. Cand inca mai putea sa umble, se folosea de un cadru metalic, dar trebuia sa fim langa el. Alteori, Regele vorbea in franceza cuvinte doar de el stiute.”

Calugarita a mai povestit si despre ultima seara din viata ultimului rege al nostru: „In ultima seara de viata s-a simtit mai bine. Spre dimineata, a inceput sa se simta foarte rau si au fost chemati medicii, care au instalat un aparat cu care a fost ajutat sa respire. Nu a mai durat mult si, in jurul orei 13, a decedat” si a mai mentionat: „Maicutele noastre i-au aprins lumanarea, cum este obiceiul, atunci cand moare cineva”.

Sambata mii de oameni au participat la inmormantarea ultimului monarh al Romaniei care isi doarme somnul de veci langa de sotia sa Regina Ana in Catedrala Manastirii Curtea de Arges.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1119 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005884 (s)