News Flash:

Judecarea dosarului Transformatorul, amanata pentru ca Fenechiu nu a putut ajunge din cauza vremii

27 Ianuarie 2014
1118 Vizualizari | 0 Comentarii
Lucian Fenechiu
Completul de cinci judecatori al instantei supreme a amânat pentru marti judecarea dosarului "Transformatorul", dupa ce avocatii lui Relu si Lucian Fenechiu au aratat ca acestia nu au putut sa se prezinte luni, din cauza vremii.
Magistratii din completul care judeca în recurs dosarul "Transformatorul" trebuiau sa asculte, luni, pledoariile finale, însa la instanta nu s-au prezentat decât doi dintre cei sase inculpati.
Avocatii lui Relu si Lucian Fenechiu au anuntat instanta ca acestia au încercat de mai multe ori sa plece din Iasi pentru a se prezenta la termenul de luni al procesului, dar nu au putut ajunge la Bucuresti din cauza vremii.
Într-un scurt schimb de replici, avocatul lui Relu Fenechiu i-a prezentat presedintelui completului, judecatorul Livia Stanciu, un extras de pe pagina oficiala a CNADNR, ca justificare la faptul ca drumurile sunt blocate, context în care magistratul i-a replicat ca s-a uitat pe acelasi site si a constatat ca drumurile nationale sunt deblocate.
În final, Completul de cinci judecatori a stabilit ca procesul sa se reia marti, la ora 13.00, când acuzarea si apararea vor expune pledoariile finale în acest dosar.
La termenul din 16 ianuarie, judecatorii instantei supreme au respins cererile apararii lui Relu Fenechiu privind efectuarea unor noi expertize în dosarul "Transformatorul", însa i-au permis acestuia sa depuna o expertiza extrajudiciara facuta la cererea sa, stabilind ca procesul sa continue, cu pledoariile finale, în 27 ianuarie.
În 12 iulie 2013, Relu Fenechiu, atunci ministru al Transporturilor, a fost condamnat de instanta suprema, în dosarul "Transformatorul", la cinci ani de închisoare cu executare si trei ani interzicerea unor drepturi, pentru complicitate la abuz în serviciu în forma calificata.

La aceeasi pedeapsa au fost condamnati fratele ministrului Transporturilor, Lucian Fenechiu, si Mihai Bogdan Damian.
Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova în perioada 2002-2004, si Ion Marghidan, director general al Sucursalei de Întretinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova în perioada 2004-2005, au fost condamnati la câte sase ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu în forma calificata.
Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova în perioada 2002-2005, a primit o pedeapsa de sapte ani de închisoare cu executare si cinci ani interzicerea unor drepturi, pentru abuz în serviciu în forma calificata.
Instanta a mai dispus ca cei sase inculpati sa plateasca, în solidar, 6.327.390 lei, reprezentând daune materiale catre SISEE Moldova. Potrivit deciziei instantei, pentru Ioan Turbatu, limita raspunderii civile solidare este de 3.343.838,04 lei, iar pentru Ion Marghidan, de 3.063.138,40 (2.091.753,40 + 971.385) lei.
Decizia a fost atacata cu recurs la Completul de cinci judecatori al instantei supreme, care va da o decizie definitiva în aceasta cauza.

În urma deciziei de condamnare, Relu Fenechiu a demisionat din functia de ministru al Transporturilor.
Deputatul PNL Relu Fenechiu a fost trimis în judecata de procurorii DNA în iunie 2012, în dosarul cunoscut ca "Transformatorul", fiind acuzat ca prin firmele sale a vândut transformatoare si întrerupatoare uzate si vechi la preturi de produse noi catre Sucursala de Întretinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a institutiei.
Fratele acestuia, Lucian Fenechiu, si Mihai Bogdan Damian, asociat unic si administrator la SC Euro Plus SRL Iasi si actionar al SC Fene Grup SA, au fost acuzati de complicitate la abuz în serviciu în forma calificata si continuata si complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial.
Procurorii anticoruptie i-au trimis în judecata si pe Ioan Turbatu, pentru abuz în serviciu în forma calificata si continuata, Ion Marghidan si Petru Andronache, ambii pentru abuz în serviciu în forma calificata si continuata si abuz în serviciu contra intereselor publice daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial, în forma continuata.
Potrivit DNA, pe lânga achizitiile normale de echipamente si piese de schimb, în perioada 2002 - 2005, SISEE Moldova a realizat si achizitii de la un grup de patru firme - SC La Rocca SRL, SC Tehnorom SRL, SC Fene Grup SA si SC Euro Plus SRL - fara sa respecte prevederile legislatiei cu privire la achizitiile publice, în conditii de favorizare a acestor firme, de la care s-au cumparat, la preturi de produse noi, transformatoare si întreruptoare uzate si vechi, fabricate în anii 1970 - 1980.
Totodata, procurorii au aratat ca 99,98 la suta dintre produsele respective au ramas permanent în stocul SISEE Moldova, devenind în final achizitii de produse vechi, folosite, fara justificare economica, inutile si cauzatoare de prejudicii bugetului societatii, facute cu scopul de a favoriza firmele ce le livrau.
Potrivit rechizitoriului, prejudiciul total este de 7.529.594,1 lei (6.327.390 de lei plus TVA) si reprezinta valoarea echipamentelor necorespunzatoare achizitionate. Prejudiciul este rezultatul a 46 acte materiale, derulate în perioada 2002 - 2005, fiecare act material însemnând o achizitie publica efectuata de SISEE Moldova de la firmele SC La Rocca SRL, SC Fene Grup SA, SC Euro Plus SRL si SC Tehnorom SRL.
Filiala de Întretinere si Servicii Energetice "Electrica Serv" SA - SISE Electrica Moldova s-a constituit parte civila în aceasta cauza, pentru suma reprezentând valoarea prejudiciului. Mediafax.ro

lucian fenechiu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1362 (s) | 33 queries | Mysql time :0.049083 (s)