News Flash:

VREMEA pana pe 9 februarie. PROGNOZA METEO pentru BANAT si celelalte regiuni

27 Ianuarie 2014
1091 Vizualizari | 0 Comentarii
Administratia Nationala de Meteorologie a realizat o estimare a evolutiei valorilor termice si a precipitatiilor în intervalul 27 ianuarie - 9 februarie, pentru toate regiunile din tara: Banat, Crisana, Transilvania, Maramures, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia si la munte.
Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.
BANAT
Pâna pe 2 februarie temperaturile vor marca o crestere treptata, astfel încât maximele diurne ajung pâna la 4 grade. Între 2 si 5 februarie valorile termice maxime scad cu aproximativ 2 grade Celsius, iar apoi vremea se va încalzi usor si treptat, urmând ca, la sfârsitul celei de a doua saptamâni de prognoza, sa se atinga medii termice de 5…6 grade la amiaza. În ceea ce priveste evolutia minimelor nocturne, acestea vor creste de la -9 grade pâna spre 0 grade în intervalul 27 ianuarie – 2 februarie, apoi vor marca o scadere usoara si se vor mentine între -4 si -2 grade pâna la sfârsitul intervalului de prognoza.
În jurul datei de 29 ianuarie vor fi ninsori pe arii extinse, dar nu foarte importante cantitativ, apoi probabilitatea pentru precipitatii mixte va fi mai ridicata între 1 si 4 februarie.
CRISANA
În prima saptamâna valorile termice maxime vor fi în crestere, de la medii de -3 grade ziua si -7 noaptea, spre 5 grade si, respectiv, -1 grad, pe 2 – 3 februarie. În urmatoarele zile temperaturile vor scadea cu aproximativ 3 grade Celsius, pentru ca, dupa data de 6 februarie si pâna la sfârsitul intervalului de prognoza, o încalzire usoara si treptata sa aduca regimul termic spre valori medii apropiate celor caracteristice primei decade a lunii februarie. La sfârsitul celei de a doua saptamâni, vor fi din nou, în medie, temperaturi maxime de 5…6 grade si minime de -1 grad.
Va ninge, în general slab cantitativ, pe 29 ianuarie, dupa care probabilitatea pentru precipitatii, cel mai probabil mixte, va fi mai mare între 1 si 4 februarie si, din nou, pe 8 februarie.
TRANSILVANIA
Pâna spre sfârsitul primei saptamâni vremea ramâne rece, cu medii ale temperaturilor minime de -10…-8 grade si ale maximelor de -5…-4 grade. Pe 1 – 2 februarie regimul termic va marca o crestere de aproximativ 7 grade Celsius, temperaturile apropiindu-se de mediile multianuale specifice perioadei din an. A doua saptamâna de prognoza va debuta cu o tendinta de usoara racire, valorile termice vor scadea cu 2…3 grade pâna la jumatatea saptamânii, pentru ca la sfârsitul intervalului de prognoza sa se revina la un regim termic diurn normal pentru prima decada a lunii februarie, cu maxime, în medie, de 2 grade Celsius.
Probabilitatea de precipitatii va fi mai ridicata pe 29 ianuarie, când acestea vor fi sub forma de ninsoare, apoi între 1 si 4 februarie, când, trecator, pot fi si lapovite sau ploi.

MARAMURES
Pâna duminica 2 februarie, temperaturile maxime vor creste cu aproximativ 7 grade Celsius, ajungând la valori medii de 3...4 grade. Si tot la sfârsitul primei saptamâni de prognoza, minimele nocturne, în crestere dupa 31 ianuarie, vor atinge valori medii de -3…-2 grade. În primele zile din cea de a doua saptamâna, regimul termic va scadea usor, temperaturile nocturne vor coborî spre medii de -6…-4 grade, apropiate de normele perioadei, iar maximele vor scadea spre 0 grade Celsius. Ulterior, pâna la sfârsitul saptamânii, regimul termic nocturn va ramâne relativ constant, în timp ce mediile diurne vor urca din nou spre 3…4 grade.
Va ninge, în general slab cantitativ, pe 29 ianuarie, dupa care probabilitatea pentru precipitatii, posibil mixte, va fi mai mare între 1 si 4 februarie si, din nou, pe 8 februarie.
MOLDOVA
În prima saptamâna vremea va fi deosebit de rece, geroasa mai ales în cursul noptilor si al diminetilor. În primele zile media valorilor maxime va fi de -8…-7 grade, iar a minimelor de -10…-12 grade, pentru ca în jurul datei de 31 ianuarie regimul termic sa mai scada cu aproximativ 4 grade. Abia pe 1 si 2 februarie temperatura aerului va marca o crestere semnificativa, temperaturile diurne vor atinge medii de -3…-2 grade, iar cele nocturne vor urca spre -5… -4 grade. În cea de a doua saptamâna de prognoza, regimul termic va avea o scadere usoara la început, dar catre week-end vremea se va încalzi din nou, atingându-se medii termice de -6 grade noaptea si 2 grade ziua.
Probabilitatea de ninsoare va fi mai mare pe 27 si 29 ianuarie, precum si între 1 si 3 februarie, când va ninge în general slab cantitativ.
DOBROGEA
În primele zile ale prognozei, maximele diurne vor avea variatii între valori medii de -7 si 0 grade, iar minimele nocturne se vor mentine relativ constante în jurul unei medii de -8 grade. Dupa data de 30 ianuarie regimul termic va marca o crestere, astfel încât pe 2...3 februarie vor fi temperaturi de aproximativ 4 grade ziua si 0 grade noaptea, apropiate de cele normale climatologic pentru aceasta data. În a doua saptamâna va avea loc o racire cu 5…6 grade, iar catre finalul intervalului de prognoza temperaturile vor creste din nou. Vor fi ninsori pe arii extinse pe 27 si 29 ianuarie, iar în intervalul 2 – 4 februarie vor fi
precipitatii mixte, în general slabe cantitativ.
MUNTENIA
Pâna pe 31 ianuarie regimul termic va fi caracterizat prin variatii de temperatura între medii de -4 si -8 grade ziua si între -8 si -12 grade noaptea. Între 1 si 3 februarie vremea se va încalzi pâna la maxime de 1…2 grade si minime de -2 grade, apropiate de normele climatologice. Va urma o usoara racire, cu aproximativ 5 grade, pâna la jumatatea celei de a doua saptamâni de prognoza si, abia spre finalul intervalului temperaturile vor creste din nou, spre maxime de 2…3 grade si minime de -5 grade Celsius.
Va ninge pe arii restrânse si slab cantitativ pe 27 si 28 ianuarie, iar pe 29 ianuarie ninsorile se vor intensifica si se vor extinde ca arie. În intervalul 1 – 4 februarie precipitatiile vor fi mixte.
OLTENIA
În primele trei zile vremea va fi cu mult mai rece decât în mod normal la aceasta data, si abia între 31 ianuarie si 3 februarie temperaturile vor creste. de la -5 la 1 grad la valorile maxime si de la -9…-8 pâna la -1 grad la valorile minime nocturne. Ulterior, vremea se va raci din nou, iar temperaturile nocturne vor scadea, în medie, cu 6 grade, în timp ce maximele diurne se vor mentine în jurul unei valori medii de 0 grade Celsius. O usoara tendinta de crestere, cu 1…2 grade, se va manifesta abia la sfârsitul intervalului de prognoza.
Va ninge în jurul datei de 29 ianuarie, iar între 1 si 4 februarie va creste probabilitatea pentru precipitatii mixte, de asemenea pe arii extinse.
LA MUNTE
Pâna spre sfârsitul primei saptamâni regimul termic se va mentine relativ constant, cu medii de -6…-4 grade ale temperaturilor maxime si de -12...-10 grade ale celor minime. Dupa 31 ianuarie vremea se va încalzi usor, spre valori medii cu aproximativ 6 grade mai ridicate pe 2...3 februarie. A doua saptamâna de prognoza va fi caracterizata prin temperaturi maxime între -4 si 0 grade si minime între -10 si -7, cu cele mai scazute valori la mijloc de saptamâna.
Va ninge pe 29 ianuarie si, din nou, în intervalul 1 – 4 februarie. În rest, probabilitatea pentru precipitatii va fi redusa. Mediafax.ro

banat crisana transilvania maramures moldova dobrogea muntenia oltenia
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0968 (s) | 22 queries | Mysql time :0.028747 (s)