Judecarea cererii lui Adrian Nastase de contopire a pedepselor din cele doua condamnari definitive a fost amânata, luni, de judecatorii Tribunalului Bucuresti, pentru ca decizia din dosarul "Zambaccian" nu a fost motivata, astfel ca dosarul nu a ajuns la instanta.
Instanta Tribunalului Bucuresti care judeca cererea lui Adrian Nastase de contopire a pedepselor primite prin cele doua condamnari definitive a constatat luni, la primul termen de judecata, ca instanta suprema nu a redactat motivarea deciziei din dosarul "Zambaccian", prin care l-a condamnat pe fostul premier la patru ani de închisoare cu executare.
De asemenea, instanta, dupa ce a stabilit ca este competenta sa solutioneze acest caz, a aratat ca nu poate continua procesul pâna nu primeste motivarea deciziei dispuse de instanta suprema în dosarul "Zambaccian". Astfel, instanta a aratat ca va trimite o adresa la Înalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), pentru a verifica daca a fost redactat documentul si a stabilit ca procesul sa se reia în 3 martie.
Avocatii lui Adrian Nastase au cerut instantei ca de la ICCJ sa fie adus întregul dosar "Zambaccian", solicitarea fiind admisa.
Adrian Nastase le-a cerut judecatorilor sa solicite instantei supreme redactarea în decurs de 30 de zile a deciziei de condamnare din dosarul "Zambaccian".
La iesirea din sala de judecata, Andrei Nastase, fiul cel mare al lui Adrian Nastase, a spus ca tatal sau se simte bine si ca în continuare studiaza împreuna cu el viitoarele actiuni pe care le va face.
Întrebat de ce si-a lasat barba, Andrei Nastase a aratat ca a facut acest lucru "din solidaritate" cu tatal sau, care are în prezent barba.
Întrebat de ce Daniela Nastase nu a venit luni la Tribunalul Bucuresti, Andrei Nastase a spus ca mama sa îl va vizita la locul de detentie.
Întrebat daca Adrian Nastase a cerut familiei sa îi aduca ceva anume la penitenciar, Andrei Nastase a spus ca Adrian Nastase le-a cerut "o poza cu familia".
Avocatul Ion Cazacu a declarat luni, înaintea judecarii cererii lui Adrian Nastase de contopire a pedepselor, ca în cazul unui eventual spor de pedeapsa intervine problema legii mai favorabile, pentru ca un cod prevede ca este la latitudinea judecatorului, iar celalat cod, ca este un lucru automat.
"Nu pot sa spun, este o apreciere a judecatorului. Si aici, într-adevar, intervine problema legii penale mai favorabile, pentru ca un cod prevede ca sporul este la latitudinea judecatorului si nu este obligatoriu, iar celalat cod prevede acest spor ca un lucru automat. Le vom discuta la instanta. Sporul automat va fi acela prevazut de lege", a spus avocatul Ion Cazacu, la Tribunalul Bucuresti.
Noile coduri penal si de procedura penala au intrat în vigoare sâmbata 1 februarie. Cererea lui Adrian Nastase va fi judecata atât prin prisma noilor acte normative, cât si luând în considerare vechile coduri, aplicându-se principiul legii penale mai favorabile.
Cazacu a mai spus ca vor fi avute în vedere dispozitiile codurilor penale vechi si nou, pentru a vedea într-adevar daca se aplica legea penala mai favorabila si unde anume.
Avocatii lui Nastase au introdus, în 23 ianuarie, la Tribunalul Bucuresti, o cerere de contopire a pedepselor primite de clientul lor în dosarele "Trofeul calitatii" si "Zambaccian". În urma judecarii acestei cereri, fostul premier ar putea primi un spor de pedeapsa, dupa contopirea efectiva a pedepselor.
Instanta suprema i-a condamnat în 6 ianuarie, în dosarul Zambaccian, pe Adrian Nastase la patru ani de închisoare cu executare, pe sotia acestuia, Dana Nastase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Nastase a fost încarcerat, în seara acelei zile, la Penitenciarul Rahova.
Fostul premier ar putea sa execute mai putin de un an de închisoare, dupa condamnarea la patru ani în dosarul "Zambaccian", el putând cere eliberarea conditionata dupa 16 luni, din care i-ar putea fi scazute cele opt luni de detentie din dosarul "Trofeul calitatii", aratau atunci avocatii acestuia.
Ar rezulta, astfel, patru ani de închisoare, cu posibilitatea ca judecatorul care va analiza cererea de contopire a pedepselor sa aplice, daca va considera necesar, un spor de pedeapsa.
Daca pedeapsa în urma contopirii va fi de patru ani (48 de luni), Nastase ar putea cere liberarea conditionata dupa 16 luni. El are dreptul sa ceara liberarea conditionata dupa ispasirea unei treimi din pedeapsa dat fiind ca are peste 60 de ani, preciza pentru MEDIAFAX unul din avocatii sai, Viorel Ros.
Tinând cont ca a executat deja opt luni de închisoare din pedeapsa de doi ani în dosarul "Trofeul calitatii", Nastase ar putea cere liberarea conditionata dupa opt luni.
Avocatul Ion Cazacu arata în schimb ca nu este pregatit la acel moment sa faca "calcule matematice" si ca doar un judecator de la Tribunalul Bucuresti poate stabili cu exactitate perioada pe care Nastase urmeaza sa o petreaca în penitenciar ca urmare a condamnarii în dosarul Zambaccian.
Fostul premier a fost acuzat în dosarul importurilor din China ca, în perioada 2002 - 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct si prin intermediul sotiei sale, Dana Nastase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China si cheltuielile aferente acestor importuri, precum si contravalorea unor lucrari efectuate la imobilele lui Nastase din localitatea Cornu si din Bucuresti.
În 20 iunie 2012, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, tot de instanta suprema, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calitatii". El a fost încarcerat în 26 iunie 2012 si pus în libertate la 18 martie 2013, dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis cererea lui de eliberare conditionata. Mediafax.ro
Comentarii (0)