News Flash:

Eveniment important dedicat celor suferinzi

Joi, 18 aprilie, a avut loc conferința de lansare a proiectului „Împreună putem învinge cancerul”, la Iulius Congress Hall din Timișoara

19 Aprilie 2024
103 Vizualizari | 0 Comentarii

Un proiect finanțat din fonduri europene va echipa patru spitale și centre de sănătate din România și Serbia. Acești bani vor permite medicilor de la Spitalul Clinic Municipal din Timișoara să îmbunătățească accesibilitatea atât pentru diagnosticul, cât și pentru tratamentul bolilor oncologice. Ideea a fost inițiată în 2019 de către regretata Eva Andreaș, care era prefect de Timiș la acea vreme. Conferința de lansare a proiectului "Împreună putem învinge cancerul" a avut loc joi, 18 aprilie, la Iulius Congress Hall.

Scopul proiectului "Împreună putem învinge cancerul" este să contribuie la îmbunătățirea calității actului medical, la diversificarea serviciilor medicale oferite și la facilitarea accesului la noi servicii de sănătate. Aceste inițiative vor conduce pe termen lung la reducerea ratei mortalității prin cancer în regiunea vizată de proiect.


„Acest proiect are trei efecte pozitive: întărește reputația Timișoarei, serviciile medicale cresc în calitate și anvergură, iar acest proiect este interregional și finanțat de Uniunea Europeană”, a declarat primarul Dominic Fritz în cadrul conferinței de lansare a proiectului.

În 2019, la lansarea unui alt proiect finanțat din surse europene, Eva Andreaș a fost prezentă, îndeplinind funcția de prefect al județului Timiș. În urma unor discuții cu medicul Olimpia Oprea, Andreaș a sugerat introducerea în Timiș a metodei de tratare a cancerului pe care ea însăși a experimentat-o în lupta sa împotriva bolii.

Astăzi, acest proiect a fost inițiat, iar tehnologia HIPEC va fi implementată nu doar la Spitalul Municipal din Timișoara, ci și la Centrul de Sănătate din Kladovo. În plus, infrastructura medicală va fi îmbunătățită și la Spitalul Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin și la Centrul de Sănătate Veliko Gradište.


„Ideea proiectului a venit de la doamna prefect, Eva Andreaș, care în 2019, când a participat la conferința de lansare a unui alt proiect strategic de screening al cancerului de tiroidă, care s-a finalizat, mi-a spus mie, doctorului Băcilă, doamnei directoare Anca Lolescu să ne gândim la un proiect cu tema procedura HIPAC de tratament a cancerului ovarian. Dânsa a efectuat această procedură în Germania, a costat în jur de 20.000 de euro.

E foarte important să putem asigura acces populației la aceste servicii. Am scris proiectul, la 1 martie 2020 a fost trimis spre evaluare, a fost selectat și în 23 octombrie 2023 s-a semnat contractul de finanțare. Este foarte important pentru că în proiect se vor achiziționa echipamente pentru încălzit citostatice, atât în Timișoara, cât și în Kladovo.

Am prevăzut și fonduri pentru consumabile, care sunt destul de scumpe, în jur de 1.800 de euro pentru fiecare pacient, în așa fel încât, pe perioada proiectului de trei ani, pacientele în special să beneficieze de această terapie.

Este recomandată mai ales în cancerul ovarian. Apare cel mai frecvent carcinomatoza peritoneală după ce se extirpă tumora, în cadrul aceleiași intervenții se introduce citostaticul încălzit la 42-43 de grade, care distruge micile metastaze intraabdominale. Așa se poate prelungi sau se poate chiar salva viața”, a afirmat managerul medical de proiect, dr. Olimpia Oprea.

În România, cancerele ginecologice sunt frecvente, iar rata mortalității asociate acestora este semnificativă. Accesul la tratamente moderne și la programe de prevenție, bazate pe informare, este crucial în combaterea acestor afecțiuni.


„Incidența este aceeași ca în toate țările europene. Dar problema noastră este depistarea, depistarea și tratamentul corect efectuate și centrele care să se ocupe de acest lucru. Dar în primul și în primul rând prevenția. Ar fi prevenția prin vaccinare, depistarea precoce prin controalele periodice și tratamentul adecvat, făcut în centre dedicate pentru acest tip de patologie”, a precizat managerul proiectului, dr. Mihai Băcilă, medic specialist obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic Municipal din Timișoara.


În esență, proiectul "Împreună putem învinge cancerul" vizează achiziționarea de echipamente medicale pentru cei patru parteneri ai proiectului. De asemenea, două centre regionale de oncologie vor fi înființate la Timișoara și Kladovo, care vor oferi tratament și pentru pacienții trimiși de la alte instituții medicale partenere ale proiectului.

Pe lângă aceasta, aproximativ 2.000 de pacienți vor beneficia de diagnostic și tratament, iar medicii vor organiza campanii de informare, inclusiv în mediile defavorizate. Atragerea de finanțări europene în sectorul medical poate reduce considerabil presiunea asupra bugetului de stat.

„Este un proiect deosebit. Acest proiect este atât despre lupta împotriva cancerului, cât și de a crea munți de legătură cu cei din Serbia. Această metodă nu este implementată niciunde”, a afirmat Daniel Malița, managerul Spitalului Municipal de Urgență Timișoara.

Proiectul vizează, de asemenea, îmbunătățirea accesului populației din regiunea de frontieră româno-sârbă la servicii medicale de calitate pentru diagnosticarea precoce a cancerului și la metode inovatoare de tratare a bolilor canceroase.

Printre aceste metode inovatoare se numără și procedeul de încălzire a citostaticelor la 42 de grade Celsius, o tehnică utilizată în special în tratamentul cancerului peritoneal.

„Cancerul, alături de bolile cardiovasculare, reprezintă primele cauze de mortalitate la nivelul Uniunii Europene. Din această cauză, programul România-Serbia finanțează un proiect strategic pentru cancer și alt proiect strategic, care urmează a fi semnat în perioada imediat următoare, pentru patologiile cardiovasculare. Este foarte importantă atragerea finanțării Uniunii Europene pentru că cuantumul fondurilor europene în cadrul unui proiect este de 85%, iar bugetul de stat al României acoperă 13%, astfel încât partenerii au ca și contribuție proprie doar 2%.

Presiunea pe bugetul de stat este foarte mică pentru implementarea unor proiecte de anvergură foarte mare, a căror implementare presupune achiziția unor echipamente medicale foarte costisitoare și astfel credem noi că aducem o plusvaloare în sistemul medical românesc și cel sârbesc”, a  Oana Cristea, autoritatea de Management pentru Programul Interreg IPA România-Serbia.


Proiectul beneficiază de o cofinanțare din partea Uniunii Europene în valoare de peste 4 milioane de euro prin intermediul Programului Interreg IPA România-Serbia.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1253 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005319 (s)