News Flash:

Izolarea sociala determina boli foarte grave

3 Iunie 2018
909 Vizualizari | 0 Comentarii
Izolarea sociala

Cercetatorii de la ”University of Pennsylvania School of Medicine” sustin ca izolarea sociala in musca Drosophila melanogaster duce la insomnii, care la randul lor duc la cresterea stresului la nivel celular si activarea unui mecanism de aparare numit ”unfolded protein response” (UPR).

UPR este gasit aproape la toate speciile, iar activarea acestui proces contribuie la procesul de imbatranire si la bolile specifice batranetii precum Alzheimer si diabet, scrie descopera.ro, care citeaza Science Daily.

Cuvinte care pot distruge o relatie 

Nirinjini Naidoo, autorul principal al acestui studiu, precizeaza ca „izolarea mustelor a indus un stres la nivel celular si un nivel mai ridicat al activitatii UPR”. Cercetatorul mai precizeaza si ca „atunci cand izolezi animalele, acest lucru induce o tulburare a somnului, care apoi duce la cresterea stresului celular care la randul sau declanseaza UPR”.

Asadar, se poate vorbi despre o reactie in lant, totul incepand cu izolarea, continuand cu lipsa somnului si cu o tulburare la nivelul organizarii proteinelor si terminand cu declansarea unor afectiuni specifice batranetii.

Sunt argumente solide ca aceasta situatie se poate intalni si la oameni, intrucat mustele sunt folosite ca model genetic simplifcat al omului, intre cele doua specii existand trasaturi genetice similare.

Tulburarea borderline, a oamenilor nesiguri 

Cercetarea are o miza importanta, in contextul in care in tarile dezvoltate izolarea sociala tinde sa devina o problema extrem de dificila. in acest sens, Naidoo dezvaluie ca „multi oameni batrani traiesc singuri si suspectam ca stresul combinat de la imbatranire si trairea in izolare creeaza afectiuni majore la nivel celular si molecular”.


cercetatorii nirinjini naidoo
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1292 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007200 (s)