News Flash:

Cum iesim din starea de nervozitate

2 Iunie 2018
864 Vizualizari | 0 Comentarii
nervozitate 1

Vine un moment in care simtim ca suntem pe punctul de a ceda din punct de vedere psihic, ca nu mai exista nicio liana a psihicului nostru, nicio sansa de care sa ne putem agata, in disperarea de a ne calma, si ajungem sa dezvoltam o nervozitate, de fapt, acea iritabilitate care ii inlatura pe cei dimprejurul nostru, ii sperie si le ridica anumite semne de intrebare cu privire la sanatatea noastra mintala.

Nu este nicio gluma, intrucat tot mai multi oameni isi indeparteaza prietenii si ii sperie deopotriva din cauza exceselor de nervozitate, a unor stari sau situatii care le provoaca stres sau a unor stari emotionale puternice cauzate de stresul exterior.

Insa si noua ajunge sa ne ridice cam aceleasi semne de intrebare, cu atat mai mult cu cat ajungem la concluzia ca actele noastre nu mai sunt rationale, nu mai au nicio legatura, pana la urma, cu noi si cu starea noastra generala. Ne referim, bineinteles, la nervozitate si la ceea ce aceasta stare implica din punctul nostru de vedere, dar si pentru ceilalti, de regula, cei mai afectati de starea noastra deloc comoda.

Remedii naturiste pentru stres si starile de nervozitate

Nervozitatea se manifesta printr-o iritabilitate crescuta la anumite evenimente, mai cu seama prin acele fenomene psihice confundate cu stari emotionale extrem de intense. Vorbim, astfel, despre tulburari nervoase, dar si despre cele emotionale, despre emotii, in fond, care pot avea aceleasi cauze, mai cu seama, pot fi declansate de o situatie stresanta, de evenimente nu tocmai placute ori de temeri mai mult sau mai putin justificate. Iritabilitatea pe care o dezvoltam ne poate afecta atat pe termen lung cat si pe termen scurt, indeosebi daca nu facem nimic sa ne imbunatatim starea de nervozitate. Si totusi, prin iritabilitate nu intelegem neaparat nervozitate, ci mai degraba trebuie sa o intelegem ca o predispozitie la nervozitate. De fapt, iritabilitatea este acea capacitate prin care noi, oamenii, reactionam la anumiti stimuli, fie exteriori, fie interiori. Altfel spus, spre deosebire de nervozitate, care poate capata forme si mai grave, iritabilitatea este precum un foc care arde mocnit si ori se poate stinge, ori se poate raspandi, aparand, in acest fel, stare de nervozitate care deja a inceput sa se manifeste fata de ceilalti. Este, desigur, o explicatie cu personalitate, si nu neaparat una care respecta termenii de specialitate.

Dar cum se poate manifesta, de fapt, aceasta stare de nervozitate despre care vorbim? In primul rand, simtim ca nu putem sta locului, trebuie sa facem ceva. Si daca totusi, trebuie sa asteptam pe cineva, un rezultat important etc., vom avea tendinta de a ne misca spasmodic degetele, picioarele, vom transpira la nivelul palmelor, ne vom musca buzele s.a.m.d. E drept ca aceste manifestari sunt cele usoare, lipsite de orice riscuri, atat fata de noi insine, cat si fata de ceilalti din jurul nostru. Starea de nervozitate se poate, totusi, manifesta si mai urat decat atat. Se poate ajunge chiar si la spargerea obiectelor sau si, mai mult, la lezarea persoanelor de langa noi. Acest gen de iritabilitate trebuie sa fie un semn ingrijorator si trebuie de indata sa apelam la ajutorul unui specialist care ne-ar putea ajuta, cum ar fi, de pilda, un psihiatru. In Statele Unite exista acea structura anger management si, tocmai de aceea, ne intrebam: cum putem scapa de starea de nervozitate si, implicit, de iritabilitatea care ne dau atatea batai de cap, atat noua, cat si celorlalti? Inainte de toate, trebuie sa stim care este cauza, pentru ca in viitor sa o evitam. Incercand s-o evitam, vom invata sa ne si stapanim la astfel de stimuli. Sa nu uitam, totusi, ca iritabilitatea, desi declansata de un stimul interior, se formeaza la nivelul psihicului, drept pentru care numai noi o putem controla.

Cum tratezi cu ajutorul terapiilor alternative starile de agitatie, nervozitate, emotivitate, frica si plansul nervos

Chiar si asa, starea de nervozitate apare in cazul acelor oameni care stiu ca ii asteapta o zi grea, un examen sau, pur si simplu, o incercare la care vor fi supusi. In acest caz, este indicat sa incercam sa ne obisnuim cu ideea ca in urmatoarea zi vom trece printr-o incercare, respectiv ne va astepta o zi cu totul si cu totul grea, poate diferita ca dificultate de celelalte. Mai mult decat atat, multe persoane au tendinta sa trateze problemele pe care le au in mod ambiguu. De pilda, in cazul unui examen, ei nu se gandesc concret la ce au invatat, ce vor scrie sau ce vor spune, tocmai starea de nervozitate determinandu-i sa faca astfel de greseli. Ba chiar, ei dezvolta o iritabilitate la ceea ce se intampla in jurul lor, devin irascibili si pot ajunge sa se certe cu oricine pentru cel mai insignifiant detaliu cu putinta. Pastrarea calmului, in acest caz, este primordiala, intrucat succesul depinde de acest factor. Sa ne gandim, de pilda, la faptul iritabilitatea psihica mai mult rau ne face, ne oboseste mintea, prin urmare, pierdem din puterea de concentrare, si-asa greu pusa la incercare de nervii pe care i-am acumulat pana la acel moment. Si atitudinea trebuie sa fie una pozitiva, nu trebuie sa fim pesimisti, caci mai mult rau ne vom face, starea de nervozitate se va adanci si noi vom avea impresia ca nu mai putem depasi cu bine situatia respectiva.

In definitiv, nimic nu poate iesi mai rau de atat, doar daca ne incapatanam sa ne intensificam starea de nervozitate si nu facem absolut nimic sa ne-o domolim. Ne putem plimba, putem face cateva exercitii fizice, cum ar fi alergatul, astfel vom scapa de acel cumul de stres si ne vom simti mai bine. Bineinteles ca modalitatile prin care putem scapa de starea de nervozitate si de iritabilitate sunt multe, totul depinde de noi si de cat de bine ne cunoastem.


psihic
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1148 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006273 (s)