News Flash:

Primele semne ale glaucomului - boala care duce la orbire

2 Iunie 2018
1013 Vizualizari | 0 Comentarii
glaucom consult 1

Glaucomul este o boala a ochiului si care duce la orbire. Primele semne ale bolii: durerile de cap, cand trebuie noi ochelari, dispare vederea pe lateral, apare lacrimarea ochilor, vederea devine incetosata, inrosirea ochilor, dilatarea pupilelor, uneori se instaleaza greata si apar chiar varsaturi. Poate fi si o afectiune ereditara, s-a constatat ca unul din cinci bolnavi are o ruda cu aceasta afectiune.

Tipuri de glaucom: cronic (numit si ,,cu unghi deschis"), acut (numit si ,,cu unghi inchis"), secundar, congenital, neovascular.

Glaucomul cronic - vederea dispare treptat. Aceasta forma apare chiar inainte de a se remarca simptomele bolii precum: durerile de cap, pierderea treptata a vederii pe lateral si pete oarbe (in care nu se vede nimic). Este cea mai des intalnita forma de glaucom si apare odata cu varsta. La ochi, irisul, corneea si cristalinul sunt alimentate si scaldate tot timpul de un lichid cunoscut sub numele de umoare apoasa. Celulele ochiului mereu produc lichid nou, iar excesul de acest lichid este drenat prin asa numitul unghi de drenaj (format la intalnirea corneei cu irisul).

Glaucomul acut - apare durerea intensa in ochi, vederea este neclara, se dilata pupilele si chiar greata si varsaturi. El evolueaza repede si sunt necesare ingrijiri medicale urgente. Netratat el poate afecta nervul optic care trimite imagini de la ochi la creier, provocand orbirea chiar si in timp scurt (cateva zile). Sunt persoane care mostenesc aceasta afectiune a ochiului intern (dezechilibru de drenaj), in care irisul blocheaza canalul de drenaj. In acest caz lichidul nu se dreneaza bine, apare presiunea lichidului acumulat asupra nervului optic, campul vizual se micsoreaza si sunt probleme de vedere. Daca nervul optic se distruge in continuare este afectata vederea si apare orbirea.

Din ce cauza ne imbolnavim de glaucom? Tipuri de glaucom

Glaucomul secundar - de obicei este in asociere cu o alta boala a ochiului (cataracta, o tumora sau un traumatism, o inflamatie in ochi numita uveita).

Glaucomul neovascular - este o forma mai grava si afecteaza bolnavii de diabet.

Glaucomul congenital - este o boala congenitala intalnita mai des la copii (apare pana la varsta de un an). La copilul nou nascut defectele unghiului de drenaj determina glaucomul congenital care este greu de stabilit, deoarece copilul sub un an nu poate descrie simptomele. Daca ochiul copilului nou nascut are cornea tulbure este deci o afectiune congenitala.

Sunt medicamente ca antidepresive, antihipertensive care luate timp mai indelungat pot creste tensiunea intraoculara. Modificarea metabolismului colagenului (o proteina a vitalitatii organismului si utilitatii oculare) poate contribui la glaucom.

Metode de diagnosticare:

Pentru a depista aceasta afectiune, medicul specialist va masura presiunea din interiorul ochiului cu un tonometru cu aer, sau tonometru de aplanare. O crestere a tensiunii intraoculare, dar fara lezarea nervului optic - asa numita hipertensiune oculara si care trebuie testata pentru a urmari nervul optic (la intervale de timp regulate) daca este lezat. Pentru a avea certitudinea prezentei acestei boli, oftalmologul dilata ochiul (cu substanta ajutatoare), examineaza cu atentie nervul optic folosind un oftalmoscop si se face si un test la nivelul campului vizual, prin care se masoara vederea laterala.

sursa:bodygeek.ro


glaucomul congenital glaucomul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1249 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006088 (s)