News Flash:

Prețul cerealelor, în declin!

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut din nou în februarie

11 Martie 2024
99 Vizualizari | 0 Comentarii

 

În februarie 2024, indicele global al prețurilor produselor alimentare a înregistrat a șaptea scădere consecutivă, în principal ca urmare a prăbușirii prețurilor la cereale, care au contracarat creșterile de prețuri la zahăr și carne, a anunțat vineri Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), citată de Agerpres. Declinul prețului cerealelor este consecința practicării de către Rusia a prețurilor de dumping.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În luna februarie a acestui an, acest indice s-a situat la o medie de 117,3 puncte, în scădere cu 0,7% față de nivelul de 118,2 puncte înregistrat în luna ianuarie. Valoarea din luna februarie 2024 este cu 10,5% sub cea din urmă cu 12 luni și, totodată, la cel mai redus nivel înregistrat după luna februarie 2021.

Principalul motiv al acestui recul este scăderea prețurilor mondiale la cereale, cu 5% în luna februarie comparativ cu ianuarie, și cu 22,4% față de nivelul din luna februarie a anului trecut.

„Preţurile de export la porumb au cunoscut cea mai puternică scădere, iar prognozele referitoare la recoltele abundente din Argentina şi Brazilia, precum şi preţurile competitive oferite de Ucraina, care doreşte să profite de buna funcţionare a rutei comerciale maritime, au pus presiune asupra pieţei”, menționează agenţia ONU, cu sediul la Roma, în ultimul său raport lunar.

Prețurile mondiale la uleiuri vegetale au înregistrat o scădere de 1,3% în comparație cu luna ianuarie și sunt cu 11% mai mici decât în luna februarie 2023. Această scădere a fost determinată de perspectivele unei recolte mari în America de Sud, ceea ce a dus la o scădere a prețurilor internaționale la uleiul de soia, uleiul de floarea-soarelui și uleiul de rapiță, datorită cantităților mari disponibile pentru export.

În contrast, prețurile internaționale la zahăr au crescut cu 3,2% în februarie, din cauza îngrijorărilor persistente legate de recolta viitoare de trestie de zahăr din Brazilia, datorită lipsei de precipitații, și a estimărilor privind scăderile de producție din Thailanda și India, două dintre cele mai mari țări exportatoare de zahăr.

Prețurile la carne au înregistrat o creștere de 1,8% în comparație cu luna ianuarie, după șapte luni consecutive de scădere. Cele mai semnificative creșteri au fost înregistrate la carne de pasăre, urmate de cele la carne de vită, în timp ce prețurile la carne de porc au crescut ușor din cauza cererii mai mari din China. În schimb, prețurile internaționale la carne de oaie au scăzut din cauza unei producții-record în Australia.

Într-un raport separat, FAO a publicat estimări îmbunătățite privind producția mondială de cereale pentru acest an, estimând că aceasta va ajunge la 2,840 miliarde de tone, cu 1,1% mai mare față de estimările anterioare, datorită majorării livrărilor de porumb în Brazilia, China și SUA. De asemenea, FAO a prognozat o creștere de 1% a producției mondiale de grâu în 2024, ajungând la 797 de milioane de tone, ca urmare a condițiilor meteorologice favorabile din mai multe regiuni precum America de Nord, Rusia, China, India, Iran, Pakistan și Turcia.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1117 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005462 (s)