News Flash:

Nu renunță!

Austria își menține dreptul de veto privind aderarea României la Schengen cu granițele terestre

27 Februarie 2024
113 Vizualizari | 0 Comentarii


Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a reiterat luni că Austria a acceptat temporar aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen cu privire la granițele aeriene și maritime, dar își păstrează dreptul de veto în ceea ce privește cele terestre, relatează agenția austriacă de presă APA.

„Cred că este foarte important să facem acest pas acum (n.r. – aderarea aeriană și maritimă) și să nu filozofăm despre următorul”, a afirmat Karner într-o conferință de presă susținută luni în Innsbruck.


El a accentuat că decizia de a permite aderarea parțială a fost precedată de "negocieri dificile" și stabilește "condiții clare". Aceasta vine în contextul continuării consolidării securității la frontierele externe ale Uniunii Europene, intensificării controalelor la frontierele dintre România și Bulgaria și Ungaria și România, precum și a acceptării de către Bulgaria și România a migrației către Austria, în special a persoanelor afgane și siriene.

Conform cotidianului austriac Krone, declarația lui Karner survine într-un moment în care Uniunea Europeană exercită presiuni tot mai mari asupra Austriei pentru a renunța la blocare și a permite aderarea completă a celor două țări. Intrarea în spațiul Schengen aerian și maritim va avea loc din luna martie.

„Se pot baza pe noi pentru a convinge Austria că merită să fie pe deplin în Schengen”, a transmis von der Leyen României și Bulgariei după un summit special desfășurat la Bruxelles la începutul lunii februarie.


Obținerea unui vot pozitiv din partea Austriei este considerată dificilă, deoarece partidul aflat la guvernare se află în mijlocul unei campanii electorale pentru alegerile europarlamentare din iunie și pentru cele generale din toamnă, iar migrația a devenit o temă centrală în cadrul acesteia.

Austria a blocat aderarea României la Spațiul Schengen în decembrie 2022, în cadrul Consiliului JAI de la Bruxelles, argumentând criza migranților. La acea vreme, Olanda a votat împotriva admiterii Bulgariei, iar aceasta a fost asociată cu România, cele două țări fiind evaluate împreună.

Pe 21 decembrie 2023, Olanda a anunțat oficial că renunță la veto-ul impus Bulgariei, iar pe 30 decembrie Austria a aprobat aderarea celor două țări la Schengen, cu condiția ca aceasta să se aplice doar în ceea ce privește frontierele aeriene și maritime.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1141 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005724 (s)