News Flash:

Timișorenii vor plăti dări mai mari

Impozitele și taxele locale în Timișoara pentru anul 2024, vor crește cu aproape 14%

20 Decembrie 2023
116 Vizualizari | 0 Comentarii


Conform deciziei luate marți de Consiliul Local Timișoara, impozitele și taxele locale pentru anul 2024 vor cunoaște o creștere de aproape 14%, echivalentă cu rata inflației.

„Pentru clădirile rezidențiale și clădirile-anexă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 0,10 % asupra valorii impozabile.  Pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 1,3% asupra valorii impozabile. Impozitul/taxa pentru clădirile rezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice se calculează prin aplicarea cotei de 0,10% asupra valorii impozabile a clădirii. Pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 1,3% asupra valorii impozabile a clădirii. Cota taxei pentru servicii de reclamă și publicitate este de 3%”, a transmis Primăria Timișoara.


Înainte ca proiectul să fie supus votului, câțiva consilieri locali au prezentat amendamente. Astfel, Andra Lăpădatu, consilier local PSD, a propus eliminarea impozitului pentru proprietarii de mașini hibrid în anul următor, amendament care a fost aprobat. De asemenea, Roxana Iliescu, consilier local Pro România, a susținut un amendament menit să păstreze bonificația de 10% pentru plata dărilor până la 31 martie 2024, amendament care, de asemenea, a fost aprobat.

Pe de altă parte, Dan Diaconu, consilier local PNL, a propus reducerea impozitului pentru clădirile din zona nerezidențială de la 1,3% la 1%, dar amendamentul nu a fost adoptat. Diaconu a subliniat că, în prezent, Timișoara are cele mai mari taxe și impozite din România.

Un alt amendament, propus de Daniela Mariș, consilier local PNL, care viza o reducere cu 30% a taxelor speciale pentru eliberarea de documente urgente de la Direcția de Urbanism, a fost respins. Cu toate acestea, a fost aprobat un alt amendament care prevede reducerea tarifelor pentru eliberarea de adeverințe în regim de urgență pentru schimbarea denumirii străzii de la 100 lei la 50 de lei.

Un alt amendament care nu a fost aprobat a fost cel prezentat de Ștefan Sandu, consilier local PNL, care viza reducerea cu 50% a impozitului pentru persoanele care investesc în energii regenerabile. De asemenea, amendamentul lui Adrian Lulciuc, consilier local PNL, privind reducerea impozitelor pentru clădirile rezidențiale de la 0,10% la 0,8%, a fost respins.

„Nu știu dacă ați observat că în proiectul de hotărâre există o prevedere nouă care nu a existat anul trecut, în sensul că ONG-urile care au închiriate spații de la primărie vor fi scutite de la plata taxei pe care o plăteau în fiecare an. Pentru că de foarte multe ori acea taxă reușea să fie mai mare decât chiria pe care ar fi plătit-o în zona în care-și aveau sediul sau locația închiriată”, a precizat Paula Romocean, consilier local USR.

„Propun să ne bucurăm că economia în Timișoara merge bine, să nu creștem taxele și impozitele. Sunt la același nivel ca și în 2019 și orice fel de altă intoxicare cu creștem cu 50%, efectiv este fake-news. Este vorba de creșterea cu rata inflației, așa cum cere legea. Vă propun să votăm acest proiect care, cred eu, este responsabil pentru bugetul local și are un echilibru responsabil între povara impozitelor și taxelor pentru oricine care trăiește într-o societate civilizată, dar în același timp și venituri pentru bugetul local, ca să putem face investiții în sănătate, în educație, în infrastructura în Timișoara și așa mai departe”, a declarat primarul Dominic Fritz.

În concluzie, proiectul referitor la stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul viitor în Timișoara a fost adoptat cu 17 voturi "pentru" și unul "împotrivă".


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1216 (s) | 43 queries | Mysql time :0.009210 (s)