News Flash:

În Capitala Moldovei calitatea aerului e problematică

Ieșenii respiră, zi de zi, cel mai poluat aer din România

6 Iulie 2023
405 Vizualizari | 0 Comentarii


Potrivit ultimului raport al Agenției Europene de Protecție a Mediului, locuitorii din Iași respiră cel mai poluat aer din România, în ultimii doi ani înregistrându-se nivele îngrijorătoare de particule fine (PM2.5). Astfel, Iași, cunoscută și ca "capitala" Moldovei, este cel mai poluat oraș din țară.

Conform documentului, Iași ocupă locul 340 din cele 375 de orașe monitorizate de Agenția Europeană în ceea ce privește poluarea aerului. Studiul clasifică orașele europene de la cele mai curate la cele mai poluate, pe baza nivelurilor medii de particule fine în ultimii doi ani, iar Iași depășește în poluare orașe precum Paris și Madrid, chiar dacă acestea sunt de 20 de ori mai mari. Blocajele de trafic reflectă lipsa unei centuri și a pasajelor în marile intersecții, conform sursei citate.

Cu toate că Iași este unul dintre cele mai poluate orașe din țară, dispune doar de o singură stație fixă de monitorizare a calității aerului, în timp ce celelalte două stații sunt nefuncționale de aproape un an. Agenția pentru Protecția Mediului (APM) se apără și afirmă că nivelul de poluare în municipiu a scăzut față de anii precedenți.

„Aceste defecțiuni nu pot fi remediate sau decontate, dacă vreți, de Agenția pentru Protecția Mediului Iași, ele fiind proprietatea ministerului. Noi am notificat aceste defecțiuni la nivelul central, urmând, sperăm noi, ca în cel mai scurt timp acestea să poată fi reparate și repuse în funcțiune pentru a avea imaginea completă a stării calității aerului în municipiul Iași. Pentru municipiul Iași, având în vedere funcționarea completă a stației de fond urban cu o reprezentativitate de câțiva kilometri pătrați, putem avea imaginea calității a aerului la nivel de municipiu”, transmite Galea Temneanu, directorul APM Iași.

În Iași, în afara particulelor PM10 și PM2.5 asociate cu afecțiuni cardiace și pulmonare, există și alți inamici invizibili care nu au fost măsurați de luni de zile: benzenul, toluenul sau metalele grele, care pot cauza unele dintre cele mai grave boli.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1206 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005398 (s)