News Flash:

Dirijorul timisorean Cristian Macelaru a primit distinctia Doctor Honoris Causa din partea UVT

16 August 2021
493 Vizualizari | 0 Comentarii
Cristian Macelaru

Dirijorul timisorean Cristian Macelaru, directorul muzical al Orchestrei Nationale a Frantei si castigator al unui premiu Grammy, a primit din partea Universitati ide Vest din Timisoara titlul de Doctor Honoris Causa.
„Pentru ca «La UVT, Cultura este Capitala!», ii vrem alaturi de universitate si de timisoreni pe cei mai prolifici si insemnati artisti de talie mondiala, originari din orasul nostru. Trebuie sa le aratam acestor artisti cu cota internationala recunostinta noastra si sa ii punem in valoare, pentru ca astfel Timisoara va straluci in anul 2023, cand orasul nostru va trebui sa ofere o agenda culturala remarcabila pentru romani si europeni, deopotriva. Cristian Macelaru este unul dintre cei mai importanti violonisti si dirijori, iar realizarile sale admirabile trebuie recunoscute si apreciate, motiv pentru care UVT ii inmaneaza acest insemnat titlu, de Doctor Honoris Causa”, spune Marilen Pirtea rectorul Universitatii de Vest din Timisoara.

Originar din Timisoara, Cristian Macelaru locuieste in SUA de la 17 ani. A fost cel mai tanar prim-violonist al Orchestrei Simfonice din Miami, castigand premiul Grammy pentru albumul Wynton Marsalis: Violin Concerto. El este al doilea dirijor roman care castiga un astfel de premiu, dupa performanta lui Christian Badea din 1985.

Cristian Macelaru este dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Köln, WDR Sinfonieorchester, pana in 2025. In acelasi timp, el a colaborat cu orchestrele simfonice din New York, San Francisco, Chicago, Cleveland, Houston, Baltimore, Los Angeles, Toronto, Seattle, Detroit, precum si cu Bayerischen Rundfunk Symphonie-Orchester, Royal Concertgebouw Orchestra, Gewandhaus Orchester Leipzig, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, City of Birmingham Symphony Orchestra, Rotterdam Philharmonic Orchestra, Hallé Orchestra, Vienna Radio Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, BBC Symphony Orchestra si multe altele.

Cristian Macelaru este si cetatean de onoare al Timisoarei din 2020. In prezent este directorul muzical al Orchestrei Nationale a Frantei.

Distinctia de Doctor Honoris Causa se acorda de catre UVT pentru meritele si contributiile stiintifice, artistice ori sportive, dar si cele publice in plan international, oamenilor care aduc prestigiu Romaniei in lume.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1354 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006565 (s)